Capital

68%

Zajímavosti 5

  • Příběh se soustředí na fiktivní Pepys Road v jižním Londýně (ačkoli v jižním Londýně existují dvě skutečné Pepys Road - konkrétně v Raynes Parku a New Crossu) a na osudy lidí, kteří jsou s ní spjati. Kdysi obyčejná obytná čtvrť, hodnota každého domu v ulici se blíží ke dvěma milionům. Její obyvatelé jsou různí, od těch, kteří se zde narodili, až po nově příchozí boháče, kteří se sem přistěhovali teprve nedávno. Všichni začínají dostávat pohlednice s nápisem "Chceme to, co máte vy". Reagují na to různými způsoby.
  • Capital je třídílná britská televizní adaptace románu Johna Lanchestera Capital.
  • Scénárista Peter Bowker popsal, jak se do produkce zapojil: "Už jsem četl Capital, když mi ho poslal Derek Wax (výkonný producent), se kterým jsem už dříve pracoval. Nenapadlo mě, že by se dal adaptovat, protože velká část knihy jsou vnitřní dialogy a myšlenky lidí, takže jsem si říkal, že by to byla zajímavá výzva. Obdivoval jsem psaní Johna Lanchestera jako ekonoma, takže na začátek jsem byl prostě nadšený, že jsem se s ním setkal! Čím víc jsem pak knihu četl, tím víc mi připadala podobná Dickensovi, a to jak z hlediska zachycení časového okamžiku, tak z hlediska toho, jak velká rozhodnutí pronikají do každodenního života. Když začnete u lidí na dně, kteří vstřebávají dopady těchto rozhodnutí, je v tom něco dramatického. Tak to začalo."
  • V listopadu 2016 získal film Capital cenu za nejlepší televizní film/mini seriál na 44. ročníku mezinárodních cen Emmy.
  • Na motivy románu Johna Lanchestera.