Swingař Ondřej Havelka natočil Hastrmana, adaptaci ceněného románu Miloše Urbana

Swingař Ondřej Havelka natočil Hastrmana, adaptaci ceněného románu Miloše Urbana
Jiří Lábus a Karel Dobrý
Ondřej Havelka
Hastrman | CinemArt
Ondřej Havelka, který coby herec před více než 20 lety zaujal a pobavil v adaptaci Jirotkova Saturnina (1994), je spjat spíš se svým hudebním tělesem Melody Makers než s filmovou tvorbou. Co jej na Urbanově románu Hastrman zaujalo, že se pustil do režie?
Ambiciózní látka a velkoryse vyprávěný příběh, který zachycuje hned dvě témata - mizející přírodu a fenomén oběti. Děj prózy, která získala v roce 2002 cenu Magnesia Litera, je navíc rozkročen do dvou staletí, je plný pohádek a mýtů. Havelka k tomu dodává. „Je to velmi náročné, protože jde o rozsáhlou látku, kterou se snažíme scuknout do normální filmové stopáže.“
Karel Dobrý
Karel Dobrý | CinemArt
V hlavní roli Hastrmana se představí Karel Dobrý (Milada, Čertoviny). Podtitul knihy a snímku zní „zvíře v člověku, člověk ve zvířeti“, což odkazuje na Hastrmanovo milostné vzplanutí k dívce Katynce (Simona Zmrzlá). Hastrman se skrze ní ocitne v zajetí dvou silných emocí - spalující vášně a netušeného štěstí. V souladu s knižní předlohou se snímek z vesnického prostředí přesune do současnosti. V té příběh nešťastné lásky v dnešních kulisách vyvrcholí.
Kromě Karla Dobrého a Simony Zmrzlé se v Hastrmanovi objeví Jiří Lábus, Norbert Lichý, David Novotný nebo Vladimír Polívka. Producentem snímku je Čestmír Kopecký (Karamazovi, Nuda v Brně).
Simona Zmrzlá
Hastrman - Simona Zmrzlá | CinemArt