Černobyl

94%

Zajímavosti 25

  • Lidé se navzájem oslovují ve tvaru "soudruh-příjmení", což je mezi kolegy nevhodné. Djatlovovi podřízení ho mezi sebou oslovovali "Djatlov" a při přímém oslovení "Anatolij Stěpanovič" (křestní jméno a otcovské příjmení), nikoli "soudruh Djatlov". Je však pravděpodobné, že se autoři rozhodli nepoužívat správné formy oslovení, aby nedošlo k záměně s neruskými diváky, kteří by si například mohli myslet, že Stěpanovič je Djatlovovo příjmení.
  • Černobylská katastrofa, jak je zmíněno v epilogu závěrečné epizody, je jedním z hlavních faktorů, které vedly k rozpadu Sovětského svazu.
  • Série je strukturována do zastřešující smyčky, která spojuje konec se začátkem: Poslední postavou, kterou vidíme v páté epizodě (před archivními záběry), je Valerij Legasov, stejně jako je první v první epizodě; pátá epizoda končí jeho slovy: "Jaká je cena lží?", což je úvodní věta 1. dílu, kterou pronese tentýž Legasov;poslední flashback 5. dílu v jaderné elektrárně končí v kontrolní místnosti několik vteřin po výbuchu reaktoru, zatímco první flashback 1. dílu na stejném místě začíná ve stejném okamžiku.
  • Slovo "aparátčík" Legasov a další několikrát zmiňují. Aparátčíci byli vysoce postavení doživotní členové komunistické strany. V podstatě vysoce placení byrokraté.
  • Prokremelská média nadále popírají rozsah katastrofy v Černobylu a tvrdí, že je zveličený, přičemž státní média se vysmívají "mýtům", jako je například velký počet případů leukémie. Části ruské vlády se tato minisérie natolik nelíbila, že státní televizní kanál NTV připravuje vlastní, "vlastenecké" líčení událostí, zahrnující zcela fiktivní děj založený na konspirační teorii, podle níž byl v Černobylu agent CIA, aby elektrárnu sabotoval.
  • Zatímco většina hlavních postav ztvárnila skutečné lidi, Ulana Chomjuková byla amalgámem, který představoval desítky sovětských vědců, kteří pracovali na řešení a vyšetřování černobylské katastrofy, a byl napsán "na počest jejich obětavosti a služby pravdě a lidstvu".
  • Podle Jareda Harrise byla role Valerije Legasova, kterou hrál, původně určena pro Daniela Day-Lewise , který měsíc před oznámením minisérie oznámil odchod do hereckého důchodu. Oba spolu pracovali ve filmu Lincoln (2012), kde Harris hrál generála Ulyssese S. Granta po boku Day-Lewisova Abrahama Lincolna.
  • Craig Mazin, tvůrce a scénárista seriálu, založil Černobyl na přímých svědectvích těch, kteří katastrofu přežili.
  • Vojáci vyslaní na pomoc při likvidaci následků havárie v Černobylu a okolí dostanou každý láhev vodky. Po určitou dobu se věřilo, že alkohol pomáhá zpomalit otravu radiací. Nyní je však známo, že jeho účinek je minimální.
  • Hudbu k této minisérii měl před svou smrtí složit skladatel Jóhann Jóhannsson. Nakonec seriál složila jeho dlouholetá přítelkyně a spolupracovnice Hildur Guðnadóttir.
  • Ukrajinka, která žila v sovětské éře, analyzovala každý scénář, aby se ujistila, že dialogy a drobné detaily odpovídají době. Tvůrce a scenárista Craig Mazin nevěděl, že se slovo "soudruh" skutečně tak hojně používalo jako styl oslovení.
  • Herci na plátně mluví anglicky se svým přirozeným přízvukem. Veškerá řeč, která je slyšet uměle, je však v ruštině. Veškeré dialogy jsou v ruštině, pokud jsou slyšet prostřednictvím rozhlasu, záznamů tísňových telefonních hovorů, sovětských televizních zpráv a hlášení prostřednictvím veřejných rozhlasů. Díky této konvenci mohli tvůrci znovu vysílat skutečné nahrávky dispečerů požárních operací získané z archivů.
  • Černobylská elektrárna se dnes nachází jak pod původním "sarkofágem", který byl kolem ní postaven, tak pod novou velkou ochrannou jednotkou zvanou Nový bezpečný kontejnment.
  • Popularita minisérie se zasloužila o 30 až 40procentní nárůst turistického ruchu do Černobylu a Pripjati v měsících následujících po premiéře.
  • Ačkoli se Craig Mazin snažil o autentičnost způsobu, jakým se postavy navzájem oslovují, řekl, že se rozhodl nepoužívat vždy přesné formální oslovení v ruštině, kdy se o vrstevníkovi nebo nadřízeném mluví křestním jménem a otcovským jménem, nikoli titulem a příjmením. Například Legasov oslovoval Ščerbinu Boris Jevdokimovič, nikoliv soudruh Ščerbina. Navzdory přesnosti se Mazin domníval, že to pro západní publikum působí příliš rušivě a vyvolává to zmatek.
  • Tvůrce a scénárista Craig Mazin původně zamýšlel, že postavy budou mluvit s ruským přízvukem, ale po začátku natáčení od tohoto nápadu rychle upustil, protože přízvuk herce rozptyloval.
  • Ačkoli někteří ultranacionalisté měli k minisérii výhrady, ruský ministr kultury Vladimir Medinskij seriál vysoce ocenil a prohlásil, že byl natočen "mistrovsky" a s úctou k sovětskému lidu. Medinského vlastní otec sloužil jako likvidátor.
  • Město Pripjať - vzdálené asi 1,2 km od elektrárny - se nachází téměř přesně tak, jak bylo 27. dubna 1986 opuštěno. Kolem 14:00 sovětské úřady původně nařídily dočasnou třídenní evakuaci, pouhé tři hodiny předem, a doporučily obyvatelům, aby si sbalili pouze životně důležité osobní věci. V domnění, že se brzy vrátí, bylo město v podstatě opuštěno na místě. Během vyklízecí akce byla většina nábytku, aut a dalších věcí nezákonně vyrabována a odvezena z vyloučené zóny. Toto nezákonné rabování od té doby pokračuje.
  • Herec Jared Harris vysvětluje ve speciálních ukázkách na Blu-Ray význam scény z 2. dílu, během níž jeho postava Valerij Legasov lže a říká ustaranému páru v hotelovém baru, že se v Černobylu nic neděje. Podle Harrise je to moment, kdy Legasov přestává být nevinným přihlížejícím a od té chvíle se cítí přímo zodpovědný za výsledek katastrofy.
  • Přesný počet úmrtí způsobených Černobylem v letech následujících po katastrofě nebude nikdy znám, protože nařízení Kremlu z roku 1988 znemožňovalo lékařům uvádět radiaci jako příčinu smrti nebo nemoci.
  • Kvůli nahrání jedinečné hudby k seriálu se skladatelka Hildur Guðnadóttir vydala do vyřazené elektrárny Ignalina v Litvě, kde se natáčela velká část seriálu, aby s pomocí specialisty na nahrávání zvuku Chrise Watsona a producenta hudby Sama Slatera nahrála jedinečné zvuky prostředí. Po návratu do studia pak poslouchali hodiny nahrávek a samplovali z nich zvuky. Z těchto nahrávek složila většinu hudby pro soundtrack k seriálu.
  • Je překvapivé, že tři zbývající reaktory v Černobylu zůstaly po výbuchu reaktoru č. 4 v roce 1986 v provozu a s obsluhou. Černobylský reaktor č. 2 byl odstaven po požáru v roce 1991, reaktor č. 1 byl odstaven v roce 1996 po nátlaku zahraničních vlád a reaktor č. 3 byl uzavřen v roce 2000. Od roku 2019 probíhá proces vyřazování z provozu, při němž je zařízení demontováno do té míry, že již nevyžaduje radiační ochranu.
  • Souběžně se seriálem vydávala HBO po uvedení každé epizody podcast "The Chernobyl Podcast", v němž tvůrce a scenárista Craig Mazin hovoří s Peterem Sagalem o mnoha zákulisních detailech týkajících se psaní a natáčení a vysvětluje více o historii a skutečných událostech, které stojí za dějem epizody a postavami. Vzhledem k základnímu tématu seriálu, kterým jsou lži, se Mazin rozhodl natočit podcast právě proto, aby se zabýval nesrovnalostmi mezi historickými fakty a fikcí a tím, které zobrazené prvky byly smyšlené a proč.
  • Bývalý sovětský generál Nikolaj Tarakanov (Ralph Ineson) poskytl několik rozhovorů o seriálu, který po svém uvedení fascinoval ruskou veřejnost. Tarakanov měl výhrady k několika drobným detailům, ale jinak seriál a jeho zobrazení událostí chválil a prohlásil, že byl vykreslen přesně. Tarakanov, kterému bude v roce 2019 85 let, trpí chronickým onemocněním souvisejícím s ozářením z doby, kdy byl v Černobylu.
  • První natáčení začalo 13. května 2018 v obytné čtvrti Fabijoniskes v litevském Vilniusu, která byla použita pro ztvárnění ukrajinského města Pripjať, protože si tato čtvrť zachovala autentickou sovětskou atmosféru. Na konci března se produkce přesunula do litevského Visaginasu, kde se natáčely exteriéry i interiéry jaderné elektrárny Ignalina, vyřazené jaderné elektrárny, která je někdy označována jako "sestra Černobylu" kvůli své vizuální podobnosti a konstrukci jaderného reaktoru použitého jak v Černobylu, tak v Ignalině (jaderný reaktor RBMK).