Na nože

84%

Zajímavosti 78

  • Když Marta odbočuje na ulici Columbus Avenue 1209, značka říká, že silnice je jednosměrná, ale když zaparkuje na Columbus Avenue, jsou vidět auta jedoucí v obou směrech.
  • Když Marta prochází lékový režim pana Thrombeyho, uvádí, že si asi před týdnem poranil rameno. Proto mu podává 100 mg Toradolu a následně 3 mg Morfinu na spaní. Toradol se podává pouze v dávkách 15 mg/ml nebo 30 mg/ml. Navíc se nemá podávat více než 60 mg/ml v jedné dávce. Kromě toho by se měl podávat pouze po dobu pěti dnů nebo kratší.
  • Rian Johnson: [hudba] Hudbu k filmu složil Rianův bratranec Nathan Johnson, stejně jako u všech režisérových filmů "kromě Star Wars: Epizoda VIII - Poslední Jediové (2017), kterému rozuměl." Bylo to poprvé, co skladatel použil orchestr.
  • Rodinný právník Alan Stevens naznačuje, že Harlan změnil svou vůli, zapečetěný a to ho přimělo slíbit, že ji nepředloží soudu k závěti, dokud po jeho smrti. Žádný advokát by takový slib nedal, protože každý advokát by věděl, že závěť NELZE předložit ke schválení, dokud zůstavitel nezemře.
  • Rian Johnson: [bratranci] Rianův bratranec Mark Johnson vytvořil titulky a písmo založil na sérii paperbacků Agathy Christie. Dalším bratrancem je Zack Johnson, který namaloval obrazy herců pro závěrečné titulky.
  • Gary Tanguay: Když se před Martiným domem shromáždí zpravodajské štáby, objeví se záběr na reportéra v televizi, který vysílá z domu. Reportér je místní moderátor sportovní talk show v Nové Anglii.
  • Joseph Gordon-Levitt: Joseph Gordon-Levitt namluvil hlas policejního detektiva, který je slyšet v televizním seriálu, který sleduje Martina sestra. Postava je v titulcích filmu uvedena jako detektiv Hardrock. Gordon-Levitt se objevil v šesti filmech, které Rian Johnson režíroval.
  • Ve vymazané scéně má zjevný lichvář, který Donně vyhrožuje, stejný kabát jako Blanc, zatímco když Blanc v další scéně přijde do jejího domu, je bez kabátu, což je jeden z mála případů ve filmu. To naznačuje, že muže poslali Blanc, Elliot a Wagner, aby jim poskytl chvilku inženýrského hrdinství a přiměl Donnu k větší ochotě mluvit s nimi o půjčce, kterou si vzal Walt. Jisté je, že se "lichvář" znovu objeví jako jeden z policistů v závěrečné scéně.
  • V záběru těsně před tím, než Marta drží hrnek s kávou (2:04:33), byl původně na hrnku vidět nápis. Později však bylo zjištěno, že závěrečný záběr filmu nepůsobí stejně, když byl nápis odhalen dříve. Z tohoto důvodu byla její ruka v postprodukci digitálně přesunuta, aby se nápis na hrnku zakryl.
  • Klávesa klavíru, kterou Benoit Blanc neustále mačká, je F.
  • V jedné retrospektivě se Walt neúspěšně snaží přimět Harlana, aby souhlasil se smlouvou se společností Netflix na filmové adaptace jeho románů. Po úspěchu tohoto filmu získala společnost Netflix práva na jeho pokračování a vyprodukuje filmy Skleněná cibule (2022) a Nože ven 3 (2024).
  • Jedná se o druhý film Riana Johnsona natočený částečně digitálně. Johnsonův kameraman Steve Yedlin v technické ukázce prozradil, že film Star Wars: Epizoda VIII - Poslední Jediové (2017) byl také natočen napůl na film a napůl digitálně.
  • Ačkoli není nikdy odhaleno, odkud rodina Cabrerových emigrovala, Ana de Armas (Marta) a Marlene Forte (Martina matka) se narodily na Kubě.
  • Ve dvou scénách by se Blanc dostal hlouběji do svého vyšetřování, které by se později vyplatilo. *Při výslechu Walt říká, že si při nehodě na kole poranil nohu. Později Blanc navštíví Donnu u nich doma a dozvídá se, že k "nehodě" došlo uprostřed noci. Walt ve skutečnosti dlužil peníze nějakým nepoctivým lidem. *Brzy se u Blanca objeví kožní vyrážka. Později konfrontuje Joni s tím, že na celou její řadu Flamů chodí jen samé stížnosti, z čehož vyvodí, že je ve skutečnosti na mizině.
  • Film získal v září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu (TIFF) finanční podporu ve výši 40 milionů dolarů.
  • Postava námořníka u paty Harlanova schodiště je podobná veselému námořníkovi Jacku Tarrovi v domě spisovatele záhad Andrewa Wykea (Laurence Olivier) ve filmu Sleuth (1972).
  • Frank Oz a Jamie Lee Curtis se znovu setkávají 36 let poté, co se objevili ve filmu Trading Places (1983).
  • Rian Johnson se s Noahem Seganem (voják Wagner) seznámil při natáčení jejich prvního filmu Brick (2005) a zůstali přáteli a spolupracovníky. "Konečně jsem ti napsal roli, která se Noahu Seganovi trefí do duše."
  • Marta projíždí kolem auta se samolepkou "Zachovejte klid a Bergeron", která odkazuje na dlouholetého hokejistu Boston Bruin Patrice Bergerona.
  • Martina matka se dívá na film Kdo hodil barbíny do polévky paní Fletcherové? (1988), dabovaný do španělštiny. Dabing pro Angelu Lansbury namluvila uznávaná televizní, filmová a dabingová veteránka Beatriz Aguirre, která zemřela zhruba dva měsíce před uvedením filmu.
  • V průběhu filmu má rodina dva domácí psy, kteří vykonávají mírné činnosti, jako je sezení, stání, ležení, držení nebo hlazení a chůze nebo běh na vodítku nebo bez něj. Při všech těchto scénách používali cvičitelé signály rukou a slovní povely, aby dali pokyn k mírným úkonům, které byli vycvičení psi zvyklí provádět. Štěkání/vrčení bylo rovněž trénovaným chováním.
  • Hlavní zelenáč filmu Butch McCarthy přišel s trilogií Zvěřinec v den natáčení poté, co Rian Johnson požádal herce a štáb o návrhy.
  • Tři televizní monitory v bezpečnostní místnosti jsou staré monitory z počítačů Tandy / Radio Shack TRS-80 Model 1.
  • Rian Johnson byl rád, že se mu podařilo dostat do filmu odkaz na Stephena Sondheima, když Blanc v autě zpíval píseň z muzikálu Follies. Legendární hudební divadelní skladatel je tvůrcem hádanek (pro časopis New York) a fanouškem detektivek, neboť napsal dvě, které byly zfilmovány: (1973), kterou napsal společně s Anthonym Perkinsem, a komediální detektivku "Getting Away With Murder", kterou napsal společně s Georgem Furthem. Postava ve filmu Sleuth, kterou hraje Laurence Olivier, je založena na Stephenu Sondheimovi."
  • V prvních scénách se objevuje několik knih Harlana Thrombeyho. Na stole jsou vedle sebe zarámované obálky dvou knih: "Tohle prasátko" a "Hra s jehlou", které předznamenávají motiv a způsob vražedné zápletky. Mezi další knihy patří "The Wrong Tree", "Nick of Time", "The Badger", "The Keeper", "Ultimatum " a "Homunculus", které se týkají prvků zápletky nebo postav. Existuje také "Kapka v kýblu", která předznamenává Martinu reakci, když lže.
  • Podle Riana Johnsona při natáčení tohoto filmu zjistil, že společnost Apple má pravidlo, že ve filmech, v nichž se objeví její produkt, nesmí padouši používat iPhone (pravděpodobně Jacobův telefon), protože se obává, že by to poškodilo image značky, a že se toto pravidlo zřejmě vztahuje na všechny filmy, v nichž se objeví její produkt.
  • Komentář natočili týden po premiéře v kinech a Rian Johnson je nadšený, že se bílý svetr Chrise Evanse dostal do povědomí veřejnosti.
  • Když v roce 2010 zemřel její otec Tony Curtis, Jamie Lee Curtis a její sourozenci se až poté dozvěděli, že několik měsíců předtím změnil závěť, vydědil všechny své děti a celý majetek odkázal pouze své ovdovělé manželce. Jamie Lee o tom však nikdy veřejně nemluvila, takže není známo, zda se také cítila stejně jako Linda nebo ostatní Thrombeyovi.
  • Dabovaný pořad, na který se dívá Martina matka, je Kdo hodil barbíny do polévky paní Fletcherové? (1988) z filmu Vražda, kterou napsala, o večeři s vražednými následky.
  • Restaurace, do které Marta a Ransom chodili, se jmenovala The Flat Penny a nacházela se v Berlíně ve státě Massachusetts. Nedlouho po natočení scény byla přejmenována na On the Trax a poté uzavřena kvůli nezákonným aktivitám současného majitele.
  • V některých kinech filmu předcházel vzkaz režiséra, který děkoval divákům za návštěvu a žádal je, aby svým přátelům nekazili závěr.
  • Nejpůsobivějším digitálním trikem je záběr v čase (17:21). Jde o jednoduchou vložku rodinné fotografie na poličce, na níž jsou Richard Drysdale, jeho žena Linda a jejich syn Ransom. Byla přidána proto, aby si diváci mohli ke jménu přiřadit tvář, protože postavy o Ransomovi mluví ještě předtím, než se s ním skutečně setkáme. Bylo toho dosaženo tak, že se zarámovaná fotografie natočila před zeleným plátnem a pak se do jednoho z širokých záběrů místnosti lehce rozmazala jako její pozadí za ní.
  • Rian Johnson poprvé produkuje jeden ze svých filmů.
  • Jacob Thrombey (Jaeden Martell), preppy vnuk ve filmu, který je neustále na telefonu, byl postavou ovlivněnou těmi, kteří na internetu vyjádřili svou kritiku předchozího filmu scenáristy a režiséra Riana Johnsona Star Wars: Epizoda VIII - Poslední Jediové (2017) a které nadále charakterizuje jako "trolly" a "manbabies".
  • Píseň, kterou Benoit Blanc zpívá při čekání v autě, je "Losing My Mind" z muzikálu Stephena Sondheima "Follies". Je zvláštní, že představení, které se původně jmenovalo "Dívky nahoře", bylo Sondheimem a dramaturgem Jamesem Goldmanem koncipováno jako mysteriózní vražda.
  • Rian Johnson popsal postavu Daniela Craiga Benoita Blanca jako "amerického Poirota". Craig sám je Brit, i když naturalizovaný Američan. To je v podivném souladu s Poirotem, který je Belgičan, ale tradičně ho ztvárňuje Angličan (Albert Finney, David Suchet, Peter Ustinov atd.) nebo Severní Ir (Kenneth Branagh). Benoit Blanc je také věrohodně belgické jméno.
  • Pokaždé, když Benoit Blanc udeří do klávesy klavíru, je to pokyn pro detektiva, aby se jich zeptal na čas, kdy na večírek přišli, a zjistil, zda měli nějaké motivy.
  • Muž, který chtěl být králem (1975) je jedním z oblíbených filmů Riana Johnsona, a tak se mezi záběry snažil přimět Christophera Plummera k rozhovoru o spolupráci s legendárním Johnem Hustonem.
  • Film byl natočen převážně na digitální video pomocí kamer Arri Alexa. Pro napodobení vzhledu filmu použil kameraman Steve Yedlin postprodukční proces, který vyvinul porovnáním filmu a digitálního videa, a přidal efekty zrnění a haliace, aby napodobil filmový materiál.
  • Desková hra, kterou hrají Harlan Thrombey (Christopher Plummer) a Marta Cabrera (Ana de Armas), se jmenuje Go. Go je abstraktní strategická desková hra pro dva hráče, ve které je cílem obklíčit větší území než soupeř. Hra byla vynalezena v Číně před více než 2 500 lety.
  • Thrombeys jsou pojmenováni po rockových hvězdách 70. let: Richard a Linda jsou Richard Thompson a Linda Thompson, Joni je Joni Mitchell, Neil je Neil Young a Walt a Donna jsou Walter Becker a Donald Fagen ze skupiny Steely Dan. Kromě Ransoma, který byl pojmenován po postavě z vesmírné trilogie C. S. Lewise.
  • Ve scéně, kdy se Chris Evans blíží k domu a psi na něj štěkají zpoza plotu, přivedli trenéři psy na scénu na vodítku a nacvičovali, aby se psi dozvěděli, že Evans drží jejich hračky (míčky) v kapse bundy. Evans pak šel k autu na příjezdové cestě, zatímco trenéři stáli o několik metrů dál se psy na vodítku. Evans ukázal psům hračky zpoza obrazovky a psi reagovali štěkáním a taháním za vodítka.
  • Rian Johnson byl dotázán na moment ve filmu, kdy se Joni Thrombey zmíní, že o Benoitu Blancovi poprvé slyšela v článku v New Yorkeru. V článku vyšetřovatel údajně řešil případ týkající se tenisového šampiona. "To je velmi záludný odkaz na jeden z mých oblíbených filmů, kterým je verze Sleuth ze sedmdesátých let (1972)," vysvětlil Johnson: "Na začátku je postava Andrewa, kterého hraje Laurence Olivier, spisovatelem detektivek, který diktuje do diktafonu závěr svého aktuálního románu 'Smrt dvojnásobnou chybou', který popisuje, jak bylo na tenisovém kurtu objeveno tělo."
  • Na jednom místě Benoit Blanc zmiňuje Gravitační duhu, rozsáhlý román Thomase Pynchona z roku 1973, který získal Národní knižní cenu a byl nominován na Pulitzera, ale urazil Pulitzerův poradní sbor, protože ho někteří členové považovali za "nečitelný", "těžkopádný", "přeplácaný", a dokonce "obscénní", takže Pulitzer v tomto roce nebyl udělen. Protože se Pynchon odmítl osobně dostavit na slavnostní předávání Národní knižní ceny, poslalo nakladatelství Viking Press komika, aby cenu převzal místo něj, a uprostřed ceremoniálu přešel přes pódium streaker. Benoit dodává, že knihu nikdo nečte, ale prý se mu líbí její název, který odkazuje na oblouk německých raket V-2 za druhé světové války, a detektiv to přirovnává k oblouku záhadné vraždy. Benoit se na oblouk odkazuje i později v příběhu.
  • Rian Johnson se diví, že si někdo všiml, že Meg Thrombey Katherine Langford má na sobě černé tričko se schématem ženské anatomie v časech od 10:29 do 10:38. "Možná jsme si tak udrželi PG-13," dodává Noah Segan, který byl obsazen do role vojáka Wagnera.
  • Byla to Toni Collette, kdo vybral píseň More Than This od Roxy Music, na kterou její postava Joni Thrombey tančí na začátku filmu.
  • Rian Johnson přiznává, že navzdory četným úpravám a pokusům o zkrácení byla úvodní sekvence výslechu (doplněná o flashbacky) "vždycky velmi náročná". Dával ji lidem číst a dodává, že "nikdy jsem nedostal poznámku, že 'chlapče, těch prvních třicet stránek je drsných, a pak se to rozjede'".
  • Joni zmiňuje, že už není na Twitteru. Ve vymazané scéně se potvrdí, že její společnost zkrachovala kvůli negativním ohlasům, a tak Joni zrušila svůj účet na Twitteru, aby ji přestali pronásledovat naštvaní zákazníci.
  • Harlanovy portréty se mění podle situace a vrcholí úsměvem v uspokojivém závěru.
  • Přinejmenším dvě jména postav jsou zřejmě poctou knize "Who Killed Harlowe Thrombey?", která byla v 70. a 80. letech minulého století součástí populární série dětských knih "Choose Your Own Adventure": Ve filmu se objevuje zesnulý patriarcha Harlan Thrombey a postarší správce pozemku Proofroc (v knize je vedlejší postavou neschopný detektiv jménem Prufrock). Kniha se stejně jako film soustředí na smrt bohatého muže, jehož široká rodina je potenciálním podezřelým z jeho smrti.
  • Rian Johnson v jednom z rozhovorů poznamenal, že Michael Shannon předvedl několik vtipných improvizací, mimo jiné: "Nebudu žrát ani hovno!" a "Možná ti Harlan v závěti odkázal sklenici studeného mléka, kreténe."
  • Chris Evans pořídil svému psovi Dodgerovi svetr, který vypadá stejně jako ten, který měl na sobě ve filmu. Evans měl ve filmu na sobě bílý pletený svetr a ten se rychle stal internetovou senzací.
  • Daniel Craig si při čekání v autě zpívá klasickou píseň Losing My Mind. Daniel je velkým fanouškem Lizy Minnelli a trval na použití její verze této písně ze spolupráce s Pet Shop Boys.
  • Údery s Benoitem Blancem, který pravidelně hraje na klávesy klavíru, byly původně napsány tak, že seděl za židlí poručíka Elliotta a poklepával na ni nohou. Jakmile však byli na místě, Rian Johnson si uvědomil, že geografie místnosti mu poskytuje lepší možnost klavíru.
  • Při natáčení scény výslechu Lindy byly použity speciální osvětlovací soupravy, které vypadaly jako okna, takže odraz v brýlích Jamie Lee Curtis vypadal jako přirozené světlo pronikající do místnosti.
  • Daniel Craig a Ana de Armas spolu později znovu pracovali ve 25. díle Jamese Bonda Není čas zemřít (2021). Důvodem je to, že Craig si vybral Armas pro její roli v posledním jmenovaném filmu díky chemii, která mezi nimi během tohoto filmu fungovala.
  • Mince, kterou Benoit Blanc hází, je stříbrný dolar Morgan z roku 1901. Protože byly vyrobeny z 90 % stříbra, vláda jich během první světové války roztavila miliony, aby pomohla financovat válečné úsilí. Některé z nich se velmi těžko shánějí a v závislosti na jejich stavu se mohou prodávat za tisíce dolarů.
  • E-mail s výkupným je odeslán pomocí služby Proton Mail, což je skutečně bezpečná a šifrovaná e-mailová služba, kterou nelze vystopovat.
  • V úvodním záběru museli oba psi přeběhnout od jednoho trenéra ke druhému, ale zpočátku měli problém dostat je blíž ke kameře. Nakonec museli postavit malou rampu, aby psi nesklouzli přímo pod kameru.
  • Pro film byl vyroben hrnek s nápisem "Můj dům, moje pravidla, moje káva". Repliky hrnku jsou nyní k zakoupení.
  • Jak název "Knives Out", tak pracovní název "Morning Bell" jsou skladby z alba "Amnesiac" (2001) anglické rockové skupiny Radiohead.
  • "Do scénáře jsem napsal, že Blanc mluví s jemným jižanským přízvukem," říká Rian Johnson, a poté, co se všichni zasmějí, vysvětluje, že Daniel Craig zkoumal přízvuky a přilnul ke kadenci a tónu historika Shelbyho Foota. "Takže je to tak trochu ono, je to trochu Foghorn Leghorn a taky trochu Harlan Pepper, což je postava Christophera Guesta ve filmu Best in Show (2000), což je vtipné, protože Christopher Guest je manžel Jamie Lee Curtis." Johnson dodal.
  • Obraz Harlana byl dokončen až po skončení natáčení, takže každá scéna, ve které je zobrazen, je efektním záběrem.
  • Všechny hodiny a telefony mají přesný čas. Režisér Rian Johnson v jednom z rozhovorů řekl: "Kdykoli jsou na scéně hodiny nebo telefon, někdo věnoval velkou pozornost času a zeptal se mě, kolik má být v dané scéně hodin."
  • Portrét Harlana Thrombeyho byl přidán digitálně v postprodukci.
  • Rian Johnson se zmínil kostýmní výtvarnici Jenny Eagan, že si myslí, že Ransom bude mít krásné a drahé oblečení, o které se nestará. Eagan se toho chytla a udělala díry do rukávů jeho dnes již ikonických svetrů a dokonce zničila podpatky na mokasínech, které nosí po celý film.
  • M. Emmet Walsh nahradil Rickyho Jaye, který zemřel během natáčení 24. listopadu 2018. Černobílá fotografie Jaye je vidět několik sekund těsně předtím, než se Walsh poprvé objeví na kameře, v čase (55:06).
  • Rian Johnson přísně kontroloval, kolik toho který herec ví o scénáři, aby se ujistil, že ti, kteří hrají postavy v temnotách, jsou stejně zmatení jako lidé, které ztvárňují.
  • Některé interiéry pro Thrombey Mansion byly natočeny v Ames Mansion v Eastonu ve státě Massachusetts. Exteriér domu byl gotickým revivalovým sídlem postaveným v 90. letech 19. století. Nachází se mimo Boston, ale přesnou polohu produkce smluvně nemůže prozradit.
  • Na několika uměleckých dílech a oknech v zámku se objevuje motiv "memento mori", který zobrazuje výjevy z každodenního života s kostlivci nebo lebkami. Motiv, který v překladu znamená "pamatuj, že jsi smrtelný", byl oblíbený ve viktoriánské době a sloužil k připomenutí, že smrt přichází pro všechny lidi, ať už jsou bohatí nebo chudí.
  • Několik postav odkazuje na fiktivní film společnosti Hallmark s Danicou McKellar v hlavní roli s názvem "Deadly by Surprise". Ačkoli McKellar nebyla požádána, zda může být použito její jméno, byla potěšena, že bylo zahrnuto, a na Instagramu se podělila o svou lásku k tomuto filmu. Později poslala režiséru Rianu Johnsonovi nůž s vyrytým nápisem "Deadly by Surprise".
  • Rian Johnson zvažoval, že Blancův koblihový proslov vystřihne, ale Craig ho přesvědčil, že je dobrý. Když viděl, jak ji herec pronáší, rozhodl se ji zachovat celou.
  • Přestože ve filmu hraje jeho matku, je K Callan o 6 let a 27 dní mladší než Christopher Plummer. Plummer se narodil 13. prosince 1929 a Callan 9. ledna 1936.
  • Při čtení závěti řekne Ransom své rodině, ať se "posere": podle scénáře jim měl původně říct: "Jděte do prdele." Rian Johnson se rozhodl odstranit většinu "F" bomb ze scénáře, aby si zajistil rating PG-13 a aby se film více podobal mysteriózním filmům, na které se v dětství díval se svou rodinou. Chris Evans byl tím, kdo navrhl nahradit "žrát hovna".
  • Režisér Rian Johnson v komentáři označil nástup Chrise Evanse, když ho při čtení závěti obklopí štěkající psi, za jeden z nejlepších hereckých výkonů, jaké kdy viděl, protože "psi milují Chrise Evanse a Chris Evans miluje psy".
  • Rian Johnson řekl, že Michael Shannon byl zdaleka nejvtipnější osobou na place a vymyslel spoustu vtipných hlášek a fyzických momentů své postavy, jako například jeho vítězné zvednutí ruky během scény "žer hovno" a jeho odpověď: "Nebudu žrát ani kousek hovna!"
  • Don Johnson vymyslel, že jeho postava během rozhovoru o imigraci podá Martě prázdný talíř, jako by byla služebná.
  • Jacobovu větu "Měl jsi sex s mým dědečkem, ty špinavé kotevní dítě!" improvizoval Jaeden Martell, ale původně se ve scéně ztratila, protože mluvilo a křičelo více postav. Michael Shannon si toho všiml a oslovil Riana Johnsona s tím, že Martell má vražednou hlášku, takže se k ní určitě vrátili a zachytili ji.