Dopisy z fronty

64%
Dopisy z fronty
Plakát traileru

První světová válka na francouzském venkově přináší mnoho strádání pro ženy na statku, které se musí samy o všechno postarat. Hortense s dcerou přijímají na pomoc děvečku Francine, která jim je velkou oporou. Když se ale Francine zamiluje do Hortensina syna Georgese, začne být na obtíž...
Constant přichází navštívit svou matku Hortense z války. Ta je na celé hospodářství sama s dcerou Solange, nakonec se rozhodne najmout mladou pomocnici Francine. Ta je velmi pracovitá. Když se z války vrátí na nějaký čas Clovis, hodně pije. Georges se na své návštěvě zamiluje do Francine. Z fronty přijde Solange zpráva, že Clovise zajali a Constant je mrtev. Francine dostane z učení diplom a peníze a mnoho má také naspořeno. Dcera Clovise Marquerite zjistí, že si Francine dopisuje s Georgesem a žárlí. Do městečka přijedou Američané, od rodiny nakupují zeleninu, ale Georgesovi se to nelíbí. Jeho láska k Francine nabírá na obrátkách. Marquerite vyčte Georgesovi, že miluje Francine a ne ji. On ji ale má rád jako vlastní sestru. Američané u Sandrailů tráví mnoho času, starý pán jim nalévá alkohol a hostí je. Solange se zaplete s jedním Američanem a ve vesnici se o ní prý ledacos povídá. Když Georges odjíždí zpět na frontu, zahlédne Francine, kterou jeden z Američanů zrovna obtěžuje a jeho matka mu o ní nalže, že je poběhlice. Georges řekne matce, aby Francine vyhnala. Hortense chce chránit rodinu a Francine pro ni není dost dobrá. Nakonec ji propustí. Hortense řekne Solange, že Francine vyhodila kvůli ní, protože chce zachránit její čest. Francine si najde novou práci a brzy zjistí, že je těhotná. Snaží se napsat Georgesovi na frontu, ale dopisy se jí vracejí... (TV Prima)




Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Četla jsem názory, že film se vleče, není zde prý žádný děj, nevypovídá to nic o 1. světové válce, apod. Vůbec tyto názory nechápu. Podle mě jde o film, který si zaslouží nikoli 55%, ale 100%. Za nádhernou kameru, záběry, které jsou jak krásné obrazy, za skvělé herecké výkony, za hudbu Michela Legranda, za režii Xaviera Beauvoise. Děje je zde hodně. Závěr je velmi překvapivý. Jde v podstatě o to, co musely zažívat ženy (nejen) na francouzském venkově, když jejich mužové a syni odešli bojovat na frontu. Stará statkářka Hortense Sandrailová v podání herečky Nathalie Bayeové je hereckým koncertem! Mladá výpomocná síla Francine v podání Iris Bryové je kromě svého nesporného půvabu velmi přesvědčivá a divák jí prostě musí držet palce. Dlouho jsem neviděla historický film, který by mě tak oslovil, že jsem ani nepostřehla, že trval přes dvě hodiny a přála bych si, aby ještě pokračoval. Nádhera! Po všech stránkách!

Dodatečné informace

Původní název:
Les gardiennes (více)
  • Švýcarsko Dopisy z fronty
  • Švýcarsko Les gardiennes
  • Švýcarsko As Guardiãs
  • Švýcarsko Čuvarke
  • Švýcarsko Las guardianas
  • Švýcarsko Les Gardiennes
  • Švýcarsko Los guardianes
  • Švýcarsko Suojelijat
  • Švýcarsko The Guardians
  • Švýcarsko Vokterskene
Země původu:
Švýcarsko, Francie
Ocenění:
Žádná ocenění