Orion a tma

62%
Orion a tma
Orion a tma je americký animovaný film na motivy stejnojmenné dětské knihy. Orion se zdá být běžným žákem základní školy. Jenže ve skutečnosti se bojí snad úplně všeho – včel, psů, oceánu, pádu z útesu, vln z mobilních telefonů, ale nejvíce ze všeho má strach ze tmy! Jednoho dne se jeho nejhorší obavy zhmotní. Tma ho přijde navštívit a vezme ho na dobrodružnou cestu, která mu má dokázat, že na tmě není nic děsivého a že jediného čeho by se měl v životě obávat je strach sám.



JaraSlama
JaraSlama
1 971 bodů
5
Netflix občas překvapuje kvalitními animovanými filmy. Orion a tma, i když na první pohled nepůsobí ambiciózně, se díky scenáristovi Charlie Kaufmanovi stává zajímavou podívanou. Příběh o chlapci, který se bojí všeho, a jeho dobrodružství s živou tmou postupně přechází od rutinního začátku k hlubším tématům, i když přechod je náhlý. Vizuálně není film nijak výrazný, ale nabízí podívanou, která se nebojí dotknout se komplexnějších myšlenek a emocí, a to zejména pro diváky hledající více než jen povrchní zábavu.
Dory28
Dory28
708 bodů
5
Že je to hezký příběh, jsem věděla už před tím.
Animace byla taková obyčejnější, ale k tomuhle příběhů se to celkem hodilo.
Rozhodně to není špatný animák, a menším se bude určitě líbit, navíc to pro ně bude i poučné, ale pro mě i když mám animáky ráda nic moc.
Pasadenka
Pasadenka
560 bodů
8
Hezká pohádka, která chytrým způsobem pracuje s koncepcí strachu, fantazie, tmy, noci, a tak vůbec. :) Určitě po delší době AAA produkce, která má nápad a rozvíjí ho.

Způsob vyprávění, kdy hlavní hrdina ironicky komentuje děj, který se kolem něj odehrává vytváří funkční komickou vložku a rozmíchává interakce. Hezkým překvapení je pak samotné navrstvení příběhu a jeho následné provázání v čase a prostoru a divák tak dostane příjemné zarámování. Těžko o pohádce mluvit bez konkrétnějších odkazů na děj a myslím, že zrovna tato pohádka si zaslouží, aby divák netušil, co se zde odehraje.

Oproti Přání, co nám nadělil Disney, je Temnota příjemné překvapení. Po dlouhé době zde nemáme pohádku, která se pokouší rozebírat současná společenská témata, nebo přehnaně moralizovat, ale máme příběh, který vše staví na dětském strachu a to, jak se s ním vyrovnat. Opravdu hezké. :)

Animace je dobrá, taková již klasická 3D animace. Oproti současným trendům působí usedle v porovnání se Spider-Manem, Kocourem, nebo i zmíněním Přáním. Ale ono to vlastně nevadí. Toto není žádné Fantasy, ale obyčejná dětská pohádka a účel plní. :)

Dodatečné informace

Původní název:
Orion and the Dark (více)
  • USA Orion a tma
  • USA Orion and the Dark
  • USA Orion e il buio
  • USA Orion och mörkret
  • USA Orion og mørket
  • USA オリオンと暗闇
Premiéra v ČR:
2. 2. 2024
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA, Francie
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch