Když je ženská "potvora" a chlap slaboch. Nejen Padesát odstínů láká na sex a manipulaci

Když je ženská "potvora" a chlap slaboch. Nejen Padesát odstínů láká na sex a manipulaci
Potvora / Amanda Collin
PADESÁT ODSTÍNŮ SVOBODY (režie: James Foley)
Padesát odstínů svobody
Do Valentýna zbývá ještě 6 dnů, ale už dnes mohou divačky vyrazit na závěrečný třetí film inspirovaný úspěšnou knižní sérií spisovatelky E. L. James. Padesát odstínů svobody uzavírá kruh a kromě erotiky a "starých známých" láká na thrillerové vyvrcholení. Ty, co šly na předchozí dva filmy, asi tuhle "červenou knihovnu" s pouty a bičíky absolvují i tentokrát. Všichni a všechny ostatní se "svobodě" nejspíš vyhnou obloukem.
Předchozí dva filmy (Padesát odstínů šedi a Padesát odstínů temnoty) při rozpočtu 95 milionů dolarů utržily téměř 1 miliardu a řadu výsměchu od kritiků. Novinka má aktuálně od tuzemských recenzentů na kontě 24 procent, což je v rámci celé trilogie vůbec nejhorší známka. A když už ani to "vyvrcholení" nestojí za to, tak je to asi opravdu dost zoufalé.

POTVORA (režie: Christian Tafdrup)
Potvora
Jestli se chcete něco dozvědět o vztazích, sexuální manipulaci a mužské, ženské dominanci, vyrazte raději na Potvoru. Vztahovka dánského režiséra Tafdrupa sleduje pod drobnohledem proměnu jednoho mladíka (Anders Juul), kterého si vezme "do parády" svůdná Maria (Amanda Collin).
Někdy je zkrátka lepší ze vztahu vycouvat dřív, než bude pozdě. Ale říkejte to někomu, kdo je v tom až po uši. Pokud je "Padesát odstínů" prazvláštní pohádka, pak je Potvora tvrdá konfrontace s realitou. Můžete se poučit.

ALENKA V ZEMI ZÁZRAKŮ (režie: Otakáro Schmidt, Jana Studničková)
Alenka v zemi zázraků
V prosinci to bude 19 let, kdy měl v českých kinech premiéru celovečerní režijní debut Otakára Schmidta Eliška má ráda divočinu (1999). Svobodomyslný film plný bujarosti, surreálných myšlenek a originální výtvarné stránky byl zjevením, načež se jeho autor vydal na dráhu víry a televizních projektů.
Po "Elišce" nyní přichází do kin "Alenka", která odkazuje na slavnou Carrollovu knihu. Schmidt snímek režíroval spolu s Janou Studničkovou, jejíž kořeny sahají do italských Benátek a k samotnému režiséru Tarkovskému. Alenku v zemi zázraků rámcuje příběh dívky, jejíž sny a realita se prolínají. Malá Strana, Karlův most, italské Benátky a tajuplný děda z Ukrajiny. Prostě další výlet za hranice každodennosti.

SNĚHOVÁ KRÁLOVNA: TAJEMSTVÍ OHNĚ A LEDU (režie: A. Tsitsilin)
Sněhová královna: Tajemství ohně a ledu
Třetí "Sněhová královna" míří do českých kin a pro nejmenší diváky přichystala dobrodružství, humor a kouzla.
Hlavní hrdinkou je opět odvážná Gerda, která porazila Sněhovou královnu a osvobodila svého bratra Kaie. Díky tomu se z nich staly tak trochu pohádkové celebrity. Zatímco Gerda to bere s nadhledem, zasněný Kai se o něco hůře vyrovnává se svou popularitou, kdy mu u nohou pravidelně omdlévají mladé dívky. Aby si od této vysilující slávy trochu odpočinuli, vydávají se do hor za svým trollím kamarádem Ormem, kde na ně ale nečeká žádná odpočinková dovolená...

MOST NA KONCI SVĚTA (režie: Branko Istvancic)
Most na konci světa
Distribuční společnost Balkanfilm do českých kin přináší další snímek z jihovýchodní Evropy. V Mostě na konci světa se řeší občanská válka v Bosně a Hercegovině, odchod bosenských Chorvatů a vojenská operace Bouře, která skoncovala s neuznanou Republikou Srbská Krajina.
Příběh filmu se odehrává několik let po těchto událostech, v době kdy se chce část Srbů vrátit do svých domů. Noví chorvatští vlastníci těchto nemovitostí se dostávají do velmi nezáviděníhodné situace - po několika málo letech jim hrozí, že opět skončí bez střechy nad hlavou.

Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.