Stručné dějiny vyhlazování

74%
Stručné dějiny vyhlazování
Plakát traileru

Čtyřdílný dokumentární seriál zve diváky na vizuálně podmanivou výpravu časem do nejtemnějších období lidstva. Seriál předkládá kritickou analýzu utváření a skrývání historie a zkoumá vykořisťovatelské a genocidní aspekty kolonialismu. (HBO Europe)




Režie:
Scénář:

Recenze: Stručné dějiny vyhlazování

Kinobox.cz
70%

Stručné dějiny vyhlazování provokativním způsobem testují současného člověka, zda se dokáže vcítit do druhých. Je to pochopitelně bláhové, ale i díky prožitku ze sledování série můžete zakusit být v kůži amerických "natives" nebo afrických otroků. Na svět bychom se jejich očima dívali docela jinak.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
8
Unikátní kontrast rozmáchlosti a intimity v tématu, které je tím těžší, čím méně se snažíme zakrýt jeho přímočarost. Možná jsem čekal trochu efektnější tečku, to bylo moje jediné větší zklamání - na konec to vlastně jen zopakovalo teze, které to říkalo celou dobu a rozhodně jsem nabyl pocitu, že by to celé šlo sestříhat o epizodu kratší.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
9
Je to skvělé. Dozvěděl jsem se něco o temných dějinách historie a současně si užil sledování. Tvůrce odvedl dobrou práci a nízké hodnocení zde vypovídá přesně o tom, co pronesl v jednom díle: "Nechybí nám znalost faktů. Chybí nám odvaha přijmout, to co se stalo a vytěžit z toho zla nějaké poučení." Já vím, že bílá rasa není jediná, kdo tohle dělal. Taky vím, že se nemusím za svou barvu kůže stydět. Vím jen, že musím opovrhovat sobectvím a šířením zhouby, které má dalekosáhlé důsledky a všechny nás odvádí od obecného dobra. Spoustu lidí však není ochotna zaujmout správný postoj.

Dodatečné informace

Původní název:
Exterminate All the Brutes (více)
  • USA Stručné dějiny vyhlazování
  • USA Exterminate All the Brutes
Premiéra v ČR:
8. 4. 2021
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch