Mother Krampus

38%

Zajímavosti 3

  • Film uvádí, že zmizení začínají před Vánocemi, ale přirovnává je k dvanácti vánočním dnům. Dvanáct dní Vánoc ve skutečnosti začíná na Štědrý den a končí o dvanáct dní později, 5. ledna.
  • Producenti filmu jej původně pojmenovali "The Curse of Frau Perchta", ale američtí a britští distributoři jej později přejmenovali.
  • Perchta nebo Berchta (česky Berta), běžně známá také jako Percht a další varianty, byla kdysi známá jako bohyně v alpském pohanství v hornoněmeckých a rakouských oblastech Alp. Její jméno může znamenat "jasná" (starohornoněmecky beraht, bereht, z protogermánského *brehtaz) a pravděpodobně souvisí s názvem Berchtentag, což znamená svátek Zjevení Páně. Eugen Mogk uvádí alternativní etymologii, která připisuje původ jména Perchta starohornoněmeckému slovesu pergan, což znamená "skrytý" nebo "zakrytý". Perchta bývá často označována jako původem stejná germánská bohyně jako Holda a další ženské postavy německého folklóru (viz Frija-Frigg). Podle Jacoba Grimma a Lotte Motzové je Perchta jižní sestřenicí či obdobou Holdy, neboť obě mají společnou roli "strážkyně zvířat" a objevují se během dvanácti vánočních dnů, kdy dohlížejí na předení. Grimm uvádí, že Perchta nebo Berchta byla známá "právě v těch hornoněmeckých oblastech, kde Holda končí, ve Švábsku, v Alsasku, ve Švýcarsku, v Bavorsku a v Rakousku".