Dream Scenario: Z Nicolase Cage je plešatý páprda v jeho údajně nejlepším filmu

Dream Scenario: Z Nicolase Cage je plešatý páprda v jeho údajně nejlepším filmu
To se mi snad zdá | A24
Cageovo pracovní vytížení je nezměrné a jeho fandom má každý rok spoustu důvodů k radosti. Držitel Oscara za Leaving Las Vegas a další nominace za Adaptaci se našel v nezávislých, experimentálních či sebereferenčních titulech, kde může bez zábran testovat a rozvíjet svou epickou filmovou image. Z posledních let stojí za zmínku hlavně psychedelický horor Mandy – Kult pomsty, niterní a lehce vidlácké drama Pig nebo The Unbearable Weight of Massive Talent. Tedy snímek, v němž Cage hrál sám sebe a pro nějž musel oprášit zapomenuté dovednosti akční hvězdy.
To se mi snad zdá
To se mi snad zdá
67%
Dream Scenario je dalším ze série takových experimentů, které většinou minou radar mainstreamové nabídky. Film norského režiséra Kristoffera Borgliho má v kolonce žánrů uvedenou komedii a horor a Cage ztvárňuje na pohled neatraktivního obyčejného chlápka, jenž se však za bizarních okolností proslaví. Milionům cizinců se totiž začne zjevovat ve snech, které nabírají na znepokojivosti a brzy se z nich vyklubají nefalšované noční můry.
Borgli se loni proslavil satirou Je mi ze sebe špatně, jejíž protagonistka zoufale prahla po mediální pozornosti. Podobně jako Ruben Östlund (Trojúhelník smutku) doluje břitký humor z činů současně opovržení i politováníhodných jedinců, přičemž jeho novinka od distribuční společnosti A24 (Všechno, všude, najednou, Mluv se mnou) zapojuje okázalé míchání žánrů. Dream Scenario dle prvních třinácti recenzí na webu Rotten Tomatoes suverénně rozvádí svou absurdní premisu a je unikátní podívanou na pomezí fantasy, pověsti a novodobého hororu.
Snímek má 92 % pozitivních recenzí s průměrnou známkou 7,5 z 10. Chris Bumbray z webu JoBlo tvrdí, že jde o aktuální a žhavou satiru raketového vzestupu ke slávě a také cancel culture. Borgli podle něj k obojímu přistupuje přezíravě a Cage, jehož protagonista je navenek civilní, byl ideální hereckou volbou. Jako král mem kultury opět dostává ve snovém vyprávění jakousi metaúlohu. Dle Petera Debrugeho z Variety znázorňuje způsob, jakým se virální celebrity a memy vtírají do našich myslí a životů. Cage prý takový pocit polidšťuje a hraje překvapivě přirozeně.
To se mi snad zdá
To se mi snad zdá | A24
Herec i režisér projevují smysl pro komediální timing. Skoro všichni se zatím shodují, že humor se nemíjí účinkem a kafkovská premisa nepřestává během 100 minut překvapovat a oslovovat novými podněty. David Ehrlich z IndieWire tvrdí, že Dream Scenario je nejlepší absurdní komedie od Anomalisy (2015) Charlieho Kaufmana, která pojednávala o motivačním řečníkovi, jenž sám sebe nedokáže motivovat.
Dream Scenario má být především zábavné a díky Cageově přítomnosti dostává zvláštní kulturní rozměr. Tuzemští diváci a divačky se o tom budou moci přesvědčit 25. ledna 2024, kdy film vstoupí do české distribuce. A to se v případě snímku s Nicolasem Cagem nestává často. Na jaře sice zazářil jako Drákula v černé komedii Renfield, ale jinak na něj české publikum čekalo od roku 2016, kdy měl vedlejší roli v životopisném thrilleru Olivera Stonea Snowden. Tehdy si vysloužil nominaci na Zlatou malinu za nejhoršího herce roku. To letos nehrozí. Všichni se shodují, že Cagea znovu definitivně unáší spíš oscarové proudy.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.