Boj o oheň

75%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
30 208 bodů
9
Skvělý snímek natočený beze slov, jen s pár skřeky, kterými se občas tlupa dorozumívá. Krásné scenérie, kostýmy i masky ( snad jen Ron Perlman byl k poznán od první vteřiny :D ). Film mě doslova vtáhl do pravěku, kde jedinou starostí bylo lovit, udržovat oheň a množit se. Film krásně ukazoval rozdíly mezi jednotlivými kmeny a jak malý technický pokrok stačil, aby jeden z nich získal převahu. Skvěle natočeno, takových snímků je jako šafránu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 465 bodů
10
Prozatím nejlepší a nejrealistější snímek vyprávějící o pravěku a zřejmé představě života v tomto období. Vědecké expertízy ponechme stranou, neboť co vědec, to jiný názor a teorie, které se stejně neustále mění. Tady ožívá tvrdý život těch, koho se to týká. A jde o hodně. Prachobyčejný oheň tolik potřebný k životu. Skupinka tlupy (dá-li se to tak nazvat) o něj přijdou a založit ho ještě neumí. Mrznou a umírají a tak vyšlou tři nejodvážnější a nejsilnější do drsné divočiny pravěkého světa, aby ho získali. Co všechno zažijí je o tom celý snímek, z kterého by měl jistojistě Darwin radost. Ve snímku se přirozeně nemluví, což dodává větší autentičnost.. Jen skřeky a výrazy ve tváří dávají jasně najevo zřejmé dorozumívací schopnosti. Reálnost prostředí, situací a chování oněch bytostí až tají dech. Herecké výkony jsou ve své uvěřitelnosti vynikající u všech zúčastněných. Eduard Štorch a jeho téměř dobrodružně-romantické vyznění zde dostává pořádně na frak. Jistá historická hodnota je tak zřejmá, i když pro někoho nejistá, ale to je, jak jinak, pouze věc názoru. Nicméně atmosféra snímku a její vyznění se povedla a dá se doporučit každému, kdo si život neandrtálců neumí představit.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Koprodukční velkofilm Boj o oheň z roku 1981 vyslal světu signál, že se na scéně objevil mimořádný vizuální filmař. Film vypráví o skupině třech přátel, kteří musí pro svou pravěkou komunitu sehnat oheň, který jim po dramatických okolností vyhasl. Annaud pak vysílá trio různorodých charakterů napříč zeměkoulí a různými pravěkými kulturami. Film se stal mezinárodní filmovou senzací, vydělal ohromné peníze a Annaudovi stvořil stigma, kterého se dodnes nezbavil. Odsoudila ho kritika. Proč? Za zjednodušování. Annaud rezignoval na vědecké závěry a natočil příběh útočící na první signální soustavu. Každý od Mongolska po Los Angeles najednou uviděl strhující příběh prakticky beze slov, pouze se skřeky a bylo mu vlastně úplně jedno, že takhle se to při nejlepší vůli prostě stát nemohlo. Výborný a zábavný film.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Povinnost vidět už jen z toho důvodu, že něco takového už se třeba nikdy nenatočí. Annaud je pro mě jedním z nejlepších režisérů, který má ten podivuhodný dar nikdy nenatočit nic špatného, což v tomto případě jen podtrhl. Maximálně jednoduchý a přímočarý děj orientovaný výhradně na herce a jejich skřekavé projevy, parádní pravěká atmosféra a řada působivých scén od úvodního krveprolití až po téměř mystické setkání se stádem mamutů. A navíc výteční McGill a hlavně Ron Perlman, kterým to v jejich úlohách skutečně náramně slušelo. Sice si stále myslím, že z daného námětu se dá alespoň v dnešní době vytřískat ještě daleko více, ale i tak je Quest for Fire povinnou filmovou čítankou, jejíž stránky nikdy úplně nezežloutnou.
Renfield
Renfield
2 813 bodů
8
Ano, podobně si představuji pravěk. Annaud dokázal výborně zrežírovat vlastně prostý příběh cesty za ohněm, poznáním a také získáváním lidských emocí. Nejen zrežírovat, navíc ji zasadil do krásných exteriérů a opravdu pečlivě vybral herce. Ti odvedli precizní výkony a že zahrát takového pračlověka nebude zrovna snadné, o tom není pochyb. Z herců vyčnívá Ron Perlman, který se na tuhle roli svým zjevem hodí snad nejvíce a maskéři s ním možná opravdu měli o něco méně práce, než s jinými. Je to unikátní dílo, kterému se dá bez problémů odpustit několik málo přešlapů, nebo slabších chvilek.