Arctic: Ledové peklo

70%
Arctic: Ledové peklo

Muž havaruje s letadlem uprostřed nedozírné ledové pustiny. Každý den dodržuje rutinní úkony a doufá, že se dočká záchrany. Jednoho dne se objeví vrtulník, silná sněžná bouře však zapříčiní pilotovu smrt a muž pochopí, že má jen dvě možnosti: zůstat v havarovaném vraku a připravovat se na jistou smrt, nebo se vydat na stovky mil dlouhou pouť s nejistým koncem…(Bohemia MP)




Recenze: Arctic: Ledové peklo

Kinobox.cz
80%

Arctic: Ledové peklo není žádná převratná událost, ale je to velmi profesionálně natočená (a zahraná) záležitost s dostatečným množstvím originálních drobností.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
"Survival" jako z partesu, na mě toto prostě platí a mám tyto filmy rád. Ztroskotání uprostřed Arktidy, bezeslovný boj o přežitý vyšperkovaný pádem vrtulníku, kdy se musí hlavní hrdina navíc starat o těžce zraněnou ženu. Otevřený konec, skvělý Mads Mikkelsen, to vše mi dává 85%. Pěkné.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Arktida v tomto snímku trochu připomíná bermudský trojúhelník. Nejdříve havaruje letadlo, ze kterého přežije pouze Overgård, který se tak osamocen snaží, jedním slovem, přežít. Netrvá ale dlouho a objevuje se helikoptéra, která, světe div se, havaruje také. Inu, arktická bouře je arktická bouře. Overgård v ní nalezne přeživší ženu a rozhodně se jí neponechat napospas osudu. A tak máme možnost vidět jejich mrazivou strastiplnou cestu někam do ztracena ve snaze nalézt pomoc. Overgård byl v odlehlé části Arktidy izolován hodně dlouho, čímž si zaslouží nemalý obdiv. Využil svého rozumu, schopnosti a intelektu, aby zůstal naživu, což v takových mrazivých podmínkách není nic jednoduchého. Musel vymyslet jak získat čerstvou vodu, jakým způsobem chytat ryby k obživě a jakým způsobem zanechat různé signály směřující k jeho poloze pro jakékoliv pátrací a záchranné skupiny, které by ho mohli hledat. U takového filmu, kde jsou pouze dvě postavy, znichž je jedna na hranici života a smrti, je pochopitelné, že je veškerý dialog omezen na minimum. Overgårda si zahrál Mads Mikkelsen, který svým výkonem přináší hmotně intenzivní představení, které přetéká do emoční poddajnosti. Jeho herecký výkon je tak emotivní, že to vypadá, jakoby si něco takového před natáčením pro lepší uchopení role zkusil. Vše, co tu dělá, má tak ohromnou reálnost, že by v jeho kůži nechtěl být nikdo. Mrazivá izolace je po vizuální stránce podpořena svěží kamerou, která si vystačila s minimalismem. Po scénáristické stránce snad může vadit jen jediné a to je fakt, že se o Overgånovi nic nedozvíme. Ale to může být zcela jedno, neboť v takové situaci se může ocitnout kdokoliv. Jedná se o skvělý thriller zkoumající existenciální vůli člověka přežít za těch nejtvrdších podmínek. A tak se s přehledem může zařadit vedle snímku '127 hodin' (2010) vyprávějící jiný osud. Zpracován mohl být více artově, ale jelikož tomu tak není, máš šanci se dostat do širšího vědomí diváků.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ikdyž to celé působí dost realisticky, po technické stránce to je asi skvělé a ta beznaděj je díky Madsovi fakt hmatatelná, tak prostě sledovat hodinu a půl někoho, jak jde vánicí a celkově si pro sebe zamumlá asi 5 vět, je i na mě moc. Navíc stejně jako v rok starém survivolu Extortion mohl konec přijít o pár sekund dřív.

Dodatečné informace

Původní název:
Arctic (více)
  • Island Arctic: Ledové peklo
  • Island Arctic
  • Island Ártico
  • Island Ľadové peklo
Premiéra v ČR:
28. 3. 2019
Distributor:
Bohemia Motion Pictures
Země původu:
Island
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
2 mil. USD
Tržby:
4,1 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Arctic: Ledové peklo je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch