Percy Jackson a Olympané

68%
Percy Jackson a Olympané
V dobrodružném fantasy seriálu Percy Jackson a Olympané (v originále Percy Jackson and the Olympians) sledujeme dvanáctiletého chlapce Percyho Jacksona, který se právě vyrovnává se zjištěním, že je ve skutečnosti polobohem s nadpřirozenými schopnostmi. Spoustu věcí to však vysvětluje. Vždycky se nemohl zbavit pocitu, že nezapadá do světa, ve kterém žije. Bylo to, jako by měl před sebou skládanku, v níž je polovina dílků špatných. Nepomáhali mu v tomto ani jeho vrstevníci, kteří jeho odlišnost vnímali a pravidelně mu ji nevybíravě připomínali. Vše se však změnilo, když mu matka sdělila, že je synem řeckého boha Poseidona a že všechny báje, o kterých mu vyprávěla, jsou ve skutečnosti pravdivé. Nyní žije Percy Jackson v táboře pro děti, jako je on, kde se má naučit ovládat sílu, která se v něm skrývá. Dříve než tak stihne učinit však přichází nečekaná zkouška. Diův blesk byl totiž ukraden, a pokud ho on nenajde, vypukne válka mezi olympskými bohy…




Recenze: Percy Jackson a Olympané

Kinobox.cz
70%

Po prvních dvou dílech se zdá, že Percy Jackson našel po tolika letech a pokusech konečně pevnou půdu pod nohama i v audiovizi. Jedná se o bezpečnou podívanou, kterou ocení předně dětské publikum. Ničím příliš nevyčnívá, konečně ale nedělá ostudu.


Jto_rating
Jto_rating
1 406 bodů
7
ADAPTACE, DĚTŠTÍ HERCI A EFEKTY 📖 🧒🏼 🗡️ . Nakonec to nebylo tak špatné. První dva díly jsou ale fakt skoro průměrné a málem jsem to vzdal. Seriál je adaptací série knih (série seriálu = jedna kniha cca) od Ricka Riordana. Tuto sérii i první dva díly další jsem osobně četl a mám k ní dobrý vztah, ale mám radši až další díly - série roste s čtenářem podobně jako Harry Potter. Ze stránky scénáře to celkem sedí narozdíl od filmové adaptece, ale něco vzali už z druhého dílu. Jak název napovídá příběh vypráví o míšení moderní doby s řeckou mytologií. Děti dostanou od orákula proroctví a podle toho se pak vydají na výpravu a u toho plní sidequesty plné greekfantasy motivů a řeší rodinné vztahy. . Na čem seriál oproti filmům selhává jsou hlavní postavy. Dětští herci jsou ze začátku dost nesympatický a herectví není tak uvěřitelné. Vypadá to jako jen přeříkávání scénáře. Vtipy a poučení působí trapně. Ale od půlky už je to celkem ok, ale možná jsem si jen zvykl. Obsazování herců tmavé pleti je tady docela kontroverzní, u Annabeth měli vlasy v originále důvod ale to chápu polobůh (prosim ne polokrevník) může být kdokoliv. Ale bohové? Jako ano Řecká mytologii má prameny i v egyptských krajinách, ale jakože ne. . V seriálu je občas něco hloupé či nelogické ale to není problém adaptace, přece jen je to převážně zaměřené na věkově 11-14 leté děti. Co je ale problém je CGI ktere je občas dost mizerné. Jde vidět že všechno se snaží schovat do stínu či mlhy ale kdyby použili praktické efekty, hlavně u monster tak by to bylo o hodně lepší. Ale chápu že se to nevejde do rozpočtu a není to něco co se teď dělá. Navíc spoustu věcí vynechali/osekali kvůli tomu že by to bylo náročné na efekty. Ale jinak to má docela dobrou estetiku např. barevná paleta. . Celkově 6,5/10, pokud jste ještě mladí zkuste knihy. 🌊 🌊 🌊 🌊 ❌
Pasadenka
Pasadenka
560 bodů
6
Mám tu smůlu, že znám jak knižní předlohu, tak filmové zpracování. A také se musím přiznat, že mě Percy ani jeho svět absolutně nebaví. Knižně se mi nepovedlo dostat přes třetí knížku a filmy? Na nich bylo nejlepší jenom to herecké osazenstvo, i když děti byly věkově úplně mimo.

Proto musím i seriálové zpracování pochválit za to, že věkově se seriál srovnal s knižní předlohou. Což ovšem působí směšně a razem musím uznat, že dospělejší Percy je mnohem reálnější než jeho dětská verze.

Jak říkám v úvodu, tento fiktivní svět mě nikdy nebavil a nezajímal. Hlavní linku znám, té se drží i seriál, ale interpretuje ji vlastní cestou. Víc pohádkovou. Víc jednoduchou. Nevím, čím to je, ale ty současné seriály od Disney mi připadají neskutečně mdlé. Mám problém vůbec zjistit, cože se to v jedné epizodě stalo, neboť mám pocit, že nic. :D Vše je takové sterilní na úrovni předškoláků, až prvního stupně. Zkrátka zde není žádný rozumný přesah.

Fanoušci budou jistě nadšeni, neboť po vizuální stránce dostáváme solidní Áčkovou produkci. I když i zde je cítit, že se jedná o seriál a větší lokace jsou zahaleny do temnějších barev a celků vidíme také poskrovnu. Ale pořád je se na co dívat.

Dětští herci jsou v pohodě, ale stavím se na stranu filmové verze, kde mi charaktery seděli více. Je škoda, že jednotlivé úkoly jsou docela zapomenutelné a spíš si vybavím film než seriál. Snad až na minotaura. :D Myslím, že 70% si seriál obhájí (s přihlédnutím na čistě cílové publikum) Pro starší a ne fanoušky je to ztráta času.

PS: Ještě mě čeká poslední epizoda ale i ze závěrečné ukázky nevidím nic, co by bylo zajímavé. Percy mě zajímá spíš pro obecný rozhled a zde se najde zpracování které by ve mně rezonovalo. Tak možná zas za 10 let. :D
Hacking
Hacking
294 bodů
6
První filmová adaptace je lepší, tady mi to přijde, že je to zbytečně protahnutý, úplně by stačila polovina dílů.


Dodatečné informace

Původní název:
Percy Jackson and the Olympians (více)
  • USA Percy Jackson a Olympané
  • USA Percy Jackson and the Olympians
  • USA Percy Jackson a bohovia Olympu
  • USA Percy Jackson: Die Serie
  • USA Percy Jackson e gli dei dell'Olimpo
  • USA Percy Jackson y los dioses del Olimpo
  • USA Percy Jackson y los Dioses del Olimpo
  • USA Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι
  • USA Перси Джексон и Олимпийцы
  • USA パーシー・ジャクソンとオリンポスの神々
Premiéra v ČR:
20. 12. 2023
Distributor:
Disney+
Země původu:
USA
Čeština:
Percy Jackson a Olympané je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch