dusek.pav.p

46

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Česká republika



    Šmejdi
    Šmejdi (2013)
    7.5
    Tenhle námět by si zasloužil režiséra, který už má nějaké zkušenosti a bude k látce přistupovat s předem promyšlenou koncepcí. Což se zde očividně nestalo a na filmu je to zatraceně vidět - především struktura filmu mohla/měla být mnohem jasnější, asi bych se přimlouval za kapitoly či body (a to se týká úplně všeho, třeba jaké taktiky prodejci používají atd atd). Vypravěčkou mohla/měla být žena. Místo vyjádření jednoho právníka jich mohlo/mělo být víc. Záběry ze skryté kamery měly být využity nějak systematičtěji. A asi nejvíce pozornosti mělo být věnováno tomu, proč důchodci na podobné akce vůbec jezdí, což bylo jen lehce naťuknuté v závěru. Je toho zkrátka hodně, co mohlo být mnohem lepší, a je z toho cítit, že režisérka Dymáková film vlastně vymýšlela až ve střižně, za pochodu. Možná, že tenhle snímek trochu zvedl povědomí veřejnosti o těchto "předváděcích" akcích (ale co si budeme namlouvat, podobné praktiky nevymizí, tak jako nikdy nevymizí zástupy důchodců vždy připravených rozhazovat celoživotní úspory), ale z filmařského hlediska jsou Šmejdi dost promarněná šance.
    Valkýra
    Valkýra (2008)
    7.5
    Pět let jsem tenhle film odkládal, protože z představy, jak Cruise hraje Stauffenberga, jsem byl mírně řečeno vyděšený. Až při samotném sledování jsem zjistil, že zde hraje také Bill Nighy, Kenneth Branagh, Eddie Izzard nebo Tom Wilkinson - všichni nacisti jak poleno. Ale Singerova režie je naprosto úžasná a před jeho schopnostmi smekám. Myslím, že spiklencům z 20. července vytvořil důstojný památník, byť to ve filmu vypadá, že se jim osudný den zadařilo mnohem víc, než jak tomu asi bylo ve skutečnosti.
    Pearl Harbor
    Pearl Harbor (2001)
    9
    Na tomhle filmu jsem byl kdysi v roce 2001 v kině. Od té doby jsem ho neviděl. Pod dojmem z četby knihy Zera nad Pacifikem jsem zhlédl v jeden den jak Tora, Tora, Tora! tak i Pearl Harbor. Zatímco první film jsem poctivě zhlédl celý, u Pearl Harbor jsem naopak přeskakoval všechny romantické pasáže. A ukázalo se, že bez nich se jedná o relativně koukatelný film! Přesně v polovině obou filmů začíná samotný útok Japonců. A v obou filmech také generál Yamato pronese hlášku o tom, že vzbudili spícího obra, kterou nikdy neřekl. Ale jinak jsou oba filmy naprosto rozdílné. Tora Tora Tora má dokonale zvládnuté scény vyjednávání, je historicky velmi přesný a ukazuje všechny souvislosti velmi poctivě a vyváženě z pohledu obou stran, Pearl Harbor ukazuje Japonce jednostranně jako bastardy útočící na nemocnice a civilisty. Jeho bojové scény a zejména samotný útok už ale působí poněkud zastarale. V tomto ohledu Pearl Harbor vítězí na celé čáře a kvůli scénám jako je potopení Arizony má smysl se na film podívat. Jinak ale Bay zachází s historickými reáliemi velmi volně, a závěrečný Dolittlův nálet na Tokyo je vyloženě výsměch realitě. PS: Jako odplata za pomoc američanům, kteří přistáli v okupované Číně, bylo následně popraveno asi 250 000 číňanů. Srovnej s odplatami za zabití Heydricha.
    V Bruggách
    V Bruggách (2008)
    7.5
    Zábavná komedie / akce, u které jsem se občas skutečně nahlas zasmál a dobře jsem se bavil celou dobu, až do konce, jenom mi trochu vadí jakási přílišná vykonstruovanost...ehm...všeho: dialogů, zvratů, i hereckého obsazení - vše mi přišlo takové co nejvíc vypočítané na efekt, až to bilo do očí, a ačkoliv se jedná o crazy komedii, tohle mi nedovoluje udělit 5 hvězd. I tak se jedná o výborný film a jedno je jisté - mám ohromnou chuť někdy do Brugg zajet:) PS: Konec mi ani trochu nevadil, protože je podle mě jen zcela logickým vyústěním předchozího děje.. Jak jinak by to asi mohlo skončit??

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci