CZ tržby: Uvízl Dunkerk opět na vrcholu?

CZ tržby: Uvízl Dunkerk opět na vrcholu?
Dunkerk
Tom Hardy
Dunkerk
Nikoliv. Dunkerk i tentokrát drží prvenství. Přestože ubylo kin (promítalo se v pouhých 77) a zájem o snímek poklesl o 36 procent. Výborně hodnocenou novinku Christophera Nolana vidělo druhý víkend od nasazení 31.364 diváků, kteří za vstupenky zaplatili téměř 5 milionů korun. Celkem má zatím na kontě 121.657 diváků a 18,5 milionů korun.
Snímek s rozpočtem 100 milionů dolarů celosvětově utržil 234 mega, z toho přes 100 milionů ze severoamerických kin. Žně se konaly i v kinech IMAX, odkud si 70mm kopie prozatím odnesla tržby 40 milionů dolarů. Zajímavé bude též sledovat ohlas snímku v Číně a Japonsku, kam se Dunkerk dostane v prvních zářijových dnech. Jisté je, že Nolanovi jeho tah i tentokrát vyšel a ocitá se v pozici, kdy si coby režisér prosadí projekt s jakýmkoliv tématem. Tedy včetně evakuace britských vojáků z francouzského přístavu, které není pro Američany tak bytostně blízké jako vylodění v Normandii.
Já, padouch 3
Já, padouch 3
Pátý víkend a opět mezi nejúspěšnějšími. Řeč je o animáku Já, padouch 3, kde se o komerční zhodnocení starají rozpustilí mimoni. Děti si to užívají a rodiče trpí žlutou horečkou. Třetí "padouch" se tento víkend promítal v 89 tuzemských kinech, přišlo na něj 22.938 diváků a tržby činily 3,14 milionu korun. Za měsíc a pár dnů k tomu si snímek přišel na 450.109 platících a 63 milionů korun. Obrovský letní hit si z kin po celém světě prozatím odnesl víc než 820 milionů dolarů!
Jon Hamm, Ansel Elgort, Jamie Foxx, Eiza González
Baby Driver
Po úspěšné jízdě ze světa (138 milionů dolarů při rozpočtu 34 mega) se do tuzemských kin dostává novinka Edgara Wrighta (Scott Pilgrim, U konce světa) Baby Driver. Tajemný mladík se sluchátkami v uších obsadil místo na bronzové "bedně". Do 96 kin vyrazilo na tuhle hudebně-akční jízdu 14.679 diváků, kteří v pokladnách nechali 2 miliony korun. Škoda, že si dobře hodnocená letní oddechovka nenašla více tuzemských diváků.
Dane DeHaan, Cara Delevingne
Cara Delevingne - Valerian a město tisíce planet | EuropaCorp
Smutek zavládl v dílně francouzského producenta, režiséra a scenáristy Luca Bessona. Jeho ambiciózní celovečerák inspirovaný sci-fi komiksem Valerian a město tisíce planet (2017) si vzhledem k megalomanskému rozpočtu (177 milionů dolarů) nevede vůbec dobře (za dva víkendy má v rámci USA 30 mega). U nás skončil o druhém víkendu čtvrtý s návštěvností 12.666 diváků a tržbami necelé 2 miliony korun. Snímek nemá bůhví jak špatné recenze, na fenomén Hvězdných válek ale v rámci marketingu nedokázal navázat a Besson svoji evropskou přetahovanou s Hollywoodem prohrál.
Je to škoda. Besson má odvahu a pouští se do věcí, které by si lepší čísla rozhodně zasloužily. Někdy je nicméně méně více, jako v případě jeho staršího titulu Lucy (2014), který při "skromném" rozpočtu 40 milionů dolarů utržil téměř půl miliardy.
Druhá strana naděje
Druhá strana naděje
Z dalších čtvrtečních premiér se v rámci žebříčku Top 20 UFD umístila na šestém místě frankofonní komedie Srdečně vás vítáme (5.226 diváků, 715 tisíc korun) a jako čtrnáctá finská novinka Aki Kaurismäkiho Druhá strana naděje (1.070 diváků, 119 tisíc korun).
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.