Menu

77%
Menu
V Hawthornu, restauraci na soukromém ostrově očekávají hosté ty nejúžasnější kulinářské zážitky. Kuchyni vede šéfkuchař Julian Slowik, který již roky zdokonaluje své umění a pro své hosty si dnes připravil něco speciálního. Mezi návštěvníky jsou i jídlem posedlý Tyler a jeho doprovod Margot. Slowik posouvá hranice i chutě stále dál a dnešek nebude výjimkou, je ale pozvaná společnost skutečně připravená na jeho kreativní šílenství?


Režie:

xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Není to gurmetská záležitost, spíš zábavný horor, který ve mně trochu evokoval Krvavou nevěstu. Snad mě maličko mrzelo finále, ale zároveň jsem věděl, že k ničemu jinému to směřovat nemůže, tak jsem ani nebyl "opravdu" zklamaný.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Má hlavní emoce po zhlédnutí se vztahovala na neodolatelnou chuť na cheeseburger, což je v kontextu příběhu vlastně pochvala. Menu dovede vtáhnout a pobavit, ale osobně se mi nejvíce líbilo rozkrývání lidských povah podle toho, jak jednotliví hosté reagují na ta nejlépe ošetřená a zkrátka nejgurmánštější jídla pod sluncem. Tehdy začnete většinou osazenstva pohrdat a ďábelské praktiky šéfkuchaře Fiennese si můžete užívat. Jenže Mylod sází na marxistickou kritiku kapitálu a hororovou zábavu svádí někam, kde je ve výsledku pořád jen neškodnou hororovou zábavou s triviálním poselstvím. Takže je to jak navoněná z prdu kulička, na níž ovšem máme díky šikovným tvůrcům obrovskou chuť. I takový chod nám někdy musí stačit, aspoň že je servírovaný s láskou.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Menu v součtu působí jako řádně připravená a sofistikovaná série chodů, která sice v součtu filmové chuťové pohárky úplně nepoznamená, přesto se v součtu jedná dost možná o jeden z nejzábavnějších filmů roku i jeden z nejpůsobivějších hororových thrillerů roku. Po celkovém zhlédnutí se vlastně nikdy nedokáže plně vypnout myšlenka nad tím, co by s podobným námětem zvládli udělat Yorgos Lanthimos, Ari Aster či Ruben Östlund, Mark Mylod ovšem dodal dostatečně sofistikovanou rýpavou satiru, která by nemusela nutně nechat chladného ani gastronomického laika.... Více zde


Dodatečné informace

Původní název:
The Menu (více)
  • USA Menu
  • USA The Menu
Premiéra v ČR:
17. 11. 2022
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Čeština:
Menu je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch