Brutální Nikita

78%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Luc Besson a jeho první ponoření do akčního žánru. Všichni dnes už víme,že se mu to podařilo na výbornou a Brutální Nikita není jen obyčejným akčním výplachem,ale poctivou kriminálkou,která nádherně pracovala s psychologii postav. Seriál jenž z toho filmu vychází je maximální urážkou.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Jeden z lepších akčních filmů devadesátých let. Je pojatý trošku jinak, než masově točené americké akční filmy, právě proto je zajímavý a nevšední. Brutální Nikita se obešla bez hektolitrů krve, atmosféra slušná, zakomponován i osobní život hlavní hrdinky. Dobré.
Fingon
16 886 bodů
8
"Viktor. Čistič." Leon přijde!
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Brutální Nikita je strhující snímek, který od žánru akčního thrilleru s výbuchy a auty proskakujícími zdmi, i když takové záběry tam naleznete také, dělí fantastické vizuální ztvárnění s převládající modrou barvou a působivým designem, ale hlavně působivý herecký mix tvořený výkvětem francouzského herectví střední generace. O kvalitách filmu svědčí i velmi častá citace z díla a řada kvalitativně různorodých předělávek. Jedna následovala hned vzápětí akčním rutinérem Johnem Badhamem, kde se i přes maximální nasazení Bridget Fondy a Harvey Keitela nepodařilo originálu ani zdaleka vyrovnat. Kanadská televize potom iniciovala vznik populárního seriálu Brutální Nikita s Petou Wilson. Odkazy na snímek najdeme ovšem i v dalších filmech různých autorů od Völkera Schlöndorffa po Jima Jarmusche.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Klasika a má srdcovka. Kam se hrabe debilní seriál. Toto je pravé dílo.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Úvod je až moc zběsilý, ale pak to už chytne to správné tempo. Osobně mě hodně vytáčelo Nikitino neustálé kvílení. Avšak jinak má film svoje kouzlo, výborného čističe Viktora a perfektní hudbu. Avšak celkově nejde o nic světoborného.. Pokud tohle měla být předehra před mistrovským Leonem, tak tuhle zběsilost v pohodě rozdýchám. 70%
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
8
Upřímně jsem čekal víc. Všemi opěvované přednosti na mě zde působily spíš jen jako standart, než něco výjimečného. Předně lze pochválit Bessonovu režii, ale scénář je místy dost nevyvážený, stejně jako tempo. Bohužel tak člověk moc neví, zda-li má čekat akční thriller, nebo kriminální drama a Besson bohužel mezi oběma přebíhá, jak se mu zlíbí a kompromis nefunguje. A na závěr nejvíce očekávaný příchod Viktora čističe byl sice zajímavý, ale z plátna slezl dříve, než stačil něco pořádného předvést. Za mě to bude vždycky Leon, ale nakonec se přikláním k vyššímu číslu.
avenis
avenis
8 151 bodů
8
Po velmi dlouhé době jsem se nostalgicky vrátila k Brutální Nikitě, prvnímu a jedinečnému zpracování příběhu feťačky, která dostane druhou šanci. (Kanadský seriál, který námět rozvinul o 7 let později, už trochu uhnul od podstaty.) Díky výborné volbě Anne Parillaud, která svou krásou, křehkostí a současně brutalitou a sílou naplňuje postavu Nikity, stává se film opravdu napínavý a zajímavý až do konce. Tcheky Karyo, toho bych opravdu nechtěla za šéfa. A Viktor Čistič, alias Jean Reno, který dokázal tak šíleně a neskutečně krutou roli zahrát s takovým humorem... Zkrátka kdo si chce užít raného Bessona, nebude zklamán. (2.9.2021)
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Kultovní film co inspiroval hromadu sraček, ale nikomu se už nepovedlo alespoň se dotknout té syrové atmosféry, která z něj přímo sálá a výkon hlavní hrdinky je opravdu strhující a přikove vás do křesla. To co odlišuje tenhle film od běžných akčňáků je cosi nevysloveného, co filmy Luca Bessona většinou provází. Skvělá filmařina.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
10
Klasický film, klasický Luc Besson. Ti Frantíci jsou fakt magoři:-) A Jean Reno tady zobrazil jednu z mých nejoblíbenějších roliček všech dob. Škoda, že vydržel tak málo.