Tetris

81%
Tetris
Legendární hru Tetris zná každý hráč po celém světě. Jejím autorem je ruský programátor a vývojář Alexej Pažitnov, jehož kreativní mysl vytvořila Tetris v období, kdy zuřila studená válka mezi Sovětským svazem a USA. Jak se jednoduchá, avšak geniální hra, dostala zpoza železné opony až na pulty obchodů po celém světě? Na nebezpečné a trnité cestě plné lží, triků a korupce hraje hlavní roli obyčejný prodejce videoher Henk Rodgers. Cílevědomý obchodník se rozhodl investoval celý svůj život do toho, aby na tuto ikonickou hru získal licenční práva a mohl ji prodávat po celém světě na nejrůznější herní zařízení.


Scénář:

Recenze: Tetris

Kinobox.cz
75%

Film zobrazuje hru tetris jako budoucnost, která přesahuje zbytky přežívajících režimů a vnáší radost i do vyprávění. Hemží se to v něm úplatky, zastrašováním a potlačováním lidské svobody. Kreativita a přátelství musí zvítězit, a byť se naplňuje nerealistická žánrová šablona, dílo Jona S. Bairda přistupuje k námětu svěže a nakažlivě po vzoru titulní hry.


Pete69
Pete69
29 978 bodů
7
Retro předramatizovaná věc, kterou už dnešní generace asi neocení, nebo? Počátek počítačových her má asi kouzlo i pro dnešní mladé. Film má neskutečný spád, přitom jde o "pitomý" TETRIS. Za mě je to až moc přibarvené, ale možná se pletu a bylo to kolem této hry opravdu tak husté. Film ale baví a jede to krásně srozumitelně až do samého konce.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
7
Tetris Jona S. Bairda mohl skončit jako naprostá fraška, výsledek je ovšem zábavná záležitost, která je v součtu možná až příliš thrillerem ze studené války, zábavnost ovšem v součtu převažuje. Výsledkem je nejspíš ten nejlepší film, který na základě tohoto námětu mohl vzniknout.... Více zde
hrumsrt
hrumsrt
9 352 bodů
8
Samotná hra Tetris je nudná a vzrušení z toho, že se vám podaří konečně složit více než jedna lajna, aby vám kostiček ubylo, je nejvíce, co dostanete. Nevěřil jsem, že by filmová adaptace mohla představit něco více než nějaké ošemetnosti okolo vzniku jedné z nejkultovnějších her vůbec... Nicméně realita je taková, že tohle provedení je naprosto fantastické! Baví mě na tom v podstatě všechno a nebýt slabšího úvodu, nic by mě nezastavilo.. Fantastická retro stylizace se sympatickými dobovými kostýmy a především bombastický hudební playlist, to vše dělá za politického thrilleru z dob studené války prvotřídní zábavu.. Není to doba ve které chcete žít, ale děsně mě baví se na ni dívat.. Taron Edgerton je skvostný, snímek táhne v podstatě sám, a v duchu doufám, že si ten knírek už navždy nechá.. Jak nejprve střídá zábavnější scény s těmi dramatickými, tak postupně přejde v čirý thrilleroidní vabank. Svět, ve kterém se jeden prospěchář neustále cpe před druhého a všichni jsou ochotní obětovat všechno pro pár blikajících kostiček. Vrcholem asi bude automobilová honička v Moskvě, nicméně něco do sebe měl vlastně i každý podpis NDAčka. Je mi jasné, že Rusko je aktuálně všude na černé listině, ale ta jejich absurdní zemička má svoje kouzlo, které dodává záporným postavám ryzí hovadství. Miluji tyhle dobový, malinko ujetý ale neskutečně energický filmy, jakým Tetris minimálně v druhé polovině je. Stylizovaná retro jízda, která snad nezůstane v zapomnění, i kdyby jen jako žánrová adaptace studené války. 80%

Dodatečné informace

Původní název:
Tetris (více)
  • Velká Británie Tetris
  • Velká Británie テトリス
  • Velká Británie Falling Blocks
  • Velká Británie Тетрис
  • Velká Británie Тетріс
Premiéra v ČR:
31. 3. 2023
Distributor:
Apple TV+
Země původu:
Velká Británie
Přístupnost:
15+
Čeština:
Tetris je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch