Spící město

41%
Spící město

Čtyři sourozenci Kryštof, Kristýna a Ema a nejmladší Samuel prožívají spokojené dětství ve šťastné rodině. Jednoho rána se ale všechno změní. Jejich rodiče upadli do záhadného spánku a oni si musí najednou poradit docela sami. Takto záhadně usnuli rodiče po celém světě. Nastává chaos, jejich město ovládnou bezdětní a mladí, kteří se dokázali ve vzniklé situaci zorientovat. Věřit se nedá nikomu. Pro sourozence začíná každodenní boj, v němž by měli vítězit ti silnější a chytří, ale leckdy mají navrch ti vychytralí a bezohlední. Malý Samuel je navíc unesen a sourozenci se vydávají na cestu do neznáma, aby ho zkusili najít. Podaří se jim opět setkat a najít cestu zpět domů? Probudí se jejich rodiče a bude vše jako dřív? (Bontonfilm)




Recenze: Spící město

Kinobox.cz
60%

V současné tuzemské kinematografii je nicméně Spící město mimořádně odvážným počinem, který cílí na děti a mladé publikum mezi 8 až 15 lety. Přináší důležité poselství jako například fakt, že bychom děti neměli podceňovat. Nikdy a za žádných okolností. Ony si poradí a na vás už poté budou pohlížet docela jinak. Dospělejšíma očima.


filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Po úspěchu adaptace Úsměvy smutných mužů se Dan Svátek chopil další adaptace českého úspěšného románu. Tentokráte se chopil úspěšné trilogie Martina Vopěnky, kterou celou plánuje adaptovat, přičemž započal právě adaptací první knihy s názvem Spící město. Jsou tu tak na české poměry neobvyklé ambice o tom, že se chystá rovnou celá trilogie a i samotný závěr prvního filmu láká právě na to, že si na pořádné odpovědi uplynulých události prvního filmu musíme počkat do příště. První díl ovšem naznačí, že by to s onou trilogií nemuselo být vůbec zlé. V aktuální pandemické situaci plné COVIDU-19 přichází film, který se též točí kolem pandemie. Ovšem pandemie, která rodiče dohání ke spánku. Zajímavá myšlenka, která je následně spouštěčem divokého světa, který s lehkou nadsázkou jde přirovnat k Šílenému Maxovi. Děti přicházejí o zásoby jídla i pití, vše se pomalu začíná bortit a pochopitelně se objevují lidé, kteří se rozhodnou aktuální svět bez rodičů využít. Rozhodně zajímavý koncept, který má ohromný potenciál. Neznalci knižní předlohy se pochopitelně těžko hodnotí, zda jde o povedenou adaptaci, dá se ovšem říct, že je filmové Spící město rozhodně slušnou prací. Jedná se dost pravděpodobně o ideální podívanou pro mladé diváky. Spící město se drží více při zemi než Harry Potter nebo Letopisy Narnie, i zde se ovšem dětští hrdinové vydávají na zajímavou výpravu. Dětští herci jsou navíc fajn a jsou o poznání zajímavější než dospělí herci. Sem tam se sice objeví zajímavý dospělý herec (Pavla Tomicová se na malém prostoru dokáže slušně vyřádit, Martina Babišová dokazuje, že je lokálním velkým hereckým objevem), jinak ovšem v rolích nepůsobí dvakrát zajímavě a působí přeci jen tak trochu navíc. Především když dojde k obsazení youtuberů se se vší úctou ukazuje, že tady někdo šlápl trochu vedle. Spící město má ovšem ve své vizuální stránce. Dan Svátek umí točit, což dokázal i právě například u Úsměvu smutných mužů. Sem tam se objeví zajímavý vizuální nápad či zajímavé kamerové úhly. Scény s vypuknutým chaosem působí reálně a občas při sledování tak trochu zamrzí, že Svátek pořád točí dětský film a nemůže se utrhnout více ze řetězů a naservírovat skutečně ryzího českého Šíleného Maxe. V pár momentech totiž naznačí, že by takový námět bez problémů utáhl. Spící město je film, který určitě stojí za vidění. Nebál bych se označit za další z těch filmů, který to u nás v poslední době zkouší trochu jinak. Po vzoru Ubal a zmiz či Shoky a Morthy: Poslední velká akce dorazil další film, který se v lehkých náznacích dokáže přiblížit zahraniční produkci a dokázat, že i tady to jde. Ambice tvůrcům rozhodně nechybí, přesto Spícímu městu k dokonalosti chybí vlastně celkem dost. Přesto si ovšem tento film zaslouží šanci a dokážu si představit, že pro dětské diváky (na které cílí o poznání výrazněji) bude fungovat o poznání silněji......
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
4
Zajímavý námět trpí neuspokojivými scenáristickými i režijními rozhodnutími, jež z příběhu o dětech ve světě bez rodičů činí nikam nevedoucí nudu. Více zde.
blazma
blazma
4 928 bodů
6
Na české poměr jsem se ke svému převapení bavil. I přestože herecké výkon, kamera, dialogy a spoustu dalšího bylo prostě špatný. Tak mi to prostě nepřišlo až tak špatný.

Dodatečné informace

Původní název:
Spící město (více)
  • Česká republika Spící město
Premiéra v ČR:
19. 8. 2021
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Tržby:
0,01 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch