Indický John Wick přichází. Opičí muž slibuje v traileru neskutečnou akční nálož

Indický John Wick přichází. Opičí muž slibuje v traileru neskutečnou akční nálož
Opičí muž | BRON Studios
Třiatřicetiletý Patel se narodil v Londýně indickým rodičům a ke slávě jej katapultovala hlavní role v oscarovém hitu Milionář z chatrče. Dokáže hrát moulu odvedle, intelektuála, drsňáka i vznešeného rytíře, což v Opičím muži evidentně zužitkoval v nebývalých extrémech. Jakožto anonymní mladík Kid vyčkává na příležitost k pomstě v undergroundových zápasech, kde se s opičí maskou na hlavě nechává mlátit populárnějšími bojovníky.
Opičí muž
Opičí muž
74%
Jeho postava odkazuje k polobohu Hanumánovi z hinduistické mytologie, který byl jednou ze tří klíčových figur starověkého eposu Rámájana. Kid v úvodu upoutávky vzpomíná na matčino vyprávění o zlých utiskovatelích vesničanů a o hrdinovi v podobě obrovského primáta, který nevinný lid ochránil. S nasazením masky a s přebujelým hněvem protagonista nachází způsob, jak se „infiltrovat do mezi městskou tajuplnou elitu. S tím, jak jeho dětské trauma vyvěrá, jeho zjizvené ruce se pustí do explozivního válečného tažení a posledního soudu s cílem vyrovnat skóre s těmi, kteří mu sebrali všechno“, jak praví oficiální synopse.
Opičí muž: 1. trailer | CinemArt
Zatímco začátek traileru se přímo vztahuje k hinduistické mytologii a k dějinám země utlačované kolonizátory, materiál se rychle převrátí ve stylový revenge příběh, který ve zběsilém tempu střídá nejrůznější polohy. Dominantou bude vyčerpávající akce, která zatím snaživě imituje Johna Wicka a Zátah, i když žádný záběr nás při znalosti těchto předobrazů do kolen ještě nedostane. Jinak ovšem skvěle šlape střih do rytmu Mundian To Bach Ke, kamerové filtry vytváří jasně definovanou kulisu a překvapivě fungují i vložky buddy komedie či momenty, kdy hrdina dává najevo svou zranitelnost.
Z ukázky prýští energie a také ambice vyprávět sociálně kritický příběh, což spojuje většinu indických produkcí proslavených v Hollywoodu včetně Bílého tygra. Opičí muž je ale americko-kanadskou produkcí, která na první pohled bere východní motivy a protahuje je filtrem lahodícím západnímu popcornovému publiku. Bude tak univerzálnější žánrovkou než předloňská senzace RRR, která přece jen stála na trikově neurvalé, gravitací nesvázané a také muzikálové akci.
Pořád to však vypadá na vysoce svébytnou podívanou, kterou bychom s otevřenou náručí uvítali také v tuzemských kinech. Na scénáři podle Patelova původního příběhu se podílel rovněž John Collee, jenž napsal třeba Master & Commander: Odvrácenou stranu světa, a ve vedlejší roli se představí oblíbený Sharlto Copley z Districtu 9 nebo vycházející indická hvězda Sobhita Dhulipala. Produkující Jordan Peele je režisérem hororových hitů Uteč nebo Nene.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: The Hollywood Reporter