Režisér Edgar Wright po osmi letech opouští Ant-Mana. Co se stalo?

Režisér Edgar Wright po osmi letech opouští Ant-Mana. Co se stalo?
Nyní už to neplatí. Studio Marvel vydalo oficiální zprávu, že Edgar Wright nadále není režisérem Ant-Mana. S tímhle skutečně nikdo nepočítal. Wright byl hotovou duší projektu, dával mu veškerou energii, pravidelně o něm informoval v médiích, dokonce natočil několik testovacích záběrů, jimiž nadchl fanoušky i producenty. Přesto byl nyní, těsně před začátkem natáčení, z projektu odejmut. Proč? Záleží na tom, které straně budeme věřit...

Testovací záběry z Comic-Conu 2012:

Studio přišlo s oblíbenými „tvůrčími neshody“, což je neoficiální terminus technicus pro „chtěli jsme to jedním způsobem a režisér si nedal říct“. Je ale zajímavé, že na neshody studio přišlo až po dlouhých osmi letech, kdy Wright vše pečlivě připravoval a po celou dobu měl jasnou vizi. Údajně svou roli sehrálo to, že se Wright nedokázal vyrovnat s natolik velkým filmem, díky čemuž se přípravy neustále prodlužovaly. Tuhle verzi pro vyhazov bych bral s největší rezervou. Wright mimo jiné natočil (taktéž komiksového) Scotta Pilgrima za 60 milionů, což není žádná malá částka a výsledek je famózní.
reziser-edgar-wright-po-osmi-letech-opousti-ant-mana-co-se-stalo-2
Joss Whedon
Podle všeho sehrály klíčovou roli zásahy studia do scénáře. Podle Latino-Review vrátilo studio zhruba před třemi měsíci Wrightovi scénář s tím, že by chtělo do filmu dostat více komiksových postav (týmovky táhnou). Wright s Joem Cornishem napsali další dvě verze scénáře, které se snažily studiu vyhovět a zároveň si zachovat původní styl i myšlenku. Jenže v Marvelu stále nebyli spokojeni, povolali úplně jiné scénáristy a ti dle všeho natolik výsledek překopali, až dal Wright raději projektu vale. V jeho odchodu ho na svém Twitteru podpořili Simon Pegg a režisér Avengers Joss Whedon, který na svůj Twitter poslal fotku, jak drží nad hlavou zmrzlinu Cornetto (Wright natočil takzvanou cornetto trilogii). Zvláštní na celé kauze je, že měl Wright od počátku podporu ředitele Marvelu Kevina Feigea. Podle neověřených zpráv si změny vynutilo studio Disney, majitel Marvelu. Pokud je to pravda, pak se naplnila největší obava fanoušků, že bude domovina Mickeyho Mouse násilně ovlivňovat marvelovskou divizi.
Není to ostatně poprvé, co má někdo s Marvelem tvůrčí rozepře. Jon Favreau, režisér prvních dvou Iron Manů, měl veliké výhrady k uspěchané výrobě dvojky a aby si spravil chuť, dal velkým produkcím vale a natočil komorní film Chef. Režisér Alan Taylor prý neměl kontrolu nad výslednou podobou Thora 2. Herci se před natáčením Avengers 2 zase hádali se studiem o výši platů a Whedon údajně po dokončení filmu Marvel opustí.
Ať už to funguje (nebo nefunguje) v Marvelu jakkoli, točí se vesele dál a plánovaná premiéra Ant-Mana na příští červenec zatím změněna nebyla.