The Collini Case

74%
The Collini Case
Plakát traileru
Advokát Caspar Leinen se zdánlivě ocitá v bezvýchodné situaci, když je pověřen obhajobou podezřelého v případě brutální vraždy. Brzy však začne odhalovat jeden z největších právních skandálů všech dob, sahající až do 2. světové války... Fabrizio Collini (legendární italský herec Franco Nero) nedávno odešel do důchodu. Je to tichý, nenápadný muž a nic nenasvědčuje tomu, že by dokázal komukoli ublížit. A přesto v jednom z nejluxusnějších berlínských hotelů brutálním způsobem zavraždí významného průmyslníka. Colliniho případ dostane na starost Caspar Leinen (Elyas M'Barek), mladý obhájce, který touží zahájit kariéru verdiktem „nevinen“. Brzy se ale objeví komplikace. Collini se k vraždě sice přizná, zároveň však odmítá prozradit svůj motiv a s kýmkoli mluvit. Leinen při pátrání po důvodech vraždy zjistí, že on sám má s obětí osobní pouto, a současně odhalí strašlivou pravdu o německém právním systému. Ale kolik je toho ochoten obětovat, aby tuto pravdu vynesl na světlo?



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
´V rámci odvetných akcí SS a německého wehrmachtu, byly během druhé světové války brutálně zavražděny statisíce civilistů. Roku 1968 schválil německý spolkový sněm takzvaný 'Dreherův zákon'. Díky tomuto zákonu unikl trestu bezpočet válečných zločinců.´ Takovou informaci dostaneme na konci tohoto napínavého soudního dramatu připomínající vliv nacistů v soudním systému i dlouho po válce. Německý soudní systém se po válce pokusil poskytnout určitý smysl pro spravedlnost těm, kteří byli za války poškozeni, avšak stejně zůstalo v průběhu času mnoho zločinců neodsouzeno a mnoho křivd zůstalo u soudů bez újmy, což vytvořilo pocit nespravedlnosti a touhu po pomstě u některých obětí a komunit. A právě s takovým aspektem pracuje příběh tohoto soudního snímku, který je sice natočen tak dobře, že představuje slibné soudní drama s patřičnou atmosférou a napětím, ale na takové téma je i tak bohužel dvouhodinová stopáž stále moc krátká. Je toho poměrně hodně, i když se tak scénář snaží netvářit, a vše potřebuje v rámci vývoje a šokujících zvratů svůj patřičný čas. Ono nejde jen o daný případ, ale i o obhájce pachatele, který je se vším spojený víc, než si sám myslel, atak je na něj vyvíjen nátlak aby to vzdal nejen ze strany prokuratury, zdánlivě kvůli tomu, že je právnický nováček, avšak později se dozvíme pravý důvod, ale i ze strany své rodiny. V roli mstitele se představuje Franco Nero, který skutečně každým záběrem působí omšele a naprosto zničeně. Autor stejnojmenné knihy, dle které vznikl tento snímek, Ferdinand von Schirach dal najevo, že pojednávaný případ se sice nestal, ale pro vytvoření takového příběhu se inspiroval dle svého šokujícího zjištění ve svých dvanácti letech, kdo byl jeho dědeček. Náhodně v nějaké knize o válečné historii narazil na jeho fotografii s popiskem - vůdce Hitlerovy mládeže. Buď jak buď, vzniklo solidní soudní drama silně připomínající hrůzy fašismu a vyvolávající otázky ohledně práva a spravedlnosti. A dá se plně říci, že nejen toho německého. Dreherův zákon umožnil, aby byly dané zločiny nepotrestány. Nakonec, jak ve snímku zazní z úst státního zástupce: “Pravda nebo to, co považujete za pravdu, není nikomu k ničemu.” Nemusí dojít ke spravedlnosti, ale bude to podle práva. A jako zajímavost o dané problematice článek z Reflexu. https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/76161/vliv-nacistu-na-povalecne-nemecke-vlady-byl-vetsi-nez-se-myslelo-urady-to-prozkoumaji.html?
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Podle německé filmové akademie je Případ Collini německým filmem roku a po zběžném přečtení kritik je jasné, že to není jednomyslné přijetí. Elyase M´Bareka mají diváci u nás a samozřejmě i v Německu zaškatulkovaného jako Zekiho Millera ze série střelených komedií Fakjú, pane učiteli. Tento film je žánrově soudním dramatem, ale odehrává se i mimo soudní síni, rozehrává partii hned několika zajímavých postav a po herecké stránce je rozhodně velice zdařilý. Působivé jsou také střihové montáže, které filmu dodávají napětí téměř jak ve sportovním dramatu. Finální půlhodina je mimořádně silná. Zdařilý film.

Dodatečné informace

Původní název:
The Collini Case (více)
  • Německo The Collini Case
Země původu:
Německo
Ocenění:
Žádná ocenění