Filmové celebrity podporující Putina: kdo, proč a jak

Filmové celebrity podporující Putina: kdo, proč a jak
Pouhá formalita (1994) | IntraMovies
Tento druh podpory celebrity vyjadřují primárně v případě, snaží-li se získat ruské občanství. To jim totiž může poskytnout řadu ekonomických výhod, například vyhýbání se zvyšování daní, jež je v některých zemích světa pravidelně uvalováno na nejbohatší občany. Nebo se jim pomalu ale jistě v západní sféře přestává dařit, a tak se snaží vlichotit Východu, kde se mohou v kariéře opět někam vyšplhat. To ovšem v jistých směrech umožňuje Kremlu prohlašovat Rusko vítězným nad „rozpadajícím se Západem“. Ironií ale je, že si ani jedna z těchto celebrit Rusko nevybrala pro vyšší životní úroveň nebo lepší technologie.
celebrity-podporujici-putina-kdo-proc-a-jak-4
Tajný agent Jack T. (1997) | Warner Bros.
Zůstává však s podivem, čeho všeho jsou některé celebrity schopné, aby se Putinovi vlichotily. Například herec s ruskými kořeny Steven Seagal, jenž se připojil k nově vznikající koalici s názvem Za pravdu, podporující Putinovy myšlenky. Vznikla začátkem tohoto roku a má křesla v dolní komoře ruského parlamentu. Očekává se, že se koalice zúčastní i příštích parlamentních voleb, které se budou konat letos v září. V roce 2016 Seagal získal ruské občanství a Putin mu vyjádřil své sympatie. Společně totiž sdílí lásku k bojovému umění.

Pak je tu americko-ruský bojovník MMA Jeff Monson, jenž v roce 2018 vyhrál parlamentní volby v Krasnodarském kraji nacházejícím se na jihu Ruska. Jedná se o nejlidnatější ze samosprávných krajů Ruska, má něco kolem pěti milionů obyvatel. Monson tak získal ruské občanství a během jednoho ze svých vystoupení v ringu bojoval za doprovodu „národní hymny“ Doněcké lidové republiky. Ta vznikla násilnou formou na území Ukrajiny v roce 2014. Tamější vláda tyto separatisty označuje za teroristickou organizaci a údajně má od téhož roku získávat vojenskou i materiální pomoc z Ruska. Monson je navíc i aktivním komunistou, který chtěl v roce 2016 vstoupit do ruské komunistické strany a opakovaně zdůrazňoval, že socialismus je jedinou správnou cestou.
celebrity-podporujici-putina-kdo-proc-a-jak-7
Iron Man 2 (2010) | Marvel Studios
Americký scenárista a režisér Oliver Stone (Četa, Alexandr Veliký, Wall Street), jenž se o Putina už delší dobu zajímá, má na svém kontě už několik snímků týkajících se ruské politiky a muže, jenž stojí v jejím čele. Jedná se například o Svět podle Putina, v němž vede s ruským prezidentem rozhovor. Ve svých dotazech se sice snaží o kritiku, ale Putin jím velmi chytře manipuluje. Dále je tu film Ukrajina v ohni, v němž opět vystupuje a který na celou situaci nabízí pohled z obou stran. Další snímek Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států, který Stone režíroval, nahrává Rusku tím, že líčí USA jako primární zdroj globálních problémů. Tento kontroverzní režisér se o Putina velmi dlouho zajímal a měli k sobě údajně velmi blízko. Nicméně od té doby, co Rusko napadlo Ukrajinu, se od prezidenta začal distancovat.

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu zase veřejně podporuje anexi Krymu. Stejný názor na situaci má i herec Mickey Rourke, jenž Putinovi vyjádřil své sympatie. Připojení Krymu k Rusku podporuje i italská herečka a bývalá modelka Ornella Muti, která již poslala svou žádost o získání ruského občanství. Dále je tu belgický mistr bojových umění a herec Jean-Claude van Damme, který se milerád fotí. Ve své galerii má sbírku několika snímků s významnými politiky, například se Samem Dastyarim, Joshem Frydenbergem, senátorem Murray Wattem, diktátorem Ramzanem Kadyrovem a samozřejmě právě s Vladimírem Putinem.

V Putinovi našla zalíbení ještě spousta dalších západních celebrit. Například když v roce 2010 vystoupil na charitativní akci s písní Blueberry Hill, v davu se ozýval nadšený tleskot Sharon Stone, Kevina Costnera, Kurta Russella, Goldie Hawn, Vincenta Cassela a Monicy Bellucci. Po tom, co se ale letos na začátku února stalo, se od ruského prezidenta většina celebrit odvrátila. Přesto je zarážející, že se i přes agresi, kterou Putin na Ukrajině vyvolává, stále najdou mezi slavnými osobnostmi jeho stoupenci.
celebrity-podporujici-putina-kdo-proc-a-jak
Pouhá formalita (1994) | IntraMovies