Richard Jewell

78%

Zajímavosti 27

  • Během tiskové konference na konci filmu Watson Bryant označí Bobiho za 113. oběť bombového útoku v parku Olympic Centennial. Ve skutečnosti byli při bombovém útoku zabiti 2 lidé a 111 lidí bylo zraněno, takže (pokud vůbec) je 114. obětí.
  • Před Jewellovým bytem je na začátku na jednom z míst zaparkovaný Mercury Grand Marquis z roku 1998.
  • Před výbuchem bomby má během tance Macarena jeden z tanečníků na pódiu na ruce hodinky Apple Watch.
  • Počítačové monitory v redakci sice vypadají jako CRT obrazovky z 90. let, ale jsou to jen makety, protože mají ploché obrazovky bez zakřivení, které mají skutečné CRT.
  • Jewell jako člen ostrahy kampusu nesměl nosit na uniformě policejní nášivky.
  • "Atlantská divize" FBI je ve skutečnosti atlantská pobočka.
  • Když FBI vrátí všechny zabavené věci do bytu Richardovy matky, agenti FBI vejdou předními dveřmi a pak jako by zmizí v bytě a stojí v rohu kuchyně mimo záběr kamery. Vstupní dveře do sousedního bytu jsou naproti Richardsovu bytu a zrcadlily by jeho byt, takže by nebylo možné vyjít přes kuchyň.
  • Skutečnou novinářku, která je ve filmu zobrazena, brání její bývalí kolegové a noviny, v nichž pracovala, protože je podle nich nespravedlivě zobrazena jako žena, která vyměnila sex za články. Kathy Scruggsová, která zemřela v roce 2001, pracovala v deníku The Atlanta Journal-Constitution, když zveřejnila zprávu, že FBI vyšetřuje bezpečnostního pracovníka Richarda Jewella kvůli bombovému útoku v Centennial Olympic Park během olympijských her v roce 1996.
  • Kniha, kterou Watson Bryant čte ve své kanceláři, je Osamělá holubice od Larryho McMurtryho.
  • Jewell vlastní herní konzoli Sega Saturn. Tento systém se ve Spojených státech prodával špatně a byl až na třetím místě za Sony Playstation a Nintendem 64, což z něj činí neobvyklou volbu produkčního designu. Možný důvod jeho zařazení: jednalo se o jediný videoherní systém, na kterém bylo možné hrát hru "Virtua Cop".
  • Paul Walter Hauser (Richard Jewell) hrál také roli Shawna Eckardta (jednoho z útočníků Nancy Kerriganové) ve filmu Já, Tonya. Server Slate uvedl, že v době, kdy byl skutečný Jewell terčem posměchu mnoha komiků a komentátorů, zesměšnil moderátor večerníčku Jay Leno Jewella přirovnáním k "tomu chlápkovi, co zmlátil Nancy Kerriganovou" (míněn Eckardt). Oba filmy pojednávají o zločinech souvisejících s olympijskými hrami.
  • Společnost Coca-Cola byla komerčním sponzorem letních olympijských her v roce 1996, a proto je historicky přesné, že se ve filmu objevily výrobky této značky. Coca-Cola je společnost se sídlem v Atlantě; během letních olympijských her 1996 poskytovala nealkoholické nápoje výhradně na místech konání olympijských her a pro letní olympijské hry 1996 také vybudovala osmihektarovou atrakci nazvanou Coca-Cola Olympic City v sousedství Centennial Olympic Park.
  • Ve filmu byl původní zdroj článku Kathy Scruggsové z AJC zobrazen jako hlavní agent FBI, jak je zobrazen ve filmu, tedy jako postava jménem Tom Shaw, kterou ztvárnil herec Jon Hamm. Toto tvrzení bylo některými zpochybněno. Nicméně jedním z hlavních zdrojů pro film byla kniha "The Suspect" a ke konci této knihy je doloženo, že Kathy Scruggsová nepřímo řekla svému bratranci Bentleymu, že identita jejího zdroje by mohla být odvozena z televizního policejního seriálu, přičemž Scruggsová řekla Bentleymu: "Ty bys to dokázal uhodnout. Je to detektiv z televize a ty jsi žil v Boce." Bentley žil v Boca Raton na Floridě. Poté, co se Bentley nad touto zápletkou zamyslel, podle knihy vykřikl: "Počkejte, kdo byl ten herec? Myslíte Dona Johnsona?" V knize se pak píše, že Kathy Scruggsová "se usmála, sedla si a usrkla si." To, že hlavní agent FBI ve vyšetřování vyzradil příběh hned na začátku AJC, je závažné odhalení, které film poměrně přesně ztvárnil.
  • Socha "Quilt of Origins" použitá ve filmu je přesnou replikou sochy umístěné v parku Centennial. Skutečná socha se během natáčení nacházela asi 100 metrů východně od repliky.
  • Ve scéně, kdy se Richard poprvé setkává s Watsonem Bryantem, je na kancelářské skříňce nad jeho ramenem cedulka se jménem "Stephen S. Campanelli". Campanelli je operátorem Steadicamu ve filmu a obsluhoval Steadicam ve všech Clintových filmech od "Madisonské mosty".
  • Clint Eastwood údajně zakázal Coca-Colu ve svém hledáčku po dlouhých neshodách se společností Columbia Pictures, kterou Coca-Cola Company vlastní. Vzhledem k tomu, že se ve filmu objevily červené plechovky Coca-Coly, zdá se, že zákaz skončil.
  • Tento film byl původně připravován ve společnosti Twentieth Century Fox, ale poté, co společnost Walt Disney Company v březnu 2019 získala aktiva společnosti Fox v oblasti filmové a televizní zábavy, se projektu vzdala a práva na něj získala společnost Warner Brothers. Pokračuje tak dlouholetá spolupráce Clinta Eastwooda s tímto studiem.
  • V určitém okamžiku byli k projektu připojeni Leonardo DiCaprio a Jonah Hill, kteří měli hrát Watsona a Richarda, ale časem se do toho nepustili. Oba jsou však výkonnými producenty filmu.
  • Všechna "loga" olympijských her v Atlantě 1996 ve filmu jsou facsimiles a chybí na nich 5 olympijských kruhů. Mezinárodní olympijský výbor i dnes již neexistující Výbor pro pořádání her v Atlantě (ACOG) odmítly použití svých log z důvodu ochrany autorských práv a "ochrany použití ikonického znaku". Je však zvláštní, že nebylo použito ani skutečné logo Atlanty z roku 1996 s "pochodní" zobrazující "100" (sté výročí her) a plamenem měnícím se ve hvězdy, vzhledem k tomu, že jeho vlastník, ACOG, je od roku 1997 zaniklým subjektem, a proto nemůže uplatnit žádné další právní možnosti. Náhradní "logo pochodně", které film použil, je však také sporné, protože Mezinárodní olympijský výbor proklamuje, že je vlastníkem všech log a obrázků "podobných pochodni".
  • Richard Jewell zemřel 29. srpna 2007 ve věku 44 let; podle pitvy bylo příčinou smrti těžké srdeční onemocnění s cukrovkou a souvisejícími komplikacemi.
  • Předlohou filmu je kniha "The Suspect", kterou napsali Kent Alexander, tehdejší státní zástupce severního okresu Georgie, a Kevin Salwen, redaktor deníku Wall Street Journal, který v 90. letech pracoval v Atlantě. Reportérka Kathy Scruggsová nikdy neprozradila jméno svého zdroje, ale autoři knihy ano. Podle knihy "The Suspect" hlavní agent FBI Don Johnson reportérce únik informací předal. Ve filmu je hlavní agent FBI pojmenován fiktivním jménem Tom Shaw.
  • Scéna bombového útoku se natáčela v den 23. výročí původního bombového útoku. Většina scén byla natočena ve stejném termínu olympijských her v roce 1996, tedy o 23 let později.
  • Paul Walter Hauser kvůli roli přibral 25 kilo.
  • Zpravodajské záběry WSB Channel 2 se skutečným Richardem Jewellem, které byly původně vysílány.
  • Ve skutečném životě se reportérka Kathy Scruggsová potýkala s depresemi a závislostí. V roce 2001 zemřela na předávkování.
  • Natáčení koncertů a scén bombového útoku probíhalo na stejném místě, kde se odehrával původní incident - v Centennial Olympic Park v Atlantě.
  • Bobbi Jewellová požádala, aby byl do filmu zařazen koncert Kennyho Rogerse, protože je jeho velkou fanynkou.