Nejdůležitější akční režisér historie představuje vánoční pomstu, jíž by podlehl i John Wick

Nejdůležitější akční režisér historie představuje vánoční pomstu, jíž by podlehl i John Wick
Silent Night | Lionsgate
Woo se proslavil v osmdesátkách díky hongkongským nářezům jako Lepší zítřek nebo Zabiják, jimiž inspiroval Smrtonosnou past a následně většinu hollywoodských žánrovek, které počínaje Živým terčem (1993) sám utvářel. Zásluhou Silent Night se kruh uzavírá, neboť tahle vánoční vybíjená evidentně pomrkává k Johnu McClaneovi a navrch imituje Johna Wicka, jenž rozváděl právě atrakce zažehnuté brzkou hongkongskou etapou Johna Wooa.
Silent Night
Silent Night
53%
Naštvaného a nemluvného protagonistu s poraněným hrdlem si zahrál Joel Kinnaman, jehož známe z obou verzí Sebevražedného oddílu. Poté, co přijde o syna, se zhrzený muž dostane do formy a mafiánům přichystá drsnou vánoční nadílku. „Scénář je chytře napsaný a příběh se mě dotkl, protože sám mám tři děti,“ svěřil se Woo pro Entertainment Weekly. „Největší výzvou bylo naladit publikum na vyprávění bez dialogů. Zaháčkovat ho a nedopustit, aby mu něco uniklo,“ doplnil režisér Mission: Impossible II.
Silent Night: trailer | Lionsgate
Woo rovněž smekl před Kinnamanem, jenž absolvoval tvrdý trénink a sám provedl 99 % všech kaskadérských kousků. A že jich bylo požehnaně. První upoutávka prozrazuje, že sedmasedmdesátiletý režisér neztratil dřívější elán a stále vymýšlí choreografie, na jaké si trumfne málokterý mladší tvůrce.
Likvidace protivníků na všechny myslitelné způsoby je sestříhaná do Beethovenovy Ódy na radost, což přesně vystihuje pocity žánrových fanoušků a fanynek. Ti se mohou těšit na trochu jiný hollywoodský akčňák, který bude víc sebereflexivní po vzoru fantaskní Šílené noci a současně neupustí od režisérovy pověstné symboliky. Záběr na odlétající rudý balónek po dramatické přestřelce je tak „wooovský“, jak jen to jde.
Silent Night pro distribuci lapilo studio Lionsgate, které do kin vysílá řádit také Johna Wicka, a premiéra ve Spojených státech proběhne 1. prosince. Z prezentovaného materiálu čpí zábavné, melodramatické a dravé béčko na míle daleko. Takových možná vzniká dost, ale žádné nemá za kamerou praotce žánru a v zádech natolik úderný trailer.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.