Profilový obrázek

Matyesak

Matyesak
96

Hororový a brakový fanda

Https://www.nasranacica.cz
Uživatel nevyplnil svou lokalitu.



X
X (2022)
7
X v ničem konkrétním neopouští zažité hranice žánru. Ba přímo naopak, využívá tradičních postupů, které jsou umně režijně dirigovány. Jednoduchou myšlenku rozvádí do groteskních rozměrů, kdy dvojice důchodců masakruje členy porno štábu. Já se při sledování náramně bavil.
U Zlaté rukavice
U Zlaté rukavice (2019)
9
Spousta filmů hned na začátku, na plakátech nebo kdekoliv jinde hned na první dobrou několikrát zdůrazňuje, že je podle skutečných událostí. Co si budeme, většinou je to jen z toho důvodu, aby diváka zaujali tématem a vzbudili v něm pocit naléhavosti a autenticity. A pak jsou tady filmy jako U Zlaté rukavice. Film, pojednávající o osudech dobrého souseda Honky. Pan Honka má rád šnaps, svůj útulný podkrovní byt a tuze rád chodí za přáteli do oblíbené krčmy U Zlaté rukavice. A tu a tam, když je nálada a čas, si zateplí stěny torzy uštěpačných lehkých německých děv. To víte, v sedmdesátkách bývávaly zimy, ne jak dneska. A v závěrečných titulcích vám Akin jen tak mimochodem řekne, že je to vlastně celý pravda. Tečka. Akin si byl totiž moc dobře vědom, že biják U Zlaté rukavice nálepku "podle skutečné události" nepotřebuje (ačkoliv ji má). Sází totiž na úplně jinou notu. Atmosféra zde totiž stříká na všechny strany, stejně jako další tělesné tekutiny, a musím se přiznat, dlouho jsem neviděl film, při jehož sledování bych si musel otevřít okno, protože takříkajíc smrděl jak bolavá noha. Toho dosahuje mistrovskou prací s kamerou, kdy vy víte, že se tam někde děje něco divného, ale film vám to většinou neukáže a nechá spíše na vaší zvrácený fantazii si domyslet, co Honka s tím párkem dělá. Přiznám se bez mučení, že jméno představitele hlavní role jsem slyšel poprvé v životě, ale hned po prvních minutách jsem mu všechno žral i s navijákem. Klobouček. Ostatní herecké výkony byly taky nadprůměrné a to tak, že i když byste za normálních okolností přáli té starší alkoholičce, co si k Honkovi dojde pro zuby, přáli jen to nejhorší, v kontextu filmu mi ji bylo srdečně líto.  Vše okořeňte božským hlasem českého slavíka a máte na obrazovce vizuální smrad, z něhož se vám bude obracet morální žaludek. Obzvlášť při vědomí toho, že je to podle skutečných událostí.
Jezero smrti
Jezero smrti (2008)
6
Asi takhle, v první řadě bych se zdráhal film označit za horor. Proč? Horor by měl v první řadě v divákovi evokovat strach, resp. znechucení v případě exploitation. V tomhle směru minimálně u mě Jezero neuspělo (vážně někoho v 21. stol. znechutí kobercák?). Ale možná jsem už jenom zdegenerovaný.  Na druhou stranu napínavý thriller, co dokáže postupně dávkovat gradaci a budovat atmosféru boje dvou dospěláků proti skupince pubescentů, v tom film exceluje. Prvotní nesmělé kroky Fassbendera se stupňují, až vykrystalizují v trochu očekávatelné neamerické finále. Obsazení je fajn, ale osobně si myslím, že největší výkony předvedli pubescentní padouchové. Zde není co vytknout a palec hore na ostrovy.  Bohužel, scénáristicky má film dost velké díry: nevystavěný vztah obou hlavních hrdinů (do konce vážně nemáme ani tucha, co jsou ti dva zač), nelogická rozhodnutí jsou sice v rámci žánru odpustitelná, ale tady vážně bijí do očí. Stejně jako motivace antagonistů. Vlastně co se týče děje, dá se shrnout do jedné věty.  Shrnutí: fajnová žánrová jednohubka.
Maják
Maják (2019)
7
Herecký koncert dua Pattinson/Dafoe ve fenomenálním artovém vizuálu je umocněn brilantním zvukovým doprovodem. Režisér se snaží na takřka dvouhodinové stopáži budovat lovecraftovskou atmosféru, což se mu bezezbytku daří. Snaží se ale vyprávět psychologické drama přímo prošpikované literárními, kinematografickými i mytologickými odkazy, ale pod jejich tíhou se celistvost děje rozpadá v i tak velmi nadprůměrné "heh". Typický příklad toho, kdy vyšperkovaná forma převálcuje na celé čáře přinejlepším průměrný obsah. Fajn jednohubka.
Willyho kouzelný svět
Willyho kouzelný svět (2021)
9
Tenhle film je prostě a jednoduše chuťovka. Mlčenlivý Nicolas Cage dostává za úkol uklidit chátrající zábavní centrum. Bez jediného slova stihne mezi vším tím vytíráním a leštěním vyvraždit ansábl animatronických loutek s dušemi mrtvých sadistů. A to vše, prosím pěkně, prokládáním pravidelným popíjením energiťáku a hraním pinballu. Nicolas Cage nedává prostor pochybnostem a hereckým koncertem vyvolává salvy smíchu. Akční kamera tomu dodává pořádný grády. Tu a tam detail na trochu pomuchlaný obličej příjemně naruší bezprecedentní béčkovou jízdu. Vše podtrženo naprosto ulítlým soundtrackem. Za mě nejde jinak než 5/5. edit: Cageův taneček u pinballu se řadí k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděl.

Oblíbená díla

  • Plakát 1
  • Plakát 2
  • Plakát 3
  • Plakát 4

Oblíbení tvůrci

  • Plakát 1
  • Plakát 2
  • Plakát 3
  • Plakát 4
  • Plakát 5+1