To se mi snad zdá

67%
To se mi snad zdá
Absurdní hororová komedie To se mi snad zdá (v originále Dream Scenario) vypráví příběh o zanedbaném profesorovi Paulu Matthewsovi, který se z nevysvětlitelných důvodů začne všem lidem objevovat ve snech, čímž si vyslouží nemalou mediální pozornost. Situace se však komplikuje poté, co se z neobvyklých snů začnou stávat noční můry… Snímek od produkční společnosti A24 (Děsivé dědictví, Lady Bird, Drahokam) byl slavnostně uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde sklidil nadšené ovace.



Recenze: To se mi snad zdá

Kinobox.cz
65%

Na Nicolace Cage v ráži je vždy radost koukat a námět snímku je dost chytlavý, aby se u něj dalo vydržet. Přesto se Kristoffer Borgli poněkud ztrácí ve svém dalším pokusu konfrontovat nás s nesnesitelným protagonistou a vést nás k sebereflexi. Bohužel pro něj však tentokrát po hodině a čtyřiceti minutách sebezbytu dojdeme leda k tomu, že máme za sebou vcelku nedotažený zážitek.


hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
9
Kdybych jen na podzim tušil, že Kristoffer Borgli letos s výbornou absurdní komedií Je mi z tebe špatně ani zdaleka nekončí... Právě jeho třetí celovečerní film To se mi snad zdá (pěkně hravý překlad českého distributora) je ale naprosto jiný kalibr, kterým Borgli nejen překonává sám sebe, ale doručuje divákům orginální podívanou, jaká tu už dlouho nebyla... Roztomilý profesor Paul je jen řadový učitel na vysoké škole, který žije nudný život, v němž se mu jen točí pracovní povinnosti a rodinné strasti. Když tenhle utrápený život přetrhnou historky naprosto cizích lidí, že se jim zjevuje ve snech, jichž je Paul návštěvník a pozorovatel, který bez ohledu na to, co se děje stojí stranou a jen sleduje... Může to být náhoda, naše mysl pracuje zcela jedinečným a nepoznaným způsobem, ve kterém by klidně mohlo být možné, že si vygeneruje postavu Paula a infiltruje si ho do snů, ale když začne lidí přibývat a z nudného učitele je celosvětový fenomén, je na snaze se nad vším zamyslet.. Ovšem co pak, když Paulova figurka ve snech přestane jen nečinně přihlížet a plnohodnotně se zapojí, stává se tak objektem jejich snů ale i nočních můr.. Jaké pocity asi pak bude vyvolávat skutečné setkání s milým profesorem Paulem?... Dream Scenario je jedinečná filmová pouť s nesmírně milým Nicolasem Cagem, pro něhož jde o nejlepší film minimálně za posledních 15 let a pro mě osobně jde o jeho kariérní vrchol měřící se s jeho kariérou v druhé polovině 90s.. Kde dokáže film být vtipný a svojí absurdností zaujmout po celou svou dobu, tak stejně umí díky skvěle napsaným postavám Paul a jeho manželky i dojmout. Jedinečná podávaná ukazující fascinaci, vypočítavost a strach lidí ze všeho nového bez ohledu na větší prozkoumání.. Borgli tak dorovnává podobně unikátní a bizarní nápad V kůži Johna Malkoviche a katapultuje sám sebe k nejzajímavějším tvůrcům současné doby. Chtělo by to vidět znova, ale že se ještě letos dočkám, tak osobního, originálního a geniálního filmového kousku, se mi ani nesnilo. Autorské filmy jako je tenhle jsou nejrychlejší (a někdy i jedinou) cestou pro inovaci žánru a vždycky byli.. To se mi snad zdá je úžasný film, který bych si přál rozebrat podobně jako to on udělal se mnou jako divákem.. Spolu s nadpozemským Oppenheimerem a masivními Zabijáky rozkvetlého měsíce, je tenhle poklad nejlepší film letošního roku! Díky Nicky.. 90%
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
8
Dream Scenario připomíná nedávného Asterova Beaua, což je minimálně pro mě dobrá zpráva, jelikož je to film, který mě uspokojil ve všech ohledech, v nichž mě film uspokojit může (esteticky, intelektuálně i po stránce zábavy). Oba filmy vypráví o pasivním zoufalci, jenž zažívá bizarní události, které jeho život sunou někam, kde by se raději nenacházel. Dream Scenario je sice objektivně slabší z této dvojice, ale sázím na to, že zde bude míti lepší hodnocení, protože je stravitelnější pro běžné diváctvo. Dream Scenario je totiž o víc jak hodinu kratší a má jednodušší/čitelnější narativ. Avšak díky tomu je i tematicky slabší (nutno dodat, že Beau je tematicky narvanej, takže být tematicky slabší oproti Beauovi je furt úspěch). Každopádně jsem se asi v půlce začal ptát, k čemu to celé spěje a o čem to má vlastně být, protože to nejdřív není příliš zřejmé. Jsou patrny témata ambivalentnosti a proměnlivosti slávy, cloutchasingu, komodifikace všeho možného i cancel kultury... Důvod, proč se protagonista začne objevovat cizím lidem ve snech, však není vysvětlen, ale vůbec to nevadí, protože o tom to vlastně není a není tedy potřeba ani vědět, jak a proč se to děje. Jelikož umění tematizuje lidi a jejich žitý svět, tak by mělo být hodnotnější zjistit, co takový hypotetický jev následně způsobí a režisér se zaměřil správně: Kristoffer Borgli za pomocí fikčního námětu, vytvořil hypotetickou situaci, na níž zkoumá, kam by vedla dle tendencí lidského chování a psychiky: Provádí společensko-psychologické zkoumání, ale nutno uznat, že je to stále poněkud vágní nebo nedotažené (což tolik nevadí, protože bizarní námět pozornost udrží sám o sobě). Film ale pouze říká, že jakmile si vás lidé začnou spojovat s něčím záporným/nepříjemným, tak se vás začnou stranit. V minulosti býval tento jev často spjat s pověrčivostí. Rovněž film ukazuje, že v utilitárním prostředí, kde je štěstí většiny víc než štěstí jednotlivce, vám nebude mnoho ochoty naslouchat, jestliže jste menšinou, protože rozhoduje kvantita. Protagonista filmu však neoplývá ani kvalitou, takže to pro něj nevypadá příliš dobře. Pro diváky však ano, jelikož Nic Cage hraje skvěle a v Česku se těší poměrně velké oblibě, což je dáno jednak tím, že hrál v řadě 90s akčňáků, které po revoluci jely, a jednak i tím že je to vskutku dobrý herec. Také má bohatou kariéru (víc než 100 filmů) a ač si poslední roky vybíral menší a bizarnější projekty (čímž oslovoval spíše nadšence), tak toto je opravdu jeho nejlepší film za dlouhou dobu. Přestože zde šedesátiletý Nic hraje kreténa, tak jsem s ním (s jeho neuroticismem ve spojení s tíživou situací) sympatizoval a bylo mi ho tedy i trochu líto. Žánrově je to však dark comedy - nikoli těžké psychologické drama jakým třeba nedávná Velryba.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
7
Ani několik týdnů po projekci si nejsem jistý, jak se k ambiciózní hororové novince od A24 vlastně postavit. Jde totiž o kompetentně zpracovanou kombinaci faktorů, které v jejich tvorbě už pár let vídáme a které obvykle zábavně a neotřele posouvají možnosti hororového žánru o kus dál. Zde se však nejde zbavit dojmu určité vyčpělosti, vyprázdněnosti a spoléhání se na údernost samotného námětu. Ten přitom skutečně poutavý je a pouhé řemeslně zdatně zpracování jeho očekávaného vývoje vydá na několik desítek minut příjemně diskomfortní zábavy.

Postupem času ale přestanou řeči o Jungovi a Mandelově efektu, přirovnávání Cageovy postavy k Freddymu Kruegerovi či satira na moderní influencerské startupy stačit a divák by chtěl něco silnějšího, hlubšího; což ale nepřijde. Výsledkem působí trochu nedotaženě a příliš spokojeně se sebou samým podobně jako třeba novější epizody Černého zrcadla. I tak jde o vtahující podívanou, jež dokáže udržet pozornost a napětí – jen je škoda, že do sebe jednotlivé dílky skládačky nakonec tak úplně nezapadnou.

Dodatečné informace

Původní název:
Dream Scenario (více)
  • USA To se mi snad zdá
  • USA Dream Scenario
  • USA Álmaid hőse
  • USA Dream scenario
  • USA Dream Scenario - Hai mai sognato quest'uomo?
  • USA O Homem dos Sonhos
  • USA Герой наших снов
  • USA 夢行者保羅
  • USA 大叔夢中人
Premiéra v ČR:
1. 4. 2024
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA
Rozpočet:
10 mil. USD
Tržby:
14,11 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
To se mi snad zdá je dostupný s českými titulky

Podobné