Profile

72%
Profile

Minimalistický thriller Timura Bekmambetova sleduje investigativní novinářku Amy, která vyšetřuje internetové praktiky Islámského státu při náboru mladých evropských dívek do vlastních řad. Založí si falešný facebookový profil, na němž se vydává za radikální muslimku. Vzápětí je kontaktována Bilelem, jedním z klíčových členů ISIS, jemuž se podaří získat její náklonnost. Amy brzy přestane vnímat rozdíly mezi skutečností a virtuální realitou, čímž se vystavuje čím dál tím většímu nebezpečí. Osobitý snímek, jenž vychází z reálných zkušeností francouzské novinářky Anny Erelleové, buduje zneklidňující atmosféru pouze prostřednictvím počítačové obrazovky. (MFF Karlovy Vary)




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Timur Bekmambetov dokázal po letech překvapit a udržel se na uzdě. Profile se po celý film odehrává na obrazovce počítače a ukazuje nám verbování mladých naivních dívek do Islamského státu očima investigativní novinářky. Vše je umocněn faktem, že film vychází ze skutečných událostí a zkušeností. I přes délku 105 minut a zvolený formát má film spád, napětí a emoce.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Není to už tak úplně originální koncept, přece jen pár filmů z monitoru počítače či telefonu jsme už viděli. A tak nepřekvapí spousta propracovaných detailů, jichž si člověk během sledování ani nevšimne (respektive pouze náhodou). To je už ale spíše standardem, a tak tyhle filmy mohou zaujmout hlavně tím, že mají neotřelý příběh, který dokáže i navzdory repetitivní formě udržet pozornost. A to se Bekmambetovovi docela daří, kdyby jen díky silnému námětu. I pokud se ale nezajímáte o situaci kolem Islámského státu a nečekaně propracovaných technik, jimiž prorůstá "naši" západní společnost, tak i samotný motiv překračování hranic v práci je zábavný. A leckdy dokonce napínavý. Nikterak zlomový, leč povedený kus.

Dodatečné informace

Původní název:
Profile (více)
  • USA Profile
  • USA Профиль
Premiéra v ČR:
6. 12. 2021
Země původu:
USA, Velká Británie, Rusko, Kypr
Tržby:
1,76 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch