Padesát odstínů svobody odmítlo konkurenci: Bičíkem a plyšovými pouty na lobbistu Blaníka

Padesát odstínů svobody odmítlo konkurenci: Bičíkem a plyšovými pouty na lobbistu Blaníka
Padesát odstínů svobody
5. Sněhová královna: Tajemství ohně a ledu (země vzniku: Rusko)
Sněhová královna: Tajemství ohně a ledu
Ano, i Rusové se pustili do animované tvorby. A v českých kinech zaznamenal třetí film série o Sněhové královně solidní úspěch. Film se promítal ve 139 kinech (druhý nejvyšší počet), přišlo na něj 15.296 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 2 miliony korun. Což není o moc horší skóre než v případě úspěšné Pixarovky na čtvrté příčce...

4. Coco (USA)
Coco
Coco se v tuzemských kinech promítá čtvrtý víkend, aktuálně mu patří čtvrtá příčka s návštěvností 17.456 diváků a tržbami 2,54 milionu korun. Výlet do mexické říše mrtvých za necelý měsíc přitáhl do tuzemských kin přes 161 tisíc diváků, kteří za lístky utratili přes 23 milionů korun. Celosvětově má Coco na kontě 714 milionů dolarů, což je solidní číslo, když si uvědomíme, že nejde o ledasjakou Pixarovku pro nejmenší, ale o snímek pro starší publikum.

3. Jumanji: Vítejte v džungli! (USA)
Jumanji: Vítejte v džungli!
Osmý víkend v řadě se mezi nejúspěšnější tituly tuzemských kin řadí nové Jumanji: Vítejte v džungli!. Dwayne Johnson a spol. dokázali navázat na klasiku z devadesátých let nebývale úspěšně. O aktuálním víkendu na film vyrazilo 16.304 diváků, kteří v pokladnách nechali 2,60 milionu korun. Celkem přišlo v rámci tuzemských kin na nové Jumanji přes 354 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili 54 milionů korun. V rámci žebříčku Top 20 jde o druhý dlouhodobě nejúspěšnější titul. Celosvětově má snímek na kontě už 881 milionů dolarů a tvůrci již chystají pokračování.

2. Prezident Blaník (Česká republika)
Prezident Blaník
Oproti předchozímu víkendu, kdy se pyšnil prvenství, se tentokrát lobbista Antonín Blaník musel spokojit se stříbrem. Ale i tak jde v případě politické parodie Prezident Blaník o velmi dobrý výsledek. V rámci 56 kin film vidělo 25.079 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 3,76 milionů korun. Za necelé dva týdny od nasazení má snímek na kontě přes 117 tisíc diváků a 16 milionů korun. A pak že není o politickou satiru zájem.

1. Padesát odstínů svobody (USA)
Padesát odstínů svobody
Tohle prvenství se dalo čekat. Padesát odstínů svobody je vyvrcholením třídílné série podle knih E.L. James, divačky nicméně díl po dílu odpadaly. Pojďme si komerční úspěch v rámci českých kin v rychlosti zrekapitulovat. Padesát odstínů šedi ustavilo před 3 roky nový rekord v rámci návštěvnosti tuzemských kin o premiérovém víkendu spolu s návštěvností 254.385 diváků a tržbami 36,62 milionů korun. Loňských Padesát odstínů temnoty startovalo s 154.118 diváky a 23 miliony korunami. Aktuálně uváděným Padesáti odstínům svobody na prvenství stačilo "pouhých" 138.785 diváků a 21,27 milionů korun.
Celosvětově má snímek se skromným rozpočtem 55 milionů dolarů na kontě prozatím téměř 137 mega. Z amerických kin si za premiérový víkend odnesl téměř 39 milionů dolarů. I ve světě se tedy dá počítat se sestupnou tendencí zájmu o erotické finále. První díl při rozpočtu 40 mega utržil 571 milionů dolarů, druhý už "pouhých" 381.

Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.