To jsem já, Marget!

74%
To jsem já, Marget!
Plakát traileru
V tomto nadčasovém příběhu o dospívání je Abby Ryder Fortson jedenáctiletou Margaret, která s láskyplnou podporou své matky a babičky přemýšlí o životě a dospívání.



lamps
lamps
15 156 bodů
8
Ani se nedivím tomu senzačnímu hodnocení na Rotten Tomatoes. Ten film si zdánlivě jede podle šablony lehčích dramat o dospívání, ale skoro nikdy není neoriginální nebo nudný. Víc ho docení určitě ženy, ale vnitřní zápasy protagonistky jsou univerzální a vůbec nevadí, že dilema ohledně náboženství (mamka křesťanka x taťka žid) vyznívá hlavně symbolicky. Je to ostatně o tom, jak neposkvrněnou dětskou mysl ovlivňují venkovní podněty, jež ji zbytečně zatěžkávají přemýšlením nad něčím, co beztak nejde ovlivnit. Třeba menstruace. Co se má stát, k tomu dřív nebo později dojde. Dřív nebo později najdeme i ty kamarády, kteří za to stojí. A nakonec třeba i lásku, bez ohledu na vyznání či postoje rodičů. Možná je to až příliš feelgood a bez větších dějových zádrhelů, ale v tom je tentokrát asi kouzlo. A samozřejmě v Rachel, která zase hraje fantasticky. Jenže tentokrát asi hlavně proto, že hraje sama sebe.
JaraSlama
JaraSlama
1 971 bodů
8
Komediální herečka Rachel McAdams, kterou kromě Night Game a Eurongu můžeme znát třeba z Doctora Strange, si zkusila něco úplně jiného. Na pomoc ji přichází Abby Ryder Fortson z prvních dvou AntManů. Sledujeme zde malou holku, která se kromě stěhování potýká i s dospíváním a vztahy s přáteli. Hlavní herečka Abby si to neskutečně dává a prodává všechny svoje pocity na velké plátno. Hudba od samotného Hanse Zimmera dodává smutné pocity zoufalosti a nepochopení. 105 minut uteklo jako nic a vy si vlastně řeknete, proč to nemohlo být delší.
Bibly_km7
Bibly_km7
489 bodů
8
Are you there God? Film ktorý z kín nepriniesol do vrecka štúdia Lionsgate miliónové zárobky (dokonca nepriniesol žiadne a film dokázal z kín vytiahnuť iba 21,5 milióna, čo nepokrylo ani skromný rozpočet 30 miliónov, za čo môže určite slabšia reklamná kampaň ale aj nezáujem dnešného publika o podobný žáner). Dokázal ale na plátna dotiahnuť veľmi zábavnú a svojím spôsobom rozkošnú komédiu, plnú emócií a výborne spracovaných tém, ako je dospievanie, jedinečný pohľad na vieru a problémy spojené s ňou, a ťažkosti rodín s rozličným vierovyznaním. Film si ma okamžite na začiatku získal, čomu výrazne pomohlo výborné herecké obsadenie s výbornými výkonmi. Postavy pôsobili nesmierne skutočne a dokázali ma naplno vtiahnuť do ich sveta. Nad všetkými vyčnievala hlavná postava Margareth, stvárnená len 15 ročnou Abby Ryder Fortson, ktorá je už tak mladom veku hviezdou Hollywoodu. Svojím herectvom už teraz zatieňuje množstvo ostatných hollywoodskych hercov a herečiek. Scény sa odohrávajú v jednoduchých, zväčša interiérových kulisách. Snímku to ale neuberá a práve jednoduchosť pozadia dokáže zvýrazniť samotné postavy a emócie, ktoré prežívajú. Slabšou stránkou filmu sú niektoré nedotiahnuté alebo príliš urýchlene konce niektorých dejových liniek, ako sú kamarátske vzťahy alebo vzťahy s Margarethinmi starý rodičmi. To po dopozeraní snímku môže zanechať pocity, že by neuškodilo pridať extra 10 minút a týmto linkám sa ešte trošku povenovať, pretože sa na ne kládol dosť veľký dôraz a vyvrcholenie bolo odprezentované dosť stručným spôsobom. Na záver ale môžem s kľudom povedať, že film je aj napriek tomu vynikajúcim dielom. Práve kombinácia úprimne pôsobiaceho humoru, výborne spracovaných myšlienok a skvelo stvarnených, zaujímavých postáv, robia z tohto snímku jedinečný zážitok, ktorý zaručene rozosmeje, no donúti vás aj vcítiť sa do postáv a prežívať ich ťažkosti spolu a nimi.
  • Zábavný a rozkošný humor
  • Dobre spracované zaujímavé témy
  • Postavy
  • Veľmi stručné vyvrcholenie niektorých dejových liniek

Dodatečné informace

Původní název:
Are You There God? It's Me, Margaret. (více)
  • USA To jsem já, Marget!
  • USA Are You There God? It's Me, Margaret.
  • USA ¿Estás Ahí, Dios? Soy Yo, Margaret
  • USA Ott vagy, Istenem? Én vagyok az, Margaret
  • USA Tanrım Orada Mısın? Benim, Margaret
  • USA To jsem já, Margaret!
  • USA Ти тут, Боже? Це я, Маргарет
  • USA Ты здесь, Бог? Это я, Маргарет
Premiéra v ČR:
2. 10. 2023
Distributor:
HBO Max
Země původu:
USA
Rozpočet:
30 mil. USD
Tržby:
21,8 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
To jsem já, Marget! je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch