Tržby v českých kinech: Diváci a divačky podlehli Velkému Gatsbymu

Tržby v českých kinech: Diváci a divačky podlehli Velkému Gatsbymu
Leonardo DiCaprio v roli záhadného hostitele Jaye Gatsbyho.
Bylo kolem toho velké haló, ale i mlčení. Velký Gatsby ve čtvrtek konečně vstoupil do našich kin. S jakým úspěchem? Uvedení do 102 kinosálů o premiérovém víkendu vyneslo 4.5 milionu korun na tržbách a přivedlo 32 tisíc diváků, respektive divaček. Osobité zpracování knihy Fr a
Velký Gatsby
Leonardo DiCaprio v roli záhadného hostitele Jaye Gatsbyho.
ncise Scotta Fitzgeralda je dobrým magnetem, sbližuje i rozděluje re c e n zenty. Stejnojmenná kniha je ve světě zcela určitě  známá, pro tuzemského diváka nicméně nebude takovým magnetem jako Leonardo DiCaprio v roli záhadného aristokrata. A ani ten podle čísel tolik netáhne. Očekávaní byla vyšší.
Iron Man 3
Iron Man 3 a úspěšnost v českých kinech: za 9 týdnů snímek utržil téměř 38 milionů korun, shlédlo jej 260 tisíc diváků.
Na druhé místo klesl Iron Man 3. Komiksový hrdina je vedle agenta Jejího Veličenstva jistotou. Do tuzemských kin se na Tonyho Starka přišlo podívat 18.5 tisíce diváků, v pokladnách nechali necelé 3 miliony korun. Oproti předchozímu víkendu je to pokles o více než 60%, za 3 týdny od uvedení do kin ovšem snímek utržil přes 30 milionů a získal si přes 210 tisíc diváků. Z dlouhodobé perspektivy film pokořily jen Babovřesky (2013). Jeden to bude brát jako ostudu, jiný za úspěch.
Barbora Seidlová, Bolek Polívka
Do kin vstoupila nová česká pohádka Kovář z Podlesí a hned obsadila třetí příčku na žebříčku tržeb. Snímek utržil necelých 800 tisíc korun. Na tuhle netradiční podívanou, jejíž první upoutávka vypadala víc než lákavě, se vypravilo téměř 7 tisíc diváků. Kováře nicméně předchází nedobrá pověst. Nechají se diváci ovlivnit soudy nekompromisním recenzentům? Nebo si postaví hlavu a "risknou" to? Režisér Kováře z Podlesí Pavel Göbl neoplývá kultem Zdeňka Trošky. Těžko proto předjímat.
Scary Movie 5
To je on, to je on! Charlie Sheen!
Parodii duchařských filmů patří čtvrté místo žebříčku. To obsadil snímek Scary Movie 5 (2013). 500 tisíc korun nechalo v pokladnách kinosálů 4 tisíce diváků. Žánrová pestrost na vrcholu top20 je víc než rozmanitá. I když to jde s kvalitou uváděných titulů od desíti k pěti.
Tom Cruise
Nevědomí
Tom Cruise by mohl povídat... Páté Nevědomí (2013), ve kterém obsadil hlavní roli, utržilo o tomto víkendu 318 tisíc korun. Na sci-fi snímek se přišlo podívat 2.2 tisíce příznivců. Za pět týdnů od uvedení pouhých 77 tisíc. Že by postapokalyptické téma předznamenalo na území ČR pád? Zadaří se Cruisovi lépe v případě chystaného snímku All You Need Is Kill (2014)? Těžko říct. Znovu totiž půjde o sci-fi záležitost.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin najdete ZDE.