Late Night with the Devil

69%

Články 3

Krvavé řádění z pohledu vraha. Brutální a originální horor představuje drsnou upoutávku
Filmy26. 3. 2024
Krvavé řádění z pohledu vraha. Brutální a originální horor představuje drsnou upoutávku

Zdá se, že mladí lidé vydaní napospas iracionálnímu asociálovi s náklonností k řezným či bodným předmětům jsou nevyčerpatelnou hororovou premisou. Vyvražďovací slasher horory nakoply Černé Vánoce (Black Christmas) či Halloween a v hlubokých lesích je etabloval kultovní Pátek třináctého (Friday the 13th). Od té doby žánr dospěl k teatrální brutalitě a nyní zkouší i díky hororové streamovací službě Shudder nejrůznější způsoby, jak uspokojit obecně navyšovanou poptávku. Kanadská novinka In a Violent Nature zanechala dojem na festivalu Sundance a v prvním traileru avizuje strohé formální uchopení, kdy sledujeme krvavou stezku znetvořeného vraha z jeho perspektivy, a to v částečně přímočarém a částečně uměleckém trpělivém duchu.

Očekávaný horor přitvrzuje v novém traileru. Talk show s ďáblem děsí v každém záběru
Filmy7. 3. 2024
Očekávaný horor přitvrzuje v novém traileru. Talk show s ďáblem děsí v každém záběru

Horory zaplňují kina jako na běžícím pásu, ale zrovna ten údajně nejpovedenější a nejoriginálnější za poslední roky se do tuzemské distribuce nedostal. Australský snímek Late Night with the Devil vyjde 22. března v USA a následně poputuje na hororovou streamovací službu Shudder, odkud už si snad najde cestu i do našich obýváků. Příběh enormně chválené festivalovky ostatně pojednává o fiktivní talk show, která se roku 1977 zvrhne do okultního teroru, jenž v živém přenosu proniká do ochromených domácností. První plnokrevný trailer přináší myšlenkové přesahy, prozkoušenou a stále efektivní lekačku či oslavné ódy recenzentů včetně mistra strachu Stephena Kinga.

Horor roku? Film, který nadchl kritiky i Stephena Kinga, se předvádí v originálním traileru
Filmy9. 2. 2024
Horor roku? Film, který nadchl kritiky i Stephena Kinga, se předvádí v originálním traileru

Australské horory představují samostatnou kategorii od 70. let, kdy tamní kinematografie prošla tvůrčí renesancí a vedle hodnotných děl Petera Weira nabídla různé odnože exploatačního žánru, v nichž lidští protagonisté sváděli nerovný boj s tamní nezkrotnou přírodou. Po úspěchu loňské duchařiny Mluv se mnou (Talk to Me), která díky studiu A24 ohromila publikum po celém světě, se dveře pro „Aussie horory“ otevírají dokořán. A to se ještě dost nemluví o další tamní žánrové senzaci s názvem Late Night with the Devil, která zatím bezvýhradně nadchla festivalové obecenstvo a také Stephena Kinga, jenž z ní „nemohl spustit oči“. Nezávislý retro snímek s vycházející hereckou hvězdou Davidem Dastmalchianem (Oppenheimer) vyjde v polovině března ve vybraných amerických kinech i na streamovací službě Shudder a představuje se v první originální upoutávce.