Napoleon

70%
Napoleon
Očekávaný velkofilm Ridleyho Scotta mapující osudy jednoho z největších vojevůdců a zároveň stále kontroverzního Napoleona Bonaparteho. Po vrcholných snímcích Abela Gance či Sergeje Bondarčuka své převyprávění přináší i kultovní britský režisér, který se ve filmu vrací ke svým filmařským kořenům, kde nechává na odiv malebně komponované velké celky, komplikovaně inscenované davové scény a dobovou autenticitu. V titulní úloze s Joaquinem Phoenixem vykresluje Napoleonův nástup k moci a třaskavě komplikovaný vztah s císařovnou Joséphine de Beauharnais, jejíž perspektivou příběh vypráví. Snímek nejdříve poputuje na velká plátna, načež se přesune na streamovací platformu Apple TV+.



Recenze: Napoleon

Kinobox.cz
65%

Nejedná se o kandidáta na film roku, ale ukojit zvědavost je na místě. I když je možná zodpovědné doporučit trpělivost, než bude uvedena režisérská verze. Ta by mohla napravit dojem uspěchanosti a neúplnosti. I když dočkat se na konci recenze rady vynechat v zájmu dosažení silnějšího zážitku návštěvu kina, je docela tragédie.


Pete69
Pete69
29 978 bodů
9
Tento velkofilm dostává docela kapky a většina od něj čekala více.. ja jsem však nad míru spokojen. Filmy Ridleyho Scota prostě můžu. Čekal jsem vyvážený mix mezi životopisem Napoleona a řádnými bitvami a poslední třetina to dovyvážila k mé spokojenosti. Skvělé kostýmy, lokace a fenomenální bitevní scény při kterých mi běhal mráz po zádech. Herecké výkony parádní.. nemohu jít pod 90%.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Napoleon mě od začátku příjemně překvapoval a vlastně s tím nepřestal až do konce, i když karty se po první hodině jasně vyloží a víme, kam nás Ridley táhne a jaké prostředky si k tomu vybral. A já jim tentokrát podlehl. Napoleon je samozřejmě člověk takzvaně přeplý, jenž šplhá po mocenských příčlích s jistotou autistického stratéga. Říká, že miluje a slouží Francii, přičemž jeho politické plány na zajištění evropského míru dobytím celé Evropy nepůsobí zas tak hitlerovsky zlověstně a můžeme je emočně následovat jako zrození velkého hollywoodského vojevůdce. Jasně že takto obsáhlé životní období člověka, jehož osobnost dokázala pohnout dějinami jako žádná tehdejší, bude v dvouapůlhodinovém sestřihu nutně přizpůsobeném komerčním davům podáno zkratkovitě. Jenže minimálně v první polovině to Scott, Scarpa i oba střihači dělají tak souvisle, snadno následovatelně a s jednolitým formálním ksichtem, až je radost pohledět. Je to stylové, dostatečně výstižné v symbolech a detailech, v akční rovině epické a překvapivě drsné, a v osobní linii krásně… roztržité. Josefína se rychle stává těžištěm filmu, chlapa autisticky zamilovaného do ní i do boje za slávu a šíři francouzského lidu si omotá kolem prstu i za tu cenu, že ji nedokáže ani sexuálně uspokojit a do vztahu stále vulgárněji tahá politiku a řekněme pracovní poslání. Slavný dobyvatel v dopisech líčí své úspěchy a manévry, současně však básnicky vyznává lásku a doma škemrá o sex jako nadržený kůň. Ke konci už plynulost a provázanost všech perspektiv trochu opadne a chtělo by to ještě více času s Josefinou a větší hrst motivačních přísad Barryho Lyndona. A taky trochu víc politiky, která ustupuje nevyhnutelnému pádu antihrdiny, jehož poslání přetrhlo hráz udržitelnosti. Napoleonův život a osobnost tu následují okázalou a poctivě znázorněnou vývojovou trajektorii, že ji nakonec nemůže zazdít ani monotónní výkon Phoenixe. Tady herci stačí charisma, které musel mít i Napoleon. Jeho chtěnou velikost můžeme obdivovat, ale tvůrci se jí také vysmívají. Skrze Josefínu, s níž veliký vojevůdce ukázal svou lidskou maličkost a navzdory zvláštní osudové lásce jí způsobil mnohé újmy. A také optikou dějinné poučky, jejíž statistika počtu padlých má cenné údaje. Napoleon není sympaťák a líbí se mi, jak tenhle aspekt v hollywoodském velkofilmu o jednom z největších vojenských stratégů historie vybalancovali. A současně chápu, proč se to tolika lidem na základě téhle zkrácené verze příčí.
hrumsrt
hrumsrt
9 364 bodů
8
Příspěvek obsahuje spoiler!


Dodatečné informace

Původní název:
Napoleon (více)
  • USA Napoleon
  • USA ナポレオン
  • USA Đế Chế Napoleon
  • USA Napoleão
  • USA Napóleon
  • USA Napoléon
  • USA Napoleón
  • USA Napoleonas
  • USA Наполеон
  • USA 拿破崙
Premiéra v ČR:
1. 3. 2024
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA, Velká Británie
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
165 mil. USD
Tržby:
220,6 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Napoleon je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch