Kořist

59%
Kořist

Aligátoři plavou rychleji a vidí líp než člověk. Mají nejsilnější stisk čelistí ze všech živých tvorů. Jak dlouho mezi nimi dokáže přežít obyčejná holka? Hororoví mistři Sam Raimi a Alexandre Aja natočili thriller o jednom z nejděsivějších pozemských predátorů.

Nadějná plavkyně Haley Kellerová (Kaya Scodelario) není sebevrah. Do uzavřené zóny na Floridě, která se připravuje na jeden z největších hurikánů za posledních pár desítek let, se vypravila jen kvůli tátovi (Barry Pepper). Ten se snažil na poslední chvíli zabezpečit svůj dům, ale už měl být z oblasti dávno evakuovaný, přesto se neozývá. Haley ho najde v už částečně zaplaveném sklepě, v bezvědomí a těžce zraněného. Než ho stačí odtáhnout do relativního bezpečí, připomenou se nezvaní hosté, kteří jejímu otci to zranění způsobili. Stoupající hladina vody totiž výrazně rozšířila loviště zdejších aligátorů, kteří jsou poměrně hladoví a zvědaví. Situace je vážná a poměrně beznadějná. Hurikán udeřil naplno, sklep se plní vodou a Haley je jasné, že bude záhy čelit volbě, zda se utopit nebo nechat sežrat při pokusu o záchranu.

Při natáčení filmu Kořist se sešli dva mistři hrůzy, produkující Sam Raimi (Lesní duch, Stáhni mě do pekel) a režírující Alexandre Aja (Hory mají oči) a na výsledku je to znát. Hlavní hrdiny a diváky nebude děsit jen stisk aligátořích čelistí, ale všechny možné fóbie, jimiž naše civilizace trpí. Výsledkem je podívaná, na jejímž začátku se nadechnete a na zbytek filmu přestanete dýchat. (CinemArt CZ)




Recenze: Kořist

Kinobox.cz
70%

Sice nepřekvapí ničím nečekaným či vysloveně novátorským, ani se příliš nevyhýbá některým provařeným klišé typu záchrany na poslední chvíli, ale nabízí vše podstatné pro daný subžánr – dobré ústřední hrdiny, ucházející zápletku, svižný a poutavý děj a hlavně celkově zdařilé formální zpracování, díky němuž je film plný napětí a adrenalinu.

Kinobox.cz
40%

Po řemeslné stránce je film ucházející a jak vichřice, tak aligátoři jsou slušně vyrenderovaní. Kdybych se soustředil jen na scény, kdy počasí šílí a krokodýli koušou, byl bych asi celkem nadšen. Kromě těchto scén je ale ve filmu mnoho minut výplně, kdy se hrdinka někde plazí / vzdychá / baví se o smyslu rodiny. Ty jsou zhola zbytečné a nedávají divákovi vůbec nic.


Pete69
Pete69
29 978 bodů
6.5
Tento film má jasné znaky bé filmu a chvílemi vypadá jako velmi drahý vážně míněný film. Kupříkladu že prší jen na natáčeném kousku a 5 metrů dál je sluníčko a bez deště, naopak hurikán a útoky aligátorů vypadají velmi dobře. Film má dobrý spád, průměrný scénář a nevyhnul se klasickým klišé. Nenudil jsem se, občas jsem se i lekl, takže ok :) 65%.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nebylo to špatné. Vlastně hodně jednoduché schéma (jeden sklep, blížící se hurikán a pár krokodýlů z blízké farmy), ale Aja není žádný břídil, takže skoro každá scéna híří napětím. Akorát ta Kája nemusela být za superwoman.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Scénář má tah na bránu a přesně odpovídá traileru. U horroru Smrt ve tmě to skvěle fungovalo – slepý válečný veterán honí děcka ve sklepě, tady aligátoři honí tátu s dcerou ve sklepě. Uragán a povodeň jsou vítaným bonusem v tomto žánrově precizně natočeném kousku. Kořist není letní jednohubkou, to budou dozajista jeho pokračování, protože nepředpokládám, že by zůstalo u jednoho filmu, jak je v Hollywoodu zvykem. Ostatně Paramount chce horrory pořádně rozjet, jak už jsem psal u Řbitova zvířátek. Vzít si do stáje Sama Raimiho a Aju byl skvělý tah nejen pro Paramount, ale i fanoušky. PS: Aligátoří svačinka u večerky je geniálně natočená.

Dodatečné informace

Původní název:
Crawl (více)
  • USA Kořist
  • USA Crawl
  • USA Crawl - Intrappolati
Premiéra v ČR:
11. 7. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
13,5 mil. USD
Tržby:
91,54 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Kořist je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch