Black Panther je ve vzácné společnosti. Pouze tito herci usilovali o nejprestižnější ocenění posmrtně

Black Panther je ve vzácné společnosti. Pouze tito herci usilovali o nejprestižnější ocenění posmrtně
Temný rytíř | Warner Bros.
Chadwick Boseman, populární herecký představitel Černého Pantera v sérii
Ma Rainey - matka blues
Chadwick Boseman | Netflix
filmů od Marvel Cinematic Universe, nás předčasně opustil v srpnu loňského roku po dlouholetém boji s rakovinou tlustého střeva. Jeho poslední snímek s názvem Ma Rainey - matka blues, který sleduje rozmíšky bluesových hudebníků v pozdních dvacátých letech minulého století, se na Netflixu objevil až v prosinci. A respektovanému černošskému herci, jenž výborně ztvárnil například Jamese Browna v biografickém filmu Get on Up, nyní jeho poslední role přinesla první a bohužel posmrtnou oscarovou nominaci. A něco takového se během 94 let ceremoniálu dosud událo pouze sedmkrát. O koho šlo?
Jeanne Eagles - 1930
black-panther-je-ve-vzacne-spolecnosti-pouze-tito-herci-usilovali-o-nejprestiznejsi-oceneni-posmrtne-1
Jeanne Eagels ve filmu The Letter | Paramount Network
Při druhém udělování Oscarů usilovala o zlatou sošku také herečka Jeanne Eagles, která ve filmu The Letter ztvárnila osamělou ženu, jež zavraždí svého bývalého milence. V době natáčení už však bojovala se závislostí na alkoholu a heroinu a zemřela jen pár měsíců po ukončení produkce. Bylo jí 39 let. Svou nominaci in memoriam však neproměnila, Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli tehdy získala legendární Mary Pickford.
James Dean - 1956, 1957
black-panther-je-ve-vzacne-spolecnosti-pouze-tito-herci-usilovali-o-nejprestiznejsi-oceneni-posmrtne-4
James Dean ve filmu Na východ od ráje | Warner Bros.
Zřejmě největší dívčí idol padesátých let stihl bohužel natočit jen tři velké filmy, než v pouhých 24 letech zemřel při tragické autonehodě. Jediný snímek z této trojice, který stihl vyjít ještě za jeho života, bylo drama Na východ od ráje. Za to také obdržel svou první posmrtnou nominaci, přičemž ta druhá přišla hned následující rok za film Gigant. V obou případech Dean neuspěl - poprvé ho porazil Ernest Borgnine za snímek Marty, podruhé Yul Brynner s filmem Král a já.
Spencer Tracy - 1968
black-panther-je-ve-vzacne-spolecnosti-pouze-tito-herci-usilovali-o-nejprestiznejsi-oceneni-posmrtne-2
Spencer Tracy ve filmu Hádej, kdo přijde na večeři | Columbia TriStar
Ve slavném roce, kdy na Oscarech uspělo drama Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, obdržel svou osmou nominaci také slavný herec Spencer Tracy. Ve filmu Hádej, kdo přijde na večeři se představil jako zásadový otec, jehož dcera provedla něco nemyslitelného - přivedla si domů černošského snoubence. Tracy, jenž se dlouho potýkal se zdravotními problémy, zemřel v 67 letech jen sedmnáct dní po zkompletování natáčení. Na kontě měl v tu chvíli dvě zlaté sošky, ale tu třetí a posmrtnou mu vyfoukl Rod Steiger za snímek V žáru noci, který triumfoval i v kategorii nejlepší film roku.
Peter Finch - 1977
black-panther-je-ve-vzacne-spolecnosti-pouze-tito-herci-usilovali-o-nejprestiznejsi-oceneni-posmrtne-5
Peter Finch ve filmu Televizní společnost | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Prvním hercem, který vyhrál Oscara in memoriam, se stal roku 1977 britský rodák Peter Finch. Ve vynikající mediální satiře Televizní společnost ztvárnil šíleného televizního hlasatele, ovšem z úspěchu filmu se mohl těšit jen krátce - zemřel na infarkt v lednu 1977, jen dva měsíce po listopadové premiéře. Televizní společnost si odnesla hned deset oscarových nominací, z nichž proměnila čtyři - kromě Finche triumfovaly také jeho herecké kolegyně Faye Dunaway a Beatrice Straight. Jedná se o vskutku nevídaně silný herecký film, o čemž svědčí i další nominace pro Williama Holdena (stejně jako Finch za hlavní roli) a Neda Beattyho (vedlejší role).
Ralph Richardson - 1985
black-panther-je-ve-vzacne-spolecnosti-pouze-tito-herci-usilovali-o-nejprestiznejsi-oceneni-posmrtne-3
Ralph Richardson ve filmu Tarzan | Warner Bros.
Vážený anglický herec a držitel oscarové nominace za snímek Dědička zemřel v říjnu 1983 ve věku 80 let, tudíž se nedožil premiéry svého posledního filmu. Tím byla dnes klasická verze Tarzana s Christopherem Lambertem, v níž se Richardson představil jako Hrabě z Greystoke. Své druhé oscarové nominace se bohužel nedožil a na posmrtného Oscara nedosáhl - připravil ho o něj neherec Haing S. Ngor, jenž si zahrál sám sebe ve strhujícím válečném dramatu Vražedná pole.
Massimo Troisi - 1996
black-panther-je-ve-vzacne-spolecnosti-pouze-tito-herci-usilovali-o-nejprestiznejsi-oceneni-posmrtne
Massimo Troisi ve filmu Pošťák | Penta Distribuzione
Veskrze neznámý italský herec byl roku 1994 jedním ze scenáristů koprodukčního dramatu Pošťák, v němž rovněž ztvárnil hlavní roli. A stal se vůbec prvním člověkem, jenž byl posmrtně nominován na více Oscarů současně - na ceremoniálu roku 1996 se ucházel o cenu za nejlepšího herce i za nejlepší adaptovaný scénář, přestože zemřel již v srpnu 1994 ve věku 41 let. Již od dětství se potýkal se srdečními potížemi a během produkce svého posledního snímku byl schopen pracovat maximálně hodinu denně. Své roli pošťáka, jenž má doručit dopis vypovězenému chilskému básníkovi Pablu Nerudovi, tedy doslova odevzdal své srdce - zemřel na infarkt jen den po zkompletování svých povinností. Pošťák si z pěti nominací nakonec odnesl pouze Oscara za nejlepší dramatickou hudbu. Sám Troisi se musel pomyslně sklonit před Nicolasem Cagem, jenž triumfoval za snímek Leaving Las Vegas.
Heath Ledger - 2009
Heath Ledger
Heath Ledger | Warner Bros.
Úmrtí, které je v rámci filmové branže stále jedním z nejbolavějších a nejsmutnějších, odepřelo radost z oscarového triumfu teprve osmadvacetiletému Heathu Ledgerovi. O jeho fenomenálním výkonu v Temném rytíři Christophera Nolena se netřeba dlouze rozepisovat - Ledger pojal roli šíleného Jokera vysoce metodicky, na což podle mnohých také doplatil. Jen pár měsíců po ukončení natáčení se talentovaný herec předávkoval předepsanými léky. Temný rytíř se stal letní senzací roku 2008 a odešel hned z osmi nominacemi na Oscara. Získal přitom jen dva - za střih zvuku a právě za výkon zesnulého Ledgera ve vedlejší roli. Třináct měsíců po jeho tragické smrti za něj toto nejprestižnější herecké ocenění osobně převzali jeho rodiče a sestra.
Chadwick Boseman se tak může stát teprve třetím hercem, jenž získá Oscara in memoriam - a teprve druhým, který jej obdrží za výkon v hlavní roli. Vše se dozvíme 25. dubna, kdy letošní zpožděný ceremoniál proběhne.