Remake nejděsivějšího upírského filmu na první fotografii. Z pražského Nosferatu tuhne krev

Remake nejděsivějšího upírského filmu na první fotografii. Z pražského Nosferatu tuhne krev
Upír Nosferatu (1922) | Prana Film
Režisér Robert Eggers pracuje na filmu od roku 2015 a do titulní úlohy plánoval obsadit Anyu Taylor-Joy (Čarodějnice, Dámský gambit). Na rozdíl od německého originálu v režii Friedricha Wilhelma Murnaua, v němž Orloka památně ztvárnil herec Max Schreck, se remake zaměří na ženskou protagonistku Ellen Hutter (Depp). Její manžel Thomas (Nicholas Hoult) se totiž zaplete s podivným rumunským hrabětem, jenž se do Ellen zamiluje a pronásleduje ji až do hustě osídlených měst.
Nosferatu
Nosferatu
AI
70%
Fotografie zveřejněná časopisem Empire poodkrývá hrdinčinu hrůzu z konfrontace s prastarým upírem, jehož vizáž bude podle dříve vydaného plakátu odkazovat k působivému odkazu Maxe Schrecka. O něm se ostatně dosud traduje, že byl skutečným upírem. Bill Skarsgård je rovněž známý rolemi, z nichž tuhne krev v žilách. Publikum děsil v dvoudílném hororu podle Stephena Kinga To (2017), kde ztvárnil krvelačnou bytost zjevující se jako klaun Pennywise. Záporáka skvěle zahrál taktéž v letošní čtvrté kapitole Johna Wicka.
Nosferatu (2024)
Nosferatu (2024) | Focus Features
Také Eggers se proslavil temnými a hororově laděnými snímky, jež mu zastřešuje nezávislé studio A24. Nejde o tradiční mainstreamová díla, nýbrž o umělecké filmy s hutnou atmosférou a rozvolněným interpretačním rámcem. Prostřednictvím Nosferatu, který do kin zamíří někdy v průběhu příštího roku, navazuje na jednu z největších klasik němé éry.
Murnauův snímek inspiroval k remaku osobité tvůrce jako Werner Herzog, jenž do své verze Nosferatu – Fantom noci z roku 1979 obsadil démonického Klause Kinskiho, nebo E. Elias Merhige. Ten zdůraznil mytologickou auru původního filmu a ve svém snímku Ve stínu upíra (2000) s Willemem Dafoem učinil z Maxe Schrecka opravdového upíra.
Willem Dafoe se objeví také v Eggersově filmu v úloze profesora Albina Eberharta. Obsazení zahrnuje rovněž Aarona Taylora-Johnsona (Bullet Train) coby obchodníka Friedricha Hardinga nebo Ralpha Inesona (Stvořitel) v roli doktora Wilhelma Sieverse. Kameraman Jarin Blaschke (Čarodějnice, Maják) pro The Prague Reporter v červenci potvrdil, že snímek se natáčel barevně a vizuální stránka má evokovat romantismus 19. století.
zdroje: Empire, Collider, The Prague Reporter
Podívejte se na žebříček nejlépe hodnocených hororových filmů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.