Stín samoty

46%
Stín samoty
Plakát traileru

V odlehlé chatrči uprostřed ničeho zahlédne rodina skládající se z dítěte a jeho matky mrazivou záhadnou bytost, která je pozoruje, vzdálenost, ze které to dělá, se ale každý den zmenšuje. 




Pete69
Pete69
29 978 bodů
5.5
Pronásleduje hrdiny démon, netvor, nebo mají je psychickou poruchu? Nebo možná nemoc od králíků?? .. Na to film neodpoví, ale nechá diváka v napětí až do konce, který ho vyloženě vytočí :) Atmosféra je ale hutná, prostředí opravdu dobře zvolené a film splňuje všechny aspekty mysteriózního hororu. Nic závratného, ale účel film splnil..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 443 bodů
8
Izolovaný život v pustině a strach z neznámého. Temný příběh v plné jednoduchosti coby režisérská prvotina španělského filmového tvůrce Davida Casademunta, který si napsal i scénář, čímž se pustil do nejednoduché psychologické stránky jedné malé rodiny. Temná mysteriózní atmosféra je sice hlavní devízou příběhu, ale David Casademunt jde na všechno opatrně, čímž sice buduje atmosféru, ale vlivem očekávání, co se z čeho vyvrbí, i určité divácké zklamání. V celém aspektu děsivosti se sází na vzájemný vztah a respekt matky se synem, což nejvíce hýbe dějem. Vše, co je k vidění, cílí k pochybnosti v rámci strachu v osamělosti a zároveň vede k přesvědčení, že na místě je skutečně něco paranormálního v rámci psychického rozpoložení jedince, které společně s pevnou představivostí může s jedincem udělat divy. Vizuální stránka tedy vypadá skromně, ale ve skutečnosti je ohromná. Právě oním neuspěchaným tempem v dějovém vývoji se to místy může sice zdát až moc zdlouhavé, ale má to smysl právě v budování onoho strachu. Casademunt nic nepřepaluje do extrémnosti a naopak nechává vše ze všeho jen lehce vyplynout. Že nějaká děsivost nefunguje? Přijde na to, kdo má kde svou hranici strachu. Jednoduše řečeno, kdo se lekne pavouka a kdo ne. V centru dění je chlapec, který má svou hranici přirozeně nízko, a tak se může zdát budovaný strach dosti slabý, či snad vůbec žádný. Snímek ve svém temném zápalu především využívá symboliku, na kterou diváci po ohromném množství nejrůznějších slasherů prostě už nejsou zvyklí. Snímek svůj potenciál má, jen ne takový, jaký by leckdo očekával.

Dodatečné informace

Původní název:
El páramo (více)
  • Španělsko Stín samoty
  • Španělsko El páramo
  • Španělsko The Beast
  • Španělsko Wasteland
Premiéra v ČR:
7. 1. 2022
Distributor:
Netflix
Země původu:
Španělsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch