Arrowhead

47%

Zajímavosti 29

  • Oficiální prohlášení režiséra a scenáristy Jesseho O'Briena k filmu zní: "Vytvoření filmu Arrowhead byla neuvěřitelná cesta. Začalo to jako slabý sen, nejen že se v Austrálii jednou budou točit filmy poháněné takovými ambicemi, ale že se snad sám stanu jejich mistrem. Když jsem díky velmi vstřícnému štábu, který nikdy nezpochybnil absurditu úkolu, který mě čekal, a díky důvěře, kterou investoři vložili do našeho tvůrčího týmu, dostal příležitost tuto vizi uskutečnit, připadalo mi to jako začátek něčeho opravdu výjimečného. Svět Arrowhead je svět, který nám umožňuje prožít s naším hrdinou Kyem ojedinělý příběh, ale který zároveň otevírá prostor pro představivost mnoha dalších příběhů. V první řadě jsme chtěli vytvořit staromódní dobrodružný sci-fi příběh, který jako by svými nápady a obrazy vyskočil ze stránek nějakého padesátých let a přistály před objektivem nezávislého filmu. V atmosféře přesycené přehnanou vizuální stránkou jsme měli pocit, že je čas vrátit se k základům a vidět více praktických efektů, jemnější přístup k vyšším konceptům a drsnější realitu. A Austrálie k tomu byla tím pravým místem. Ať už tento svět a tyto postavy vstoupí do povědomí veřejnosti okamžitě, nebo až časem, vždy budu na "Arrowhead" opravdu hrdý a cítím se požehnaný, že jsem mohl pracovat s tak nadšenými lidmi, poháněnými tolik potřebnou naivitou, která nám bránila uvěřit, že je to nemožné.Největší lekce, kterou jsem si odnesl, je, že opravdu nic není!".
  • Christopher Kirby, který ztvárnil Normana Oleandera, se již dříve objevil ve sci-fi/fantasy filmech jako "Matrix Revolutions" (2003), "The Matrix Reloaded" (2003), "Svítání" (2009), "Predestination" (2014), "Iron Sky" (2012), "Královna prokletých" (2002) a "Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů" (2005).
  • Jeden ze dvou vědeckofantastických filmů natočených v okolí Coober Pedy v Jižní Austrálii, které byly poprvé uvedeny v roce 2016. Jedná se o filmy "Arrrowhead" (2016) a "Dítě z Osirisu" (2016).
  • Kyeova sekera je sekera Fiskars. Přesný nástroj najdete v místním železářství.
  • Stříbrný kroužek kolem Reefova oka je přesně ten samý, který byl použit v původním krátkém filmu Arrowhead: Signál (2012). Kromě toho se design liší. Původní rekvizita Reefa byla zničena při autonehodě při natáčení krátkého filmu a nemohla být replikována, protože byla vyrobena z nalezených předmětů a náhradních dílů. Dalším zásadním rozdílem je, že krátkometrážní verze Reefa má oko animované počítačovou technikou, zatímco oko hrané verze je statické.
  • Tetování na paži generála Hatche (které je vidět i na pažích jeho následovníků v úvodní scéně ve vězení) zní: "Zabij, zemři, nebo zmiz z oblohy.
  • Většina předlohy scénáře pro natáčení vznikla v kavárně knihkupectví Waterstones, když Jesse O'Brien žil ve skotském Edinburghu. J. K. Rowlingová také slavně napsala svůj první román o Harrym Potterovi v edinburské kavárně.
  • Producenti chtějí vyjádřit uznání starším v minulosti i současnosti národa Antakirinja Matu-Yankunytjatjara.
  • Dan Mor byl pro hlavní roli Kyeho nečekanou volbou, protože má za sebou několik rolí gangsterů, ale tvůrci filmu byli fascinováni intenzitou jeho nahrávky z konkurzu. Na režiséra zapůsobila i nahrávka z konkurzu na roli Joela Edgertona ve filmu Warrior, v níž se projevila Danova chameleonská kvalita.
  • Záběry z přeletu byly pořízeny pomocí kvadrokoptéry Movi, kterou poskytla společnost GroundControl. Na natáčení těchto záběrů v národním parku Breakaways měl štáb pouze jeden den. Záběr Reefa a Kyeho, jak společně putují nad kopci, byl dílem štěstí - na baterii zbývala pouhá minuta letu. V plánu bylo, aby se kamera pohybovala směrem ke Kyeovi a kolem něj, když kráčí přes hory, ale nebylo to dostatečně dynamické. Když se kamera pohybovala dozadu a ustupovala zpět do bezpečí, Dan byl stále v roli a tato část záběru byla dokonalá. Útes byl přidán jako digitální prvek později.
  • Velké oranžové skály byly ve scénáři nazvány "monolity" jako odkaz na film 2001: Vesmírná odysea, ale v dialogu tento termín nikdy nezazněl. Byl vytvořen pouze jeden monolit, který umělecká ředitelka Stephanie D'Alessiová vyrobila z odlévací pryskyřice a prakticky zevnitř jej nasvítila, aby mu dodala nadpozemskou záři. V postprodukci byl digitálně vylepšen.
  • Exteriérová souprava raketoplánu byla z poloviny praktická a druhá polovina byla přidána digitálně. Souprava byla postavena v Melbourne ze dřeva, korkové desky a dílů z haraburdí (kuchyňské nádoby, díly vysavače, části počítače). Byla navržena ze šesti dílů, které byly demontovány, štáb je 14 hodin převážel do Coober Pedy a pro natáčení je rekonstruoval. Během cesty sice došlo k poškození, ale výtvarné oddělení se vždy řídilo mantrou, že jde o "havarovanou loď", a proto nemusí být dokonalá.
  • Adam Tuohy, který v úvodní scéně hraje "Burly Prisoner", byl také koordinátorem kaskadérů. Kromě toho, že učil ostatní vězně rvát se, vytvořil choreografii velké bojové scény mezi Kyem a Hatchem, která musela být v hotovém filmu kvůli časovému omezení zjednodušena.
  • Pořízeno na Red Epic s objektivy Carl Zeiss Master Prime.
  • Postprodukce probíhala pět měsíců. Většinu vizuálních efektů (více než 300 záběrů) vytvořili režisér Jesse O'Brien a kameraman Samuel Baulch, přičemž několik kvalitnějších záběrů bylo zadáno externistům.
  • Australský herec Mark Redpath chtěl svou postavu ztvárnit jako Američana. Přesvědčil režiséra prostřednictvím textové zprávy a nahrál monolog s texaským nářečím. Výsledkem je, že škála přízvuků ve filmu je různorodá, což podle producentů dávalo smysl pro jeho vesmírné prostředí. Chris Kirby je americký herec, Dan Mor je Izraelec mluvící neutrálně americky a Aleisha Rose a Shaun Micallef mluví australsky.
  • Reef byl zakuklen pomocí jednoduchého zařízení, které mělo pouze dvě funkce: jedna ho rozpohybovala a druhá ho otáčela doleva doprava. Veškerá pohybová grafika na displeji a červené odlesky v jeho oku byly přidány digitálně, s výjimkou jednoho záběru v jeskyních, kde bylo použito praktické červené světlo. Toto červené světlo bylo bezpečnostní světlo na kolo, které vlastnil Nathan Dodd, operátor ramene.
  • Název je inspirován epizodou Zóny soumraku "I Shot An Arrow Into the Air", v níž skupina astronautů ztroskotá na pouštní planetě. Název epizody byl převzat z básně "I shot an arrow into the air, and where it fell I know not where." (Vystřelil jsem šíp do vzduchu a nevím kam). Režisér Jesse O'Brien uvedl, že podle jeho názoru vizuální podoba seriálu Arrowhead představuje strukturu cesty hrdiny Kye, která začíná na pouštní planetě plné možností dokořán a nakonec se zúží do nevyhnutelného bodu.
  • Natáčení probíhalo 22 dní.
  • Interiéry se natáčely nejprve v kulisách postavených v kůlně na předměstí Melbourne. Zbytek natáčení probíhal v Coober Pedy v Jižní Austrálii. To je patrné v záběru, kdy Kye nese ven vesmírnou helmu a kamera ho "sleduje" dveřmi do pouště. Obě poloviny tohoto záběru byly natočeny s odstupem více než tří týdnů.
  • Ryan Stevens pracoval jako výtvarník a skladatel, který s omezeným rozpočtem vytvořil kulisy, rekvizity a kostýmy a také kompletní filmovou hudbu pouze s pomocí svého notebooku, kytary a kláves.
  • Shaun Micallef nahrával svůj hlas pro film Reef ve dvou dnech: jeden před hlavním natáčením a druhý během postprodukce, aby se zohlednily změny ve scénáři, ke kterým došlo na place.
  • Lea Yanai se natáčení zúčastnila se svým manželem, hercem v hlavní roli Danem Morem, nejprve jako morální podpora. Jako členka baletního souboru v Sydney se její rady staly pro Danovu fyzičku tak zásadní, že jí byla svěřena role pohybové trenérky.
  • Spací modul byl vytvořen ze dvou kompostérů, trubek od vysavače a plastových okapů.
  • Byla tam jen jedna rekvizita pro Kyeovu hrdinskou zbraň a jeden kostým bojového obleku. Oba byly na place neustále poškozovány a opravovány, protože rozpočet neumožňoval pořízení záložních duplikátů.
  • K vytvoření náhubků vězňů a Kyeova zápěstního spoje byla použita 3D tiskárna Makerbot Replicator 2. Vlastní návrh Reefovy "hlavy" byl plánován jako 3D tisková rekvizita, ale stroj se porouchal, takže ji výtvarné oddělení vytvořilo ze starých dílů vysavače. Reef jako celek je vyroben z elektronického psacího stroje, částí vysavače a víka od odpadkového koše.
  • Arrowhead má za sebou složitou cestu na plátno. V roce 2013 se tvůrci pokoušeli pomocí crowdfundingu získat verzi za 40 000 dolarů, přičemž použili svůj krátký film Arrowhead za 600 dolarů: V roce 2013 se jim však nepodařilo dosáhnout stanoveného cíle. Přesto krátký film vzbudil pozornost a viděli ho vedoucí pracovníci stanice SF, premiérového australského vědeckofantastického kanálu, kteří byli ohromeni produkční hodnotou dosaženou při tak nízkém rozpočtu a nabídli financování celovečerní verze. Po několika měsících předprodukce SF přišel o smlouvu s kabelovou sítí Foxtel, takže vysílání již nebylo zaručeno. SF se zavázala film financovat, dokonce přiletěla do Coober Pedy ze Sydney, aby navštívila natáčení, a Arrowhead byl v podstatě natočen jako nezávislý celovečerní film.
  • Místo, kde Kye najde modul na spaní, stejně jako podzemní jeskyně, byly použity při natáčení filmu Šílený Max: Dóm hromů.
  • Lokalita Coober Pedy byla nebezpečná. Coober Pedy je známé svými podzemními doly, do kterých spadlo mnoho turistů. Žádný člen posádky nebyl zraněn, i když se dbalo na zvýšenou opatrnost, aby se vyhnul zejícím dírám v zemi, z nichž některé byly velké jako auto. Během nočních scén byl štáb instruován, aby se nikdy nepohyboval bez partnera.