Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

?



xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
(Po prvních čtyřech dílech - komentář se asi bude vyvíjet.) Začátek je velmi polopatické a povrchní převyprávění druhé světové, které se oproti vlastní představě nevyhýbá některým hlavním klišé (střední Evropa za druhé světové = Polsko a nic jiného). Čekal jsem víc levičácké kontroverze - tady na ní skoro není čas a nikam se nedostaneme. Pointa, že Sověti (když se jim to teda začalo hodit) udělali pro porážku Hitlera nejvíc ze všech spojenců, nepovažuju za nějak šokantní, ale tak já nejsem Američan.___Od třetího a hlavně čtvrtého dílu levičáctví a demagogie stoupají - v to jsem doufal. Bohužel na osobní (třeba pomýlenou, ale zajímavou) výpověď si to až příliš hraje na objektivitu, což mi nevyhovuje. Navíc platí, že námět každé části by vydal na desetidílný seriál a (příhodná) zkratkovitost nestačí k úplné spokojenosti.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Hodně zkratkovité. Ale asi to jinak udělat nešlo, když se má celá historie Států vlézt do 10ti hodinových dílů. Asi jsem to ale i tak čekal přece jenom trošku kontroverznější.7/10
leafroller
leafroller
3 023 bodů
10
Naprosto fascinující série dokumentů o poválečném směřování zahraniční politiky USA. Oliver Stone si dal opravdu záležet na hledání faktů a spojování souvislostí. Počínání Sovětského svazu bledne před ohavnostmi, kterých se USA dopouštěly (a stále dopouštějí) pod nálepkou ochrany míru a šíření demokracie. A já jsem rád, že vlasů nemám, jinak by mi hrůzou vstávaly nad faktem, že ne vše, co nám za socialismu vyprávěli o imperialistech, byla lež.

Dodatečné informace

Původní název:
Neznáme dejiny Spojených štátov (více)
  • USA Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států
  • USA Neznáme dejiny Spojených štátov
  • USA Oliver Stone's Untold History of the United States
  • USA The Untold History of the United States
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění