Febiofest 2021 uvede první a zároveň poslední film pozoruhodného skladatele, kousavou komedii Woodyho Allena a Štěpána Kozuba na hraně zlomu

Febiofest 2021 uvede první a zároveň poslední film pozoruhodného skladatele, kousavou komedii Woodyho Allena a Štěpána Kozuba na hraně zlomu
Hrana zlomu | Bionaut

Festival pana Rifkina

Festival pana Rifkina
Festival pana Rifkina | Bioscop
režie: Woody Allen, rok vzniku: 2021, žánr: komedie, délka: 88 minut
projekce: 17. září (18:30) – Slovanský dům, 18. září (14:30) – Slovanský dům, 19. září (16:30) – Slovanský dům
Hypochondrický filmový kritik Mort Rifkin (Wallace Shawn) mluví nejraději o sobě a o starých filmech. Své o tom ví jeho manželka Sue (Gina Gershon), hollywoodská herečka, kterou doprovází na festival v San Sebastianu. Zatímco Sue tam blíže poznává domýšlivého francouzského režiséra (Louis Garrel), Mort začíná flirtovat s místní lékařkou. Woody Allen se dvanáct let po filmu Vicky Cristina Barcelona vrátil do slunného Španělska, aby natočil další kousavou komedii o sebestředných intelektuálech, vyčpělých vztazích a životě skrz umění.

Together

Sharon Horgan, James McAvoy
Together (2021) | BBC
režie: Stephen Daldry, rok vzniku: 2021, žánr: drama, komedie, délka: 92 minut
projekce: 18. září (14:00) – Slovanský dům, 20. září (19:45) – Slovanský dům
TV film režiséra Stephena Daldryho (Hodiny, Předčítač, Koruna) z produkce BBC vypráví o rodině podobné mnoha jiným, která najde cestu, jak spolu přežít. Zdařilý, jímavý příběh muže a ženy, jejichž vztah projde během covidového lockdownu proměnou. Přinuceni okolnostmi nečekaně nahlédnou jinýma očima nejen jeden na druhého, ale také sami na sebe. V hlavních rolích se představí James McAvoy (Skleněný, série X-Men) a Sharon Horgan (Pulling).
Sobotní projekce filmu Together (18. září, 14:00 – Slovanský dům) proběhne za osobní účasti režiséra Stephena Daldryho.

Kluk od velryb

Kluk od velryb
Kluk od velryb (2020) | Loco Films
režie: Filipp Jurjev, rok vzniku: 2020, žánr: drama, dobrodružný, délka: 93 minut
projekce: 19. září (18:30) – Slovanský dům, 20. září (17:30) – Slovanský dům, 24. září (19:30) – Slovanský dům
Patnáctiletý Lyoshka pracuje jako velrybář na nejzazším východě Ruska. Odloučen od civilizace, zamiluje se do nejsnáze dostupné ženy, mladé Američanky, která si jako „camgirl“ vydělává erotickým vysíláním. Rozdíl mezi lidskými představami a realitou je ale větší než vzdálenost mezi Čukotkou a Detroitem. Úsměvná zápletka slouží jako východisko vizuálně vytříbené poémy o touze, k jejíž syrové atmosféře přispívá nehostinné prostředí tundry.

Hrana zlomu

Štěpán Kozub
Hrana zlomu (2021) | Bionaut
režie: Emil Křižka, rok vzniku: 2021, žánr: drama, thriller, délka: 86 minut
projekce: 18. září (19:30) – Slovanský dům, 22. září (22:15) – Slovanský dům, 24. září (21:00) – Kino Pilotů
Kateřina (Pavla Gajdošíková) s Robertem (Petr Panzenberger) vychovávají svou malou dcerku v luxusní moderní vile, stěží lze však jejich domácnost nazvat harmonickou. Na rozdíl od nich žije dospělý Viktor (Štěpán Kozub) se svou matkou v polorozpadlém domě na samotě, jejich rodinné vztahy nicméně nejsou o nic zdravější – byť docela jiným způsobem. Osudy dvou disfunkčních rodin se protínají v unikátním, atypicky vyprávěném příběhu-skládance plné surreálných obrazů výmluvnějších než jakákoli slova.
Režíruje debutující Emil Křižka, který do jedné z hlavních rolí obsadil fenomenálního Štěpána Kozuba (Shoky & Morthy: Poslední velká akce, sKORO NAmizině). Ten se nejnovější rolí zbavuje komediálního hávu.

Berlin Alexanderplatz

Berlin Alexanderplatz
Berlin Alexanderplatz (2020) | Entertainment One
režie: Burhan Qurbani, rok vzniku: 2020, žánr: drama, délka: 183 minut
projekce: 18. září (10:30) – Slovanský dům, 19. září (16:30) – Slovanský dům, 21. září (20:45) – Slovanský dům
Uprchlíka Francise vyplavilo moře na plážích jižní Evropy a znovuzrozený mladý muž se odhodlává žít už jen počestný a spořádaný život. Ze začátku je nabídkám, jak si rychle a nelegálně vydělat peníze, schopen odolávat. Záhy se však nechává strhnout svým kamarádem a ocitá se ve světě plném násilí, vyvrhelů – ale i naděje. Moderní reimaginace slavného románu Alfreda Döblina, který zpracoval i R. W. Fassbinder, nabízí opojnou audiovizuální jízdu i autentický vhled do neviditelných koutů tepajícího velkoměsta.

Nafukovací panna

Nafukovací panna
Nafukovací panna (2009) | Asmik Ace Entertainment
režie: Hirokazu Koreeda, rok vzniku: 2009, žánr: drama, fantasy, romantický, délka: 116 minut
projekce: 17. září (16:30) – Edison Filmhub, 24. září (16:30) – Edison Filmhub
Japonský autor Hirokazu Koreeda, který dvě poslední dekády fascinuje evropské festivalové poroty a diváky, má v rámci letošního Febiofestu retrospektivu čítající šest jeho děl. Nafukovací panna z roku 2009 pojednává o muži středního věku, který nemá žádné přátele. Jeho jediným společníkem je nafukovací panna v životní velikosti jménem Nozomi. Jednoho dne Nozomi zjistí, že má srdce a stal se z ní člověk. Postupně začne prozkoumávat venkovní svět, o kterém doposud neměla ani tušení. Velmi rychle ale zjistí, kolik bolesti a zmatků může srdce způsobit. Tragikomické drama s prvky fantasy se volně inspirovalo populárním japonským komiksem manga od Joshiie Gōda.

76 dní ve Wu-chanu

76 dní ve Wu-chanu
76 dní ve Wu-chanu (2020) | Febiofest
režie: Hao Wu, Weixi Chen, rok vzniku: 2020, žánr: dokumentární drama, délka: 93 minut
projekce: 18. září (21:45) – Slovanský dům, 19. září (13:30) – Slovanský dům, 24. září (15:15) – Slovanský dům
Přestože úvodní sekvence filmu připomínají postapokalyptický horor, zachycují realitu čínského Wu-chanu krátce po vypuknutí epidemie koronaviru. Město o 11 milionech obyvatel bylo uzavřeno 23. ledna 2020. Americko-čínský dokument se syrovou bezprostředností sleduje tragické i nadějeplné příběhy následujících 76 dnů. Mezi životem a smrtí, nadějí a rezignací se pohybuje odhodlaný nemocniční personál, pár čekající na narození prvního potomka i žena žádající o možnost posledního rozloučení s otcem.
Čínsko-americký dokumentarista Chao Wu spojil síly se svým wuchanským spolupracovníkem Wej-si Čchenem a anonymními reportéry, kteří mu umožnili podat svědectví z neprostupně uzavřeného města.

Last and First Men

Last and First Men
Last and First Men | Zik Zak Filmworks
režie: Jóhann Jóhannsson, rok vzniku: 2020, žánr: experimentální sci-fi, délka: 70 minut
projekce: 19. září (19:30) – Slovanský dům
Obrovské brutalistní pomníky z masivního betonu jsou mlčenlivými svědky lidských dějin. V blíže nespecifikované budoucnosti, v epoše posledních lidí se lidská rasa ocitá na pokraji zániku. V černobílé vizuální básni inspirované stejnojmennou vesmírnou ságou Olafa Stapletona k nám hlasem Tildy Swinton skrze impozantní záběry natočené na 16mm pás promlouvají generace dávno zaniklé i ty budoucí. A přinášejí varovné poselství o lidské marnivosti a zkáze.
Last and First Men je prvním a zároveň posledním režijním počinem věhlasného hudebního skladatele Jóhanna Jóhannssona (Sicario, Teorie všeho), který náhle zemřel v roce 2018.

Akce Bororo

Akce Bororo (1972)
Mimozemšťanka Zuzana (Božidara Turzonovová) z Akce Bororo (1972) | Febiofest
režie: Otakar Fuka, rok vzniku: 1972, žánr: sci-fi, délka: 93 minut
projekce: 20. září (10:30) – Slovanský dům
Netypické české sci-fi představuje osvěžující úkrok normalizační kinematografie. Mimozemská civilizace v něm prostřednictvím tajné agentky (Božidara Turzonovová) bojuje o své přežití na pozadí setkání dvou bytostí. Může jít o podobenství, ale také o čistě intimní vyprávění. Snímek mísí řadu brakových motivů, vypráví však dospělý příběh. Prací s nízkým žánrem ve prospěch zkoumání lidské mysli a citů si Akce Bororo nezadá s dalšími uměleckými sci-fi své doby.
* Článek vznikl za využití oficiálních textů a obrazových materiálů MFF Praha – Febiofest.