Hotel Mumbai

78%

Zajímavosti 63

  • Poslední filmový a televizní titul australské herečky Carmen Duncan, která hrála lady Wynnovou.
  • Anthony Maras se na tomto snímku podílel na několika úkolech. Maras byl režisérem, střihačem, spoluscenáristou a výkonným producentem.
  • Film byl ve světové premiéře uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 2018 a v australské premiéře na filmovém festivalu v Adelaide, kde získal Cenu diváků Rising Sun za nejlepší film.
  • Snímek Hotel Mumbai (2018), který napsal společně s Johnem Colleem, je režijním debutem Anthonyho Marase.
  • Do role šéfa Oberoie, hlavní postavy ze skutečného života, která je ve filmu ztvárněna, obsadil režisér Anthony Maras indickou hereckou legendu. Anupam Kher se během své desetileté kariéry objevil ve více než pěti stech bollywoodských filmech a nezapomenutelné výkony podával také v anglicky mluvených filmech, jako jsou "The Big Sick" (2017) a "Silver Linings Playbook" (2012).
  • Po tři dny a noci v roce 2008 - od 26. do 29. listopadu - byla Bombaj městem v obležení. Skupina mladých džihádistů, kteří dorazili z Pákistánu na unesené rybářské lodi, zahájila teror proti obyvatelstvu koordinovanou sérií střeleckých a bombových útoků. Místní policejní síly byly napjaté a vyděšení místní obyvatelé a turisté se snažili najít útočiště, zatímco Bombaj byla v plamenech.
  • Herečka Nazanin Boniadi byla dojata tím, že se její vášeň pro lidská práva prolíná s částí filmu. Řekla: "Upřímně řečeno to pro mě znamenalo celý svět, když mi to [režisér] Anthony [Maras] řekl." Pokračovala: "Všiml si těchto věcí na mně v projevu, který jsem napsala a přednesla jako já sama, ne ve fiktivní roli, kterou jsem hrála. Mám v životě spoustu obav a strachů, ale kupodivu brát si na mušku cizí diktátory a říkat pravdu moci mezi ně nikdy nepatřilo. A rozhodně jsem tuto svou stránku využila, když jsem hrála Zahru."
  • Jihoaustralská vláda navýšila finanční prostředky pro Jihoaustralskou filmovou společnost o 1 milion australských dolarů, aby přilákala do středního jižního australského státu snímek "Hotel Mumbai" a další celovečerní filmy.
  • Deset let po teroristických útocích v Bombaji v roce 2008 si řecko-australský filmař Anthony Maras stále vzpomíná na svou první reakci na vlnu hrůzy, která se šířila televizí po celém světě. "Samozřejmě mi to násilí a ztráty na životech zlomily srdce," řekl. "Ale zpočátku jsem bombajské útoky znal jen jako sérii hořících budov na televizní obrazovce. Když jsem pak sledoval rozhovory s přeživšími, otevřel se mi zcela nový rozměr těchto událostí."
  • Hledání herce pro roli Arjuna bylo velmi jednoduché. "Postavu jsme psali s ohledem na Deva Patela, na sto procent," řekl režisér Anthony Maras. Ačkoli se Patel narodil a vyrostl ve Velké Británii, ztvárnil postavy Indů nebo osob indického původu již několikrát, mimo jiné ve svém mezinárodním průlomu, oscarovém filmu Milionář z chatrče, a také ve filmech Nejlepší exotický hotel Marigold, Muž, který znal nekonečno a Lion, za který v roce 2017 získal cenu BAFTA a vysloužil si nominaci na Oscara.
  • Jádro filmu se odhalilo až ve chvíli, kdy scenárista a režisér Anthony Maras a spoluscenárista John Collee vstoupili do samotného hotelu Taj Mahal Palace, kde oba pobývali po dobu jednoho měsíce, zatímco pracovali na příběhu. "To bylo pro nás oba rozhodující," řekl Maras. "Nemůžete to dělat na dálku. Musíte tam být, zažít ten svět a procházet se těmi chodbami. Také se nám podařilo vyzpovídat celou řadu lidí, kteří v hotelu pracovali nebo stále pracují, i když už všechny útoky prožili."
  • Herec Dev Patel se při zhlédnutí filmu na velkém plátně rozplakal.
  • Film byl v březnu 2019 stažen z novozélandských kin po teroristickém útoku v Christchurchi.
  • Jak uvedl deník South China Morning Post v článku z 11. září 2018, "Dev Patel právě dokončil účinkování ve svém prvním celovečerním filmu Milionář z chatrče [2008], když násilnosti v Bombaji [v listopadu 2008] živě přenášely televizní zpravodajské kanály po celém světě".
  • Cesta k obsazení herečky Nazanin Boniadi do role Zahry byla poněkud odlišná od cesty k obsazení Armieho Hammera do role Davida. Ačkoli je Boniadi divákům známá díky rolím v seriálech Jak jsem poznal vaši matku, Skandál a Homeland, režisér Anthony Maras přiznal, že to nebyly její výkony, které na něj zapůsobily jako první. "Viděl jsem ji na YouTube v přednášce, kterou vedla jako mluvčí Amnesty International," řekl. "A vážně, jen ta vyrovnanost, půvab a sebejistota, s jakou se držela, vášeň v jejím hlase, soucit v jejích očích. Je angažovaná, je to skutečná světoobčanka. Její rodina musela utéct z Íránu, když nastoupil ajatolláh, a ona mluví perfektně persky. Chtěl jsem ji doslova obsadit hned na místě, když jsem ji sledoval na YouTube."
  • Společnost Weinstein Company původně získala distribuční práva na další indicko-australský koprodukční film Deva Patela Hotel Mumbai (2018), protože producent Harvey Weinstein ocenil spolupráci s Patelem na filmu Lion (2016). Později o práva přišel v důsledku bankrotu Weinstein Company.
  • "Je snadné nechat se zahltit hrůzou, která se v Tádži odehrála," řekl ředitel Anthony Maras. "Ale když se podíváte blíže, objeví se jiný pohled. Obléhání hotelu Tádž se zúčastnilo více než pět set lidí. To, že všichni kromě dvaatřiceti přežili, je téměř zázrak. Polovinu z těch, kteří zahynuli, tvořili zaměstnanci, kteří zůstali chránit své hosty. To svědčí o mimořádném hrdinství, vynalézavosti a sebeobětování jak zaměstnanců, tak hostů."
  • První premiéra filmu byla naplánována na konec roku 2018 v listopadu, aby se shodovala s 10. výročím teroristických útoků v hotelu Taj Palace v listopadu 2018.
  • Scénárista, výkonný producent a režisér Anthony Maras řekl časopisu Variety, že si při natáčení nešťastnou náhodou uřízl špičku palce, když se mu zachytil o kmitající ventilátor.
  • Film se částečně natáčel v Adelaide Studios, které se proměnilo v interiéry bombajského hotelu Taj Mahal, což je exkluzivní hotel vyšší třídy v Bombaji. Natáčení se pak po období monzunů přesunulo do Indie.
  • Film měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu (TIFF) v Kanadě 7. září 2018 a sklidil ovace ve stoje.
  • Režisér Anthony Maras si sice vždy představoval film jako dílo s mnoha postavami, ale chtěl, aby hlavní nit dramatu tvořily zkušenosti jednoho z hotelových zaměstnanců. Postava Arjuna (Dev Patel) tak vznikla jako složený obraz několika hotelových číšníků a zaměstnanců, s nimiž Maras a spoluscenárista John Collee vedli rozhovory při práci na scénáři. Arjun je mladý manžel a otec, který na začátku příběhu přesvědčuje svého šéfa, aby ho nechal pracovat, přestože do hotelu přišel bez pořádných bot.
  • Herec Anupam Kher, který ztvárnil postavu Hemanta Oberoie, byl údajně dojat "téměř k slzám", když film poprvé viděl na světové premiéře na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 7. října 2018.
  • Postava, která se setkává s teroristy tváří v tvář a vymyká se diváckým očekáváním, je drsný Vasilij v podání hereckého veterána Jasona Isaacse. Stejně jako Arjun (Dev Patel) a Zahra (Nazanin Boniadi) je Vasili složen z několika skutečných osob, které se v době útoků nacházely v hotelu Taj Mahal Palace, včetně obchodního magnáta playboye a důstojníka armádních speciálních jednotek.
  • Vskutku, vdůsledku toho se objevuje tato překvapivá skutečnost. Tři týdny po útocích šéfkuchař Oberoi se svým týmem znovu otevřel první ze svých restaurací uvnitř vybombardovaného hotelu. "Signál byl silný a jasný," řekl ředitel Anthony Maras. "Říkali: 'Nenecháme se zastrašit. Odmítáme žít ve strachu. Odmítáme nedůvěřovat jiným, než jsme my sami. Ruku v ruce se budeme společně snažit jít vpřed." Šéfkuchař Oberoi dodal: "Potřebovali jsme jen všem těm teroristickým organizacím říct, že nás tyhle věci neodradí. Odrazíme se od nich tak rychle, jak jen to bude možné. Protože to je to, co děláme."
  • V propagaci tohoto filmu se uvádí, že "je inspirován ničivými útoky v Bombaji v roce 2008. Je to příběh o obyčejných lidech, kteří se spojili ve vyčerpávajícím boji o přežití. Příběh, který oslavuje nejvyšší lidské ideály - soucit, odvahu, odolnost a neochvějnou touhu žít".
  • Jeden ze dvou celovečerních filmů z přelomu let 2017 a 2018 natočených na motivy teroristických útoků v Bombaji z roku 2008, které byly poprvé uvedeny v době jejich desátého výročí. Jedná se o filmy "Hotel Mumbai" (2018) a "O jednoho boha méně" (2017) (aka "The Mumbai Siege" / "The Mumbai Siege: 4 Days Of Terror").
  • Režisér Anthony Maras spolu se spoluscenáristou Johnem Colleem strávil rok intenzivním výzkumem teroristických útoků v Bombaji v roce 2008. Vedli rozhovory s mnoha přeživšími, policisty, hotelovými hosty a zaměstnanci. Mluvili s rodinami obětí, s některými osobně, s jinými po telefonu nebo prostřednictvím videochatu přes Skype. Studovali nahrávky zachycených telefonních hovorů mezi teroristy a jejich průvodci, četli přepisy soudních případů a vstřebávali svazky novinových zpráv a stovky hodin televizního zpravodajství a rozhovorů s přeživšími.
  • Na tomto filmu i na snímku Lion (2016), v němž hraje hlavní roli herec Dev Patel a který je indicko-australskou produkcí vztahující se k Indii, pracovalo nejméně třicet členů štábu. Z nich na obou snímcích pracovali například herec Sachin Joab, skladatel Volker Bertelmann a producent indické linie Pravesh Sahni.
  • Když režisér Anthony Maras přišel na večírku štábu o palec při pohybu ventilátoru, doporučil mu Dev Patel lékaře, který byl shodou okolností otcem dětského herce, který hrál jeho mladší verzi ve filmu Milionář z chatrče."
  • Hvězdného Armieho Hammera, který hraje Davida, k projektu přivedla řada faktorů, zejména možnost spolupracovat s režisérem Anthonym Marasem, jehož předchozí krátký film The Palace (2011) obdivoval, a herecké obsazení, zejména herec Dev Patel. "Poslání projektu pro mě bylo silné, ukázat lidskost na obou stranách tohoto útoku, jak na straně pachatelů, tak na straně obětí," řekl Hammer, který zmínil důležitost procesu zkoušení. "Všichni jsme vedli mnoho různých rozhovorů týkajících se postav, jejich zkušeností, historie indického a pákistánského napětí a práce na scéně, abychom vše oživili v co nejpřesnější podobě." Režisér Anthony Maras vysvětlil: "V případě postavy Davida jsme potřebovali někoho, kdo je sympatický a sympatický, ale zároveň má vážný herecký talent. Armieho jsem si zamiloval od chvíle, kdy jsem ho viděl ve filmu 'The Social Network'. To, že v něm dokázal být tak jedinečný a zapamatovatelný a pak natočit něco jako 'Říkej mi svým jménem', je jen důkazem jeho herecké všestrannosti."
  • Byl to právě herecký kolega Dev Patel, kdo důrazně doporučil herce Anupama Khera, aby v tomto filmu hrál šéfa Oberoie. Patel vzpomínal: "Věděl jsem, že Anupam má tu správnou atmosféru, jak co se týče jeho laskavosti, tak i skutečného respektu." Režisér Anthony Maras s ním naprosto souhlasil: "Nemohl jsem si přát nikoho lepšího, kdo by na plátně hrál šéfkuchaře Oberoie." Režisér se zmínil: "Všichni jsme si mysleli, že je to dobrý nápad: "Strávil jsem spoustu času rozhovory se [skutečným] Oberoiem v Bombaji a Anupam se mu prostě podobá. Oba jsou to muži tak vřelí, důstojní a panovační."
  • Ředitel Anthony Maras byl dojat zejména příběhy hostů a zaměstnanců hotelu Taj Mahal Palace. Hotel Tádž byl otevřen v roce 1903 a je památkou, pětihvězdičkovým hotelem, který je po celém světě známý svou architekturou a luxusem a hostil nespočet politiků, podnikatelů, státníků a celebrit. Vzhledem ke svému významu byl Tádž speciálně vybrán teroristy. "Tady byl tento historický sedmipatrový monument indického pokroku a rozmanitosti," řekl Maras a dodal: "a stala se z něj válečná zóna."
  • Herec Anupam Kher o svém hereckém kolegovi Devovi Patelovi řekl: "Když potkáte Deva Patela, instinktivně víte, že potkáváte dobrého člověka s dobrým srdcem. Dev své srdce neskrývá, ale je také otevřený tomu, aby zranil. To je jeho soucit. S Devem je snadné pracovat a je snadné si ho zamilovat."
  • Herec Anupam Kher byl dojat příležitostí vzdát hold obětem událostí v Bombaji, která je jeho domovem. "Tragédie v Bombaji byla jako zlý sen, ale byla skutečná," řekl. "Znal jsem lidi, kteří v těch dnech uvízli v pasti. Dopad takové události může být cítit po celá léta. Její dopad ve mně vyvolal pocit osamělosti a smutku a přiměl mě hodně přemýšlet o těch, kteří přežili. V mnoha ohledech je mé představení výsledkem tohoto dopadu."
  • Název skutečné radikální skupiny, která provedla teroristické útoky v Bombaji v roce 2008, je Laškar-e-Taiba (LeT). Podle zpravodajského serveru Zoom Digital "Times Now News" "byli instruováni svými spojenci v Pákistánu, kteří pravděpodobně podnikli operaci v úzkém spojení se zpravodajskou službou Inter-Services Intelligence (ISI)". V závěrečném textu filmu je zapojení Pákistánu výslovně zmíněno.
  • 501. film indického herce Anupama Khera, který ztvárnil Hemanta Oberoie.
  • Hotel Taj Palace byl po teroristických útocích v roce 2008 do roku 2010 zcela obnoven.
  • Herec Jason Isaacs byl k projektu přitahován právě kvůli dvojjedinosti své postavy Vasilije. Isaacs řekl: "Když se s ním setkáte, je nepříjemný, a proto je tradičně v hollywoodském filmu tím, kdo bude nějak potrestán. Ale tento příběh je mnohem náročnější. Je to velmi překvapivá postava a nakonec se zachová tak, jak by nikdo nečekal." Dodal: "Obecně je na barbarství a terorismu nejhorší to, že z nás všech může udělat zbabělce. Ale tento film nám připomíná, čeho jsme skutečně schopni. Peníze neurčují, kdo jsme, a postavení neurčuje, kdo jsme. To, co děláme, určuje, kdo jsme."
  • Šéfkuchař Oberoi, kterému je nyní 64 let, odešel z hotelu Taj Mahal Palace do důchodu, ale stále se věnuje své nové stejnojmenné restauraci v Bombaji, podnikům v Singapuru, Novém Dillí a San Diegu a vystupuje ve vlastní televizní kuchařské show.
  • David Coleman Headley, americký terorista pákistánského původu, není ve filmu zmíněn. Režisér Anthony Maras uvedl, že film je vyprávěn z pohledu hostů a zaměstnanců v době, kdy se útoky odehrávaly a kdy nebyly známy podrobnosti o jejich plánování. V závěrečném textu filmu je výslovně zmíněna role Pákistánu.
  • Film je natočen podle skutečné události. V listopadu 2008 provedlo deset pákistánských členů islámské militantní organizace Laškar-e-Taiba sérii dvanácti koordinovaných střeleckých a bombových útoků, které trvaly čtyři dny v indické Bombaji. Útoky, které vyvolaly všeobecné celosvětové odsouzení, začaly ve středu 26. listopadu a trvaly do soboty 29. listopadu, přičemž bylo zabito 164 lidí a nejméně 308 jich bylo zraněno. Osm z útoků se odehrálo v jižní Bombaji: v Chhatrapati Shivaji Terminus, v hotelu Trident Oberoi, v Taj Mahal Palace & Tower Hotel, v kavárně Leopold, v nemocnici Cama, v židovském komunitním centru Nariman House, v kině Metro, na St Xavier's College a v uličce za budovou "The Times of India".
  • Ve filmu se mluví těmito jazyky: Hovoří se anglicky, hindsky, urdsky, paňdžábsky, rusky, persky, řecky, maráthsky a arabsky.
  • Vývoj vztahu mezi Arjunem (Dev Patel) a šéfkuchařem Oberoiem (Anupam Kher) byl aspektem příběhu, který ovlivnil oba herce. Patel k tomu řekl: "Děkuji vám, že jste přišli: "Naše postavy se tak trochu vyvíjejí jako otec a syn, což je docela krásné vidět, jak se tito dva muži navzájem respektují a objímají. Pro mě to byla vlastně nejemotivnější část filmu."
  • Ve filmu jsou použity skutečné televizní záběry z obléhání, stejně jako v předchozím celovečerním dokumentárním filmu "Přežít Bombaj" (v USA známém jako "Bombajský masakr" v rámci televizního seriálu "Tajemství mrtvých") z roku 2009, který byl nominován na cenu Emmy.
  • Do konce krveprolití bylo zabito více než 170 lidí z více než desítky zemí. Mezi cíle ve městě patřila oblíbená restaurace, vlakové nádraží, nemocnice, kino, tři hotely a centrum židovské komunity. Bombaj byla trvale otřesena. V Indii jsou tragické události známé jednoduše podle data, kdy začaly: 26/11.
  • Představa, že by hotel Taj Mahal Palace mohl být někdy místem nebezpečí, byla tak nemyslitelná, že se lidé v ulicích Bombaje po zahájení útoků instinktivně hrnuli do hotelu, aby se chránili. "Tádž nás ochrání," zněla první reakce mnoha lidí, kteří obléhání přežili. Během vyčerpávajícího, několikadenního boje o přežití byli hoteloví hosté a zaměstnanci ostřelováni, bombardováni a pronásledováni po chodbách, apartmánech, tanečních sálech a restauracích.
  • Jeden z řady dramatických filmů o teroristických útocích v Bombaji z roku 2008 nebo filmů, které jsou jimi inspirovány. Jedná se o tyto filmy (v pořadí podle uvedení do kin): Mumbai Massacre (2009) (který byl sestříhán do epizody Mumbai Massacre (2009) amerického televizního seriálu Secrets of the Dead (2000)); krátký film Embrace (2012); hindský film Shahid (2012); bollywoodský film The Attacks of 26/11 (2013); francouzský celovečerní film Taj Mahal (2015); One Less God (2017) (alias The Mumbai Siege: 4 Days Of Terror); a Hotel Mumbai (2018).
  • Poslech vyprávění šéfkuchaře Oberoie a dalších osob z první ruky silně ovlivnil přístup režiséra Anthonyho Marase k vyprávění příběhu. Zvláště ho zaujala skutečnost, že mnoho zaměstnanců hotelu Taj Mahal Palace pocházelo z chudých poměrů. "Pro ně práce v Tádži nebyla jen prací," řekl."Byl to příslib lepšího života. Je to intenzivní zdroj hrdosti, být součástí něčeho, co představuje velikost, které je Indie schopna."
  • Navzdory jedinému názvu filmu "Hotel Mumbai" se teroristické útoky v Bombaji v roce 2008 ve skutečnosti týkaly dvou hotelů, Trident Oberoi Hotel a Taj Mahal Palace Hotel.
  • Teroristické útoky v Bombaji v roce 2008 herce Deva Patela hluboce zasáhly, v neposlední řadě kvůli jeho úzkému osobnímu i profesnímu spojení s Bombají. Finále taneční sekvence filmu Milionář z chatrče se natáčelo na stejném nádraží Victoria Train Station & Terminus, které se o několik měsíců později stalo jedním z míst útoku. "Píseň 'Jai Ho' [z filmu Milionář z chatrče (2008)] a celá ta bláznivá taneční scéna byla v době svého vzniku jakousi hymnou pro celou zemi," řekl herec Dev Patel. "A tak když jsem viděl, jak to vlakové nádraží bylo napadeno, s tak velkým počtem mrtvých, jak tam prostě vešli takoví muži, vypálili automatické zbraně a pokosili tolik lidí, bylo to prostě šokující a děsivé." Dodal: "Když se začalo mluvit o tom, že by se měl natočit film, dal jsem jasně najevo, že mám velký zájem. A při natáčení tohoto filmu jsem se vyjadřoval více než při natáčení čehokoli jiného, co jsem kdy dělal, abych se ujistil, že se to pokusíme udělat správně."
  • Hlavním respondentem filmu byl Hemant Oberoi, jeden z předních indických šéfkuchařů, který vařil pro významné osobnosti od Brada Pitta a Angeliny Jolie až po Baracka Obamu a princeznu Dianu. Šéfkuchař Oberoi, kterého ve filmu ztvárnil herec Anupam Kher, byl v osudných dnech přítomen v hotelu Taj Mahal Palace a učinil zásadní rozhodnutí na ochranu svých zaměstnanců a hostů, která nakonec zachránila desítky, ne-li stovky životů. Když se dozvěděl, že se o těchto událostech chystá film, pochopitelně váhal. "Ztratili jsme spoustu životů a bylo zasaženo tolik rodin," vysvětlil šéfkuchař Oberoi, "a lidé k tomu někdy bývají necitliví. Ale [režisér] Anthony Maras přišel ke mně do kanceláře a byl jsem překvapen, protože už měl o hotelu spoustu informací a pečlivě mi vysvětlil příběhy, které chce vyprávět. Chtěl slyšet mé vzpomínky na události - ale také chtěl vědět o tom, jak jsme hotel tak rychle přestavěli."
  • Značná část skutečných dialogů ve filmu byla doslovně zopakována z originálních přepisů skutečně zachycených mobilních telefonních hovorů během obléhání v roce 2008.
  • Skutečný šéfkuchař Oberoi se podělil o své pocity ohledně herce Anupama Khera, který ho ztvárnil, a jeho výkonu v jeho roli. Oberoi řekl: "Ve filmu odvádí fenomenální práci, je velmi dobrý a přesvědčivý ve svém herectví. Měl jsem možnost mu to říct na [mezinárodním] filmovém festivalu v Torontu, kde byl film uveden, a on mi na to řekl něco velmi zvláštního." Slova herce Anupama Khera na adresu skutečného šéfa Oberoie zněla takto: "Doufám, že jsem spravedlivě vylíčil váš život a vaše zkušenosti."
  • V roce 2010 byl ve vstupní hale hotelu Taj Palace postaven památník na památku obětí a mrtvých při obléhání v roce 2008.
  • Na konci filmu Milionář z chatrče (2008) tančil herec Dev Patel na určitém vlakovém nástupišti, které se natáčelo na místě. Měsíc po premiéře filmu Milionář z chatrče (2008) v Bombaji se Patel, který vyrůstal ve Velké Británii, vrátil domů a na stejném nástupišti viděl teroristický útok. Když se začaly šířit scénáře vyprávějící o tomto útoku, věděl, že se chce na tomto filmu podílet.
  • Tento film je podle serveru The Conversation "založen na stovkách hodin rozhovorů s přeživšími a svědky".
  • Tvůrci filmu získali přístup k originálním přepisům zachycených mobilních hovorů mezi deseti teroristy a jejich nadřízenými.
  • Režisér Anthony Maras zůstává ohromen mnoha příklady statečnosti, které se po útocích objevily. Řekl: "Pracovníci kuchyně Taj si pod košile nacpali plechy na pečení, provizorní neprůstřelné vesty, a chránili tak hosty před kulometnou palbou. Hosté spouštěli spolucestující z oken pomocí lan vyrobených ze zauzlovaných prostěradel. Někteří zaměstnanci Taj vedli ostatní skrytými chodbami do bezpečí ven, aby se pak znovu vrátili do hotelu a hledali další lidi k záchraně." Inspirován odvahou a obětavostí projevenou uprostřed takové tsunami násilí, byl Maras odhodlán vyprávět jejich příběhy na filmovém pásu.
  • Zraněný terorista v pokoji, kde jsou drženi rukojmí, zavolá z hotelového telefonu (pevné linky) domů do Pákistánu a na první pokus se dovolá. Kromě telefonního čísla své rodiny by musel vědět, jak se dostat na vnější linku na hotelovém telefonu, kód země Pákistán, směrové číslo své vesnice. To je velmi nepravděpodobné pro někoho, kdo není obeznámen s moderními vymoženostmi (dokonce i WC vyvolává zděšení) a kdo by nebyl vyškolen nebo od něj nebylo očekáváno, že bude komunikovat jinak než mobilním telefonem, který mu byl poskytnut.
  • Když jsou teroristé zobrazeni při příjezdu, jsou na malém gumovém člunu, ve skutečnosti se zmocnili rybářského člunu a použili ho, aby se přiblížili k pobřeží a vyhnuli se problémům.
  • David si v restauraci Šaman objedná hamburger a dozví se, že hovězí maso je v Indii zakázáno. Zákaz hovězího masa v Bombaji však vstoupil v platnost až v roce 2015. Předtím bylo hovězí maso ve městě volně dostupné.
  • Když se žena zamkne v koupelně, je vidět, jak spouští záchodové prkénko, aby si sedla. Když do místnosti vniknou ozbrojenci, prkénko se zvedne.