Be My Cat: A Film for Anne

59%

Zajímavosti 24

  • Adrian Tofei se držel stranou od jakýchkoli sexuálních zločinů, zaprvé proto, že by to bylo groteskní a nikdo by se na film nedíval, zadruhé proto, že Adrian chtěl, aby měl dětskou nevinnost, která by se stala paradoxní, a zatřetí proto, že ve své mysli patří pouze Anne Hathaway, takže by ji nepodváděl tím, že by se dotýkal jiných žen. Naopak druhou dívku tvrdě potrestá za to, že ho sbalila. Postava je ve svém "vztahu" s Anne poměrně zásadová.
  • Postava, kterou ve filmu hraje Adrian Tofei, vznikala v průběhu pěti let. Začalo to jako patnáctiminutový monolog v divadelně-tanečním představení na vysoké škole, pak ho Adrian přetvořil v celovečerní padesátiminutovou one-man-show s názvem "The Monster" a nakonec byla postava v "The Monster" adaptována pro film.
  • Jedná se o první díl plánované nezávislé trilogie Adriana Tofeie, která zahrnuje knihy We Put the World to Sleep a Pure. Všechny tři filmy se od sebe zásadně liší, dohromady však tvoří ucelený vesmír. Be My Cat byl ukotven v iracionálních instinktech a impulsech, We Put the World to Sleep je ukotven v racionální mysli a Pure bude ukotven v tajemstvích mimo rozum.
  • Všichni herci ve filmu jsou profesionální herci. Adrian Tofei studoval hereckou metodu Iona Cojara.
  • První herečkou, která se k projektu připojila, byla Alexandra Stroe.
  • Adrian Tofei na filmu pracoval více než pět let od chvíle, kdy 6. prosince 2012 vymyslel název, až do uvedení do kin společností Terror Films 27. dubna 2018. Přestěhoval se z Bukurešti do rodného města Radauti, první dva roky se nestýkal s lidmi a zůstával neustále doma, aby na jedné straně žil charakterně, na druhé straně šetřil peníze a soustředil se pouze na projekt, pracoval hodiny každý den i noc, učil se a zároveň uplatňoval všechny aspekty filmové tvorby. Poprvé v životě trpěl úzkostnými stavy a od té doby se z nich plně nevyléčil.
  • Rok před natáčením filmu se režisér, producent, scenárista a představitel hlavní role Adrian Tofei přestěhoval se svou matkou do rodného města Radauti a začal prožívat některé okolnosti, které provázejí život jeho postavy. Chlapík, kterého Adrian Tofei ve filmu hraje (a který se také jmenuje Adrian), žije se svou matkou v malém rumunském městě, shání peníze prostřednictvím kampaně na Indiegogo, dělá online casting a vybírá herečky podle jejich fotek a videí, pronajímá si penzion a čeká, až herečky přijedou. Kvůli psychologické realističnosti Adrian Tofei také vybral část rozpočtu na výrobu prostřednictvím kampaně Indiegogo, vybral skutečné herečky (které ve filmu hrály) pouze podle zaslaných fotografií a videí, pronajal si penzion a poprvé se s herečkami setkal na místě natáčení.
  • Adrian Tofei se k natočení filmu inspiroval po úspěchu své one-man-show "The Monster" z roku 2012, která rovněž pojednává o muži posedlém herečkou. Film měl být původně adaptací "Monstra", ale jak se projekt vyvíjel, stal se z něj originální příběh a Adrian zachoval pouze některé prvky v psychologii své postavy.
  • Herečka Florentina Haritonová kvůli roli ve filmu přibrala 15 liber (7 kg).
  • V původním konceptu filmu zachraňoval Adrian Tofei zajatou dívku, se kterou obchodoval nebezpečný pasák, a odváděl ji na půdu domu své matky. Počáteční radost dívky ze záchrany před pasákem brzy vystřídalo šokující zjištění, že chlapík, který ji zachránil, je psychopat, který z ní chce udělat svého kočičího mazlíčka tím, že jí implantuje drápy do těla a dělá další zvěrstva, o nichž tvrdí, že je dělá z lásky, aniž by si uvědomoval, jakou bolest jí způsobuje. Když nebezpečný pasák najde Adrianin dům a přijde si pro dívku, stojí před velkým dilematem: křičet o pomoc a riskovat, že bude obchodována a znásilněna, nebo zůstat s romantickým psychopatem, který z ní chce mít svou kočku a žít šťastně na jeho půdě. Konfrontace mezi Adrianem a pasákem Adriana změní a promění ho v jakéhosi antihrdinu. Během předprodukce však herec, který měl hrát pasáka, záhadně přestal Adrianu Tofeiovi odpovídat na zprávy a telefonáty. Adrian to vzal jako znamení, že není na správné tvůrčí cestě, a rozhodl se ho nenahrazovat, ale naopak změnit koncept filmu tak, aby tohoto herce už nepotřeboval.
  • Adrian Tofei natočil film chronologicky během 20 dní, během nichž většinu času žil v roli.
  • Jedná se o první film Adriana Tofeie a první rumunský found footage horor. Hlavní postava, kterou hraje Adrian Tofei (který se také jmenuje Adrian), natáčí také found footage scény, které chce poslat Anne Hathaway, aby ji přesvědčil, aby si zahrála v jeho prvním filmu.
  • Režisér Adrian Tofei požádal herečky několik měsíců před natáčením, aby zhlédly film "Záhada Blair Witch" (1999) a přečetly si jeho Found Footage Manifesto, aby pochopily koncept found footage.
  • Jedním z found footage filmů, které na Adriana Tofeie nejvíce zapůsobily a ovlivnily ho, byl film Exhibit A (2007). Hvězdě filmu Exhibit A Brittany Ashworthové nabídl zásadní roli ve filmu Be My Cat, ale ona odmítla.
  • Během natáčení nebyl přítomen žádný člen štábu. Při hledání autentických hereckých výkonů se režisér a představitel hlavní role Adrian Tofei rozhodl natáčet film sám s herečkami, aby vytvořil podobné okolnosti, jaké provázejí jejich postavy ve filmu. To také dokonale odpovídalo rozpočtovým omezením.
  • Film začíná textem na obrazovce: "Tento film byl sestříhán z 25 hodin záznamu, který byl nalezen na místě činu 'Be My Cat' v rumunském Radauti 20. května 2014." Režisér Adrian Tofei pro tento film skutečně natočil 25 hodin materiálu a natáčení dokončil 20. května 2014.
  • Adrian Tofei si jako posedlost své postavy ve filmu vybral Anne Hathawayovou, protože musela být celosvětově známou osobností, aby si ji diváci po celém světě mohli spojit s filmem, musela mít něco společného s kočkami, protože Adrianova role byla inspirována postavou, kterou hrál v one-man-show a která měla s kočkami určité problémy, a musela to být herečka, které si Tofei skutečně váží, aby mohl své uznání přetavit v posedlost pro svou roli. Adrian Tofei byl unešen výkonem Anne Hathaway ve filmu Bídníci (2012) a jeho postava ve filmu byla unešena jejím výkonem ve filmu Temný rytíř povstal (2012).
  • Filmová metoda Adriana Tofeie obvykle spočívá v tom, že několik měsíců pracuje na alternativní psychologické realitě herců včetně sebe sama, částečně žije v postavě, takže když začnou improvizovat, musí hlavně zaznamenat vývoj událostí a zajistit, aby se improvizace ubírala správným směrem. Scénář se skládá převážně z dějových bodů. Adrian natáčí desítky hodin materiálu guerillovým stylem (pro film "25 hours for Be My Cat") a pak se na natočený materiál dívá jako dokumentarista a detaily příběhu vytváří v postprodukci při střihu.
  • Přestože se jedná o rumunský film, mluví se v něm anglicky, protože hlavní hrdina záměrně používá angličtinu a vyžaduje od ostatních postav, aby ji používaly, aby dosáhl svého cíle vůči Anne Hathaway, která rumunsky nemluví.
  • Adrian Tofei natočil film pomocí videokamery Canon Legria HF G25 s využitím interních mikrofonů. Notebook, který drží ve scéně s Florentinou Haritonovou (Lenovo Essential B590), je stejný, který později použil ke střihu filmu. Střihovým programem byl Premiere Elements 12.
  • Režisér a představitel hlavní role Adrian Tofei řekl herečce Sonii Teodoriu, aby respektovala náznaky, které jeho postava ve filmu (psychopatický filmař) bude dávat její postavě (herečce) během improvizací. Proto když ji požádal, aby ho odmítla, nečekaně při natáčení jedné scény zavolala policii doopravdy, čímž Adriana překvapila v roli i mimo ni. Přepínání jazyků, které při natáčení používali, pomohlo Adrianovi pochopit, že Sonia zavolala policii v roli, nikoli mimo roli na něj osobně, protože dál mluvila anglicky. Policisté, kteří přijeli, situaci pochopili a jen napsali varování za bezdůvodné volání na tísňovou linku. Tyto okamžiky byly zachyceny na kameru a některé z nich jsou ve filmu.
  • Všechny scény ve filmu jsou první záběry. Adrian Tofei zpočátku natáčel více záběrů, ale pak si uvědomil, že ty první jsou vždy nejpřirozenější a nejautentičtější, a rozhodl se do konečného střihu zařadit pouze první záběry.
  • Adrian Tofei, který pochází z prostředí metodického herectví a divadla (metoda Iona Cojara), film částečně improvizoval ve svém rodném městě s omezeným rozpočtem jako režisér, producent, scenárista, hlavní herec, kameraman, střihač a další práce, které obvykle vykonává filmový štáb, nikdy v životě nepoužil kameru, při natáčení nebyl přítomen žádný štáb kromě něj a hereček, částečně žil v postavě, poprvé se s herečkami setkal v roli se zapnutou kamerou a do konečného střihu si nechal pouze první záběry. Během natáčení se používalo přepínání jazyků, aby se zajistila bezpečnost všech zúčastněných: mluvit anglicky znamenalo, že všichni komunikují v roli, a mluvit rumunsky znamenalo, že se všichni vracejí, aby byli sami sebou (až na několik výjimek, kdy postavy musely mluvit rumunsky). Natáčení předcházely měsíce příprav prostřednictvím e-mailů mezi Adrianem Tofeiem a třemi herečkami.
  • Jedním z důvodů, proč Adrian Tofei zahájil svou filmovou kariéru hororem (Be My Cat), byla jeho teorie, že horory nastavují divákům zrcadlo, v němž se odrážejí jejich nejtemnější a nejnásilnější podvědomé pudy, a tak si je uvědomují a ovládají je i v reálném životě, což může být také jedním z důvodů, proč je většina hororových fanoušků nenásilných lidí.