Opičí muž

74%
Opičí muž
Opičí muž (Monkey Man) je americký akční thriller. Hlavním hrdinou příběhu je neznámý mladý muž, který si nechává říkat Kid. Pracuje v ilegálním rváčském doupěti a právě zde pomalu připravuje svůj plán pomsty proti zkorumpované elitě města. Tito lidé jsou totiž odpovědní za smrt jeho matky i vykořisťování a zneužívání chudých bezmocných obyvatel. Nastal čas je zastavit...



Recenze: Opičí muž

Kinobox.cz
65%

V mainstreamové distribuci najdeme jen málo tak moc osobních filmů. Třiatřicetiletý britský herec Dev Patel si tu okolo sebe vystavěl svůj vysněný projekt, do nějž viditelně vložil veškerou energii. Jeho nasazení je tak přesvědčivé, že dovoluje zapomenout i na mnohé nedostatky.


Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
2
Příspěvek obsahuje spoiler!
Renfield
Renfield
2 607 bodů
7
Kritika poměrů v Indii je sice pro motivaci Monkey Mana důležitá, chybí jí však opora v lepším scénáři, ději tak spíše ubírá tempo, než by ho dělala zajímavějším. Podstatně lépe funguje mystično kolem příběhu o Hanumanovi a atmosféra vůbec. S tou si Dev Patel vyhrál, výborně využívá noční Indii, její špinavost i luxus a všudypřítomné neony. Akční scény tohle kopírují, zápasy v ringu připomenou stará turnajová béčka (potěší, mohlo jich být více), aby se jelo až nahoru do VIP salónku. Patel v soubojích zase využívá celý prostor, doplní je trefně zvolenou hudbou a nejednou i vtipem. Mimo velmi dobré choreografie dělá své i vždy originální kamera, každý souboj je natočen jiným stylem. Svůj (bubenický) styl má i tréninková proměna Monkey Mana, zase odkazující na nejednu béčkovou klasiku.
JaraSlama
JaraSlama
1 971 bodů
8
Režisérský debut Deva Patela není jen další akční film. Skrze příběh o pomstě, bolesti minulosti a hledání identity nás Patel zavede do temného a komplikovaného světa, který není jen jednoduchou revenge story. Film přináší pestré vizuální ztvárnění a šikovně dávkovanou akci, která střídá emocionální momenty. I když postavy jsou trochu ploché a příběh by mohl mít peprnější zápletku, struktura filmu nabízí jedinečný zážitek, který zahrnuje jak intelektuální pohyb nad symbolikou, tak akční vyvrcholení, jež si hrdina „zasloužil“. Navzdory možným nedostatkům se jedná o odvážný a osvěžující debut, který nás zanechává netrpělivě očekávající další Patelův projekt.


Dodatečné informace

Původní název:
Monkey Man (více)
  • USA Opičí muž
  • USA Monkey Man
  • USA A Majomember
  • USA Fúria Primitiva
  • USA Homem Macaco
  • USA L'homme singe
  • USA Maymun Adam
  • USA Манкімен
  • USA मंकी मैन
Premiéra v ČR:
4. 4. 2024
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA, Kanada
Přístupnost:
18+
Rozpočet:
10 mil. USD
Tržby:
28,58 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné