Ant-Man a Wasp: Quantumania

50%

Zajímavosti 18

  • David Dastmalchian namluví mimozemského tvora Veba. V prvních dvou filmech o Ant-Manovi hrál lidskou postavu, ale tentokrát pro partu bývalých trestanců nebylo místo. Reed ho nazývá svým talismanem a dodává, že "bez Davida Dastmalchiana nelze natočit film Ant-Man".
  • Skladatel Christophe Beck tvrdí, že znělka Cassie je znělkou Ant-Mana pozpátku.
  • Ve scéně v baru v Kvantové říši, když se Janet zeptá obyvatele Kvantové říše: "Kde je Krylar?", odpoví: "Ty jsi ty!", na což ona vzápětí odpoví: "To si nechte mezi námi." "To je pravda," odpoví Janet. Jedná se o narážku na film Kafe a cigára z roku 2003, konkrétně na segment "Delirium". Ve scéně vystupují RZA a GZA z Wu-Tang Clanu, kteří hrají sami sebe a popíjejí čaj v kavárně. V číšníkovi poznávají Billa Murrayho, který hraje sám sebe. Když je upozorní, že je to Bill Murray, odpoví jim: "Jo, ale to si nechte mezi námi, jo?". Bill Murray v tomto filmu hraje Krylara.
  • Scénárista Jeff Loveness vycházel při tvorbě dynamiky mezi otci a dcerami ve filmu z filmů Otec nevěsty (1991) a Hook (1991).
  • Kathryn Newton, přírodní blondýnka, si jako Cassie obarvila vlasy na hnědo. Evangeline Lilly si také obarvila vlasy na tmavší a ostříhala je nakrátko, aby vzdala hold původnímu vzhledu Janet Van Dyneové/Waspové.
  • Tento film, Thor: Láska jako hrom (2022) a Marvelovky (2023) se natáčely ve stejnou dobu, přičemž Thor: Láska jako hrom se natáčel v australském Sydney, Marvelovky v Jersey City v New Jersey, Los Angeles a Buckinghamshire v Anglii a Ant-Man a Wasp: Quantumania se natáčela v Atlantě v Georgii, Turecku a Londýně v Anglii.
  • Dodáno do kin pod pseudonymem "Dust Bunny".
  • Jeff Loveness prozradil, že postava Lindy, sexy vědkyně, se kterou Hank chodil, když byla Janet uvězněna v Kvantové říši, se měla původně ve filmu objevit s Jennifer Coolidge v roli.
  • Po filmech o Spider-Manovi (2017-2021), které režíroval Jon Watts, se jedná o druhou trilogii v MCU, která má stejného režiséra pro všechny tři filmy.
  • Režisér Peyton Reed na začátku své kariéry režíroval materiály ze zákulisí série Návrat do budoucnosti a mezi tyto počiny patřil i Návrat do budoucnosti II (1989). Na začátku filmu Quantumania je moment zahrnující scénu s pizzou, který vzdává hold tomuto pokračování: "Natočil jsem making-of dokumenty pro Návrat do budoucnosti II. a III. část. Takže jsem byl na place, když se natáčela scéna s pizzou [v Části II], a ano, [scéna s pizzou v Quantumanii] je takovým malým špičkováním," prozradil Reed.
  • Jedná se o první film, ve kterém se Bill Murray objeví, od studia Marvel. Murray se o spolupráci s Marvelem zajímal již delší dobu, a dokonce telefonoval Kathryn Newtonové, aby se jí zeptal, zda souhlasí s tím, aby se připojil k obsazení tohoto filmu.
  • Kratší a tmavší vlasy Hope v tomto filmu měla na svědomí Evangeline Lilly, protože chtěla vzdát hold původnímu pixie účesu Janet Van Dyne v komiksech.
  • V anonymním rozhovoru pro Vulture jeden z tvůrců VFX řekl, že kvalita efektů tohoto filmu byla obětována ve prospěch Black Panthera: Wakanda nechť žije (2022): "Co se týče priorit, Wakanda navždy byla rozhodně na prvním místě. Na ten šly všechny peníze. Všechny nejlepší zdroje šly na to. Je to pochopitelné vzhledem ke kontextu - s Chadwickem a vším ostatním a s tím, jak dobře si vedl první film. Ale snížilo to schopnost dotáhnout Ant-Mana až do konce. V případě Ant-Mana došlo v poslední třetině a čtvrté části projektu k mnoha redakčním změnám, které přišly příliš pozdě. Je tu bod, odkud není návratu. Proč se některé věci měnily, proč se některé poznámky hnidopišsky řešily déle, než měly - to je na Marvelu. Ale rozhodně to způsobilo velké napětí, zmatek a zatížilo to všechny v [jméno společnosti redigováno]. Bohužel je patrné, že došlo ke škrtům. Některé věci se používaly k zakrytí nedokončené práce. Byly provedeny určité střihové škrty, aby nebylo ukázáno tolik akce nebo efektů, kolik mohlo být - pravděpodobně proto, že na vykreslení všeho prostě nebylo dost času. Hodně se zkracovaly a natáčely záběry (natáčení je, když se záběr nezkracuje ani neprodlužuje - jen se ve střihu posune o několik snímků). Opravdu jsem měl pocit, že některé scény byly zkráceny nebo jinak upraveny, aby se buď ušetřily peníze, čas, nebo aby se zakryla neschopnost vše dokončit."
  • Když Janet vysvětluje, proč kvantová říše minule nevypadala takto, použije krátce výraz "Sub-Atomica", což je v komiksech buď konkrétní systém v Mikrovesmíru, který Fantastická čtyřka navštívila, nebo prostě Reedův název pro Mikrovesmír.
  • Kangovy jizvy na obličeji připomínají znaky na jeho masce z komiksu. Jeho obličejový štít také způsobuje, že jeho tvář vypadá modře.
  • Jedná se o první film o Ant-Manovi, na jehož scénáři se nepodílel Paul Rudd.
  • Scottův oblek Ant-Mana byl upraven tak, aby obsahoval klasický hrudní vzor z komiksů.
  • Emma Fuhrmannová hrála v Avengers nyní již dospívající Cassie Langovou: (2019), ale role byla přeobsazena Kathryn Newton. Fuhrmannová na Twitteru uvedla, že se o nahrazení dozvěděla, když společnost Disney na svém investorském dni v prosinci 2020 zveřejnila podrobnosti o filmu, a že ji to sice zarmoutilo, ale přesto je vděčná, že mohla být součástí MCU.