Útěk do Berlína

AI
58%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Komentáře a recenze 4

Dle relevance
i
iDNES.cz
70%

Krátce po hraném snímku Bratři vstupuje do kin dokument na stejné téma. Ozbrojenou cestu odbojové skupiny Ctirada a Josefa Mašínových do svobodného světa popisuje pod názvem Útěk do Berlína včetně výpovědí hlavních aktérů.

Kinobox.cz
65%

Autoři zinscenovali část dřívější cesty, na níž je provází stále vitální Josef Mašín a vzpomíná na detaily déle než měsíc trvající odyseje připomínající kovbojku z Divokého východu. Na dokumentu Útěk do Berlína jsou ale nejcennější výpovědi zúčastněných. Vystupují zde totiž osoby, které útěk a ukrývání skupiny na německé straně železné opony zažily. Dokumentu Útěk do Berlína však chybí větší konfrontace a širší souvislosti s přihlédnutím k obětem, kterých se skupina kolem Mašínů dopustila.

P
PlotPoint
75%

Zručně realizovaný dokument, jenž bude stejně vyvolat především kontroverze, především v moment, kdy se ke slovu dostane Josef Mašín. Právě jeho přednes ovšem dodává Útěku do Berlína výpovědní hodnotu, kontroverzní kapitole Studené války rozhodně zvládá dodat něco navíc, Martinu Froydovi i Janu Novákovi se tak rozhodně musí smeknout klobouk. Především i díky zvolení On the Nature of Daylight od Maxe Richtera….

Č
70%

Ať už jsou osobnosti, kterými se dokument zabývá, jakkoli kontroverzní, nesnaží se je příliš velebit, jen je nechává vykládat svůj příběh. Tu stroze a chladně, tu emotivně či s humorem. Film jako takový má opravdu spád a je velmi kvalitně zpracován, Můžeme se zamýšlet nad tím, proč i po sedmdesáti letech osudy bratří Mašínů a jejich skupiny budí vášně, zda a proč by měli být nazýváni hrdiny, a nakonec: čím naše země prošla a kde jsme kvůli - či díky - naší pohnuté historii dnes.