Filištajn

42

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Uživatel nevyplnil svou lokalitu.



    Barbie
    Barbie (2023)
    6
    Zábavný film, jenž je skvěle zpracovaný, skvěle obsazený a upřímně jsem se několikrát zasmál.
    Přesto má snímek své problémy. A bohužel se všechny týkají druhé poloviny filmu.
    1. Tam, kde měla zaznít nějaká hlubší sebereflexe na místě žen/Barbie, se objevila pouhá motivace. Je zde chvíle, kdy mělo dojít k poučení, kdy si Barbie mohli říct třeba: "Páni, takhle jsme se chovali ke Kenům celou dobu, to je strašné." apod. Bohužel namísto toho dojdou k tématu o tom, jak je život ženy těžký, což je i vzhledem k celkové situaci ve filmu neuvěřitelně sebestředná a povrchní premisa. V této části filmu jsem byl upřímně opravdu zklamán.
    2. Kenové zde nejsou vyzobrazeni jako muži, ale spíše jako 16ti letí kluci. A to absolutně ve všem. A ten nepoměr, kdy Barbie mohou být čímkoli, odborně se vyjadřují atd., zatímco Kenové jsou v podstatě skupina retardů... do toho děje se mi to zkrátka vůbec nehodilo.
    3. Konec je taková jednostranná výhra pro Barbie. Má to působit jako klasický šťastný Happy End, ale je to jen cringe. Když přiběhne parta Kenů jako skupina opic k prezidentce a nabídnou společné rozdělení státní moci, tak prezidentka řekne prostě ne xD. Tam jsou tak hrozně špatný scénky na tom konci. Ale hlavně se to hrozně táhne, konec mohl být reálně o tři scénky chudší a bylo by to stokrát lepší.

    Závěr: Film je celou první polovinu skvělý, nápaditý, dokonce opravu poutavý. Do druhé poloviny filmu se film nese ve skutečně zábavném a přitom feministickém duchu, což jsem opravdu ocenil a doufal jsem, že budu moct po dlouhé době ohodnotit film 10/10. Bohužel. Druhá polovina filmu je zkrátka zklamání. Humor jde do háje, feminismus (= nějaká rovnocennost) jde do háje. Místo něj nastupuje takový ten tradiční americký ženský šovinismus... a v podstatě jste po celou dobu druhé poloviny filmu v empatickém útlumu. Nemáte tam s kým soucítit, nemáte proč, ta emoční investice do všech postav je úplně zahozená. Emoce tam jsou a bude to ve Vás nějaké budit, ale jako pozitivum bych to nepopsal.
    Opravdu jsem chtěl dát aspoň těch 7/10, ale snímek si je zkrátka nezaslouží.
    Nicméně i tak jsem se bavil a film doporučit rozhodně mohu. Jen ne každý docení ten svět a humor.
    Why Did I Get Married Too?
    Why Did I Get Married Too? (2010)
    7
    Velmi zajímavý náhled do manželství čtyř párů trvající několik let. Vcelku seriózní romantické drama, které mě musím uznat zaujalo a film samotný mě dokázal velmi lehce vtáhnout do děje.
    Ten je jistě v určitých momentech vedený v lehčím duchu, ale určitě bych film nenazval komedií. Humor je zde jemný, lidský a není na sílu, jak to občas u "etnických" filmů bývá.
    Nejsilnější stránky filmu tvoří jistě postavy a jednotlivé příběhy. I přes to, že s řadou rozhodnutí jednotlivých postav absolutně nesouhlasíte, stále daná rozhodnutí chápete, jelikož se k daným charakterů zkrátka hodí. Jinými slovy nemáte pocit, že jsou zde rozhodnutí mimo charakter.
    Filmu ale velmi ubírá etnické zaměření. Samozřejmě kvůli velmi těžkému ztotožnění se s chováním některých postav v určitých chvílích kupříkladu. A problémem zde není etnikum samotné, ale jakási snaha o zaměření na něj. Kdyby film pracoval s myšlenkou, že stejná hloupá rozhodnutí mohou činit i jiná etnika, či smíšené páry, měli byste určitě z filmu lepší dojem. Film má i možnosti s touto myšlenkou dobře pracovat, aniž by se vzdali etnického zaměření, jelikož jedna z hlavních postav je psycholožka, jejíž knihy ohledně vztahů měli pomoct mnoha lidem. Na konci filmu máme dokonce možnost jednoho z takových lidí poznat. Bohužel i tuto možnost film úplně zahodí, i když se jedná o poslední cca. minutu filmu. Jsem si jistý, že spousta z Vás se na konci i pozasměje, což opravdu není pro film žádný kompliment.
    Samozřejmě se tu bavíme spíše o filmu pro ženy. Zde vidím druhý problém filmu. Muži samotní, ač dobře napsaní, nemají ve filmu takový prostor, abychom pochopili jejich jednání a v některých situacích působí až ploše. Často tak můžeme mít pocit, že daný muž ve filmu není plnohodnotná postava ale spíš MacGuffin, který žene děj vpřed. Vzhledem k tomu, že film cílí na ženské publikum, by větší prostor pro muže, co se vyjádření citů, odůvodnění činů atd. týče, dával větší smysl.

    Shrnuli to, jde o film, který mne bavil, citově uměl zaháčkovat a určitě mě přiměl se zamyslet, jak by kupříkladu mohlo i mé manželství jednou vypadat za několik let a jakým chybám se snadno vyvarovat. Navíc s tím, že jsem se i párkrát zasmál, aniž by mě to vytrhlo z děje (vyjma poslední minuty filmu). Pokud hledáte romantické drama, u kterého neusnete, tento snímek mohu doporučit.
    • Postavy
    • Děj
    • Etnická orientace
    The VelociPastor
    The VelociPastor (2018)
    0
    Tyhle filmy jsou zločin. Naprostý zločin. Tady je vrchol zábavy, že místo speciálních efektů uvidíte nápis "zde speciální efekty" apod. Děj je samozřejmě... pro Kristovi rány, utrpení. Doporučuji jen těm, kteří milují naprostý cringe. Je to odpad
    Úžasný Bulk
    Úžasný Bulk (2010)
    0
    Tyhle filmy jsou zločin. Naprostý zločin. Užijte si celé 3 Bulkovo animace. Což je ale stále lepší, než se snažit vnímat děj. Doporučuji jen těm, kteří milují naprostý cringe. Je to odpad
    Parazit
    Parazit (2019)
    5
    Ten film má takřka všechno. Skvělou myšlenku, zápletku, zasazení. Je zde opravdu velmi dobře zachycený náhled do Korejské a v podstatě celé asijské kultury ohledně sociálních vrstev společnosti. Herecké výkony řady herců jsou brilantní... a to je všechno.
    Film si sebou nese klasickou stopu Korejské tvorby. Všechny postavy místy vypadají emočně mrtvé. V rámci dialogů je zde ale naopak emocí přehršel. Dialogy sami o sobě jsou místy bolest. O nějakém hlubším vývoji postav si nechte zdát, protože tady všem jejich role až do samotného závěru vyhovuje. Zkrátka 99% korejské tvorby.
    Chování vyšší vrstvy je samozřejmě pro nás Evropany v tomto měřítku naprosto neakceptovatelné. Nicméně pro mě osobně to nijak zvlášť nepřidává na tom fandit rodince podlých, vypočítavých zlodějů. Do jisté chvíle filmu hlavním postavám člověk fandí, ale zhruba od druhé poloviny filmu už nesympatizujete s nikým, protože každý se v nějakém směru chová jako amorální idiot i po tom, co už nemusí. Tady asi šlo o to udělat korejskou verzi rodinky Robina Hooda, ale opravdu bolestně bez úspěchu.
    Rozhodnutí některých postav, především otce v některých částech filmu je také velmi těžko pochopitelné.
    Možná je veškerá moje kritika zapříčiněna kulturními rozdíly, ale pokud ano... tak jsem opravdu rád, že žiju v Evropě.
    Poslední věc - konec filmu je... je hrozný, naprosto. Zase ten klasický a legendárně špatný Korejský twist o ničem.
    Shrnutí - já se hrozně snažil mít ten film rád. Už jen proto, jak ho všichni vychvalovali do nebes. Ale pro mě je místy tak nudný, laciný a komicky absurdní zároveň, že ho zkrátka nemůžu mít rád. Určitě je dobré se na něj podívat a rád ho doporučím lidem, zvlášť těm, kteří nemají žádnou zkušenost s Korejskou tvorbou. Ale osobně už ten film nechci nikdy vidět.

    Oblíbená díla

    • Plakát 1

    Oblíbení tvůrci