Yellowstone

85%

Zajímavosti 44

  • Výraz "vyplacení zisku" se vztahuje na půjčku.
  • Parakvat je herbicid určený především k hubení plevele a trávy. Expozice může vést k velkým gastrointestinálním potížím, dehydrataci, selhání více orgánů, zejména plic, kómatu a pravděpodobně i smrti.
  • Populace vlků v Montaně, Idahu a Wyomingu byly v roce 2008 vyškrtnuty ze seznamu ohrožených druhů americkým úřadem pro ochranu ryb a volně žijících živočichů, po čemž následovaly různé soudní žaloby na zrušení tohoto návrhu. Vyřazení potvrdil až zákon Kongresu v roce 2011. Od 26. dubna 2017 jsou vlci šedí v Montaně, Idahu a Wyomingu vyřazeni ze seznamu.
  • Definice následujících zkratek: AQHA - American Quarter Horse AssociationNCHA - National Cutting Horse AssociationNRHA - National Reining Horse AssociationNRCHA - National Reined Cow Horse Association.
  • Vyplácení funguje následovně: pokud se umístíte na posledním místě, musíte zaplatit všem, kteří jsou před vámi.Pokud se umístíte na předposledním místě, zaplatíte všem kromě těch, kteří jsou dole.Pokud se umístíte na čtvrtém místě, zaplatíte třem nejlepším.Pokud se umístíte na třetím místě, zaplatíte dvěma nejlepším.Jinými slovy, v závislosti na vašem umístění "vyplatíte" ty, kteří dosáhli vyššího umístění, a ne ty, kteří byli za vámi. První místo znamená, že všichni platí vám, a poslední znamená, že platíte všem ostatním.
  • Zvedání nohou je pro koně v podstatě cvičení. Svaly koně ztrácejí tonus a sílu, zpomaluje se krevní oběh, vazy a šlachy se mohou zpevnit, pokud se pravidelně necvičí.
  • V první sérii Kelly Reillyová (Beth) v rozhovoru s Jamiem (Wes Bentley) říká, že je to jako "mluvit se Sherlockem Holmesem. Kelly hraje Mary Watsonovou ve filmech o Sherlocku Holmesovi. (Filmy s Robertem Downeym Jr. a Judem Lawem)
  • Tábor s hrotem je definován jako dočasné nebo vedlejší tábořiště, které je od hlavního tábora vzdálené, ale přístupné. Původní význam tohoto výrazu se vztahoval na lovce jelenů, kteří chtěli být za úsvitu v nejlepších oblastech, aniž by museli přerušovat cestu za svitu měsíce a riskovat vyplašení zvěře. Tábory s hroty se zakládají pěšky, takže vybavení a zásoby v batohu lze snadno přenášet p.. Samotný termín špice označuje každého jelena starého nejméně jeden rok, který má dva zpevněné parohy, které se nerozvětvují ani nerozvětvují.
  • Předtím, než může být majiteli farmy vyplacena náhrada za ztrátu dobytka v důsledku predace zvířaty, musí mu organizace Fish and Wildlife vydat značku depredace.
  • Kevin Costner a Ian Bohen spolu dříve pracovali ve westernu Wyatt Earp (1994); Costner si zahrál roli Wyatta Earpa, zatímco Bohen měl pouze menší roli mladého Wyatta Earpa.
  • Eden Brolin je dcerou Joshe Brolina a vnučkou Jamese Brolina. James Brolin je v současné době ženatý se zpěvačkou a skladatelkou Barbrou Streisand. Bývalá manželka Joshe Brolina Diane Lane si zahrála po boku Kevina Costnera ve filmech Muž z oceli (2013), Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) a Nech ho jít (2020). Sám Josh Brolin si zahrál ve filmech Sicario: Nájemný vrah(2015) a Sicario 2: Soldado (2018), jehož scénář napsal Taylor Sheridan.
  • Forrie J. Smith , která hraje Lloyda, pracovala po boku Taylora Sheridana, výkonného producenta filmu Yellowstone (2018), ve filmu Za každou cenu (2016).
  • Muly zjevně mohou odradit dobytek od plenění, zejména vlky.
  • John Dutton říká, že pokud si chcete při jízdě na koni chránit třísla, musíte se odrážet spolu s koněm, a to tak, že pokud kůň odskočí nahoru, postavte se ve třmenech, a když klesne, sedněte si zpět do sedla.
  • Nepřátelskou právničku svádějící Jamieho v 5. sérii hraje herečka Dawn Olivieriová, která hrála také Claire Duttonovou v seriálu 1883. Claire Duttonová je sestrou Jamese Duttona, což by z ní dělalo prapraprababičku Johna Duttona.
  • Piper Perabo je manželkou ředitele filmu Yellowstone Stephena Kaye. Steven pracoval také po boku Taylora Sheridana ve filmu Zákon gangu (2008).
  • Wonderdust je prášek na rány a prostředek na srážení krve, který se používá na určité typy odřenin.
  • Lloydovy tipy pro jízdu na broncu: Držte paty přitisknuté na jeho krku. Připevněte ruce k lanoví. Vystrčte hrudník. Vyhrňte bradu.
  • Klouzavé zastavení je manévr, který se používá při závodech reiningových koní. V reiningu jsou kůň a jezdec hodnoceni podle toho, jak dobře zvládnou jízdu na lehké uzdě (s minimem pokynů), včetně obratů, rundownů (nutný pohyb před sliding stopem), rollbacků (změna směru o 180 stupňů), flying lead (změna předních a zadních nohou, vlevo nebo vpravo, ve vzduchu), změn mezi rychlými a pomalými kruhy. Někteří tomu říkají "westernová drezúra".
  • Maynard James Keenan z hudebních skupin Tool, A Perfect Circle a Puscifer má na soundtracku k první sérii filmu Yellowstone několik písní. V 1. epizodě - A Perfect Circle "Judith" a Puscifer "Tumbleweed". V epizodě 3 - Puscifer "The Humbling River". V 8. epizodě - Puscifer "Green Valley" a Puscifer "Grand Canyon".
  • Jak uvedli v různých rozhovorech Taylor Sheridan a Neal McDonough, duo Beck se inspirovalo skutečnými bratry, kteří vlastní 300 kasín na čerpacích stanicích v Montaně.Jejich totožnost nebyla zveřejněna.Mimochodem, v roce 1953 založili Tom a Mary Kenneallyovi malou čerpací stanici Town Pump v Butte v Montaně. Po letech neustálého růstu a reinvestic diverzifikovali své podnikatelské aktivity a rozšířili je o zastávky pro nákladní automobily, myčky aut, prádelny, hotely, rychlé občerstvení a herny včetně kasin umístěných ve více než 200 čerpacích stanicích/obchodech. V roce 2013 Tom Kenneally zemřel a jeho nástupcem se stal syn Tom Kenneally Jr, který je jedním ze sedmi dětí a devíti vnoučat. Rodina je známá svým prozíravým stylem řízení a agresivními plány expanze (zejména licencí na prodej alkoholu, které v Montaně fungují na základě systému kvót) , a má tendenci vyhýbat se pozornosti médií. Kromě morálních a etických otázek týkajících se kasin, vydělávání na neštěstí druhých a blízkosti škol neexistují žádné hmatatelné důkazy o spojení s trestnou činností.
  • Ačkoli se děj filmu Yellowstone odehrává v Montaně, 95 % Yellowstonského národního parku (YNP) leží na území státu Wyoming. Zhruba 4 % YNP leží v Montaně a asi 1 % v Idahu. Název ranče odkazuje na jeho blízkost k severní bráně Yellowstonského národního parku. Je to také název řeky, která teče na sever do Montany, mimo jiné přes Livingston, která je v seriálu často zmiňována a pravděpodobně se nachází v blízkosti, ne-li přímo v údolí ranče.
  • Jen Landonová je dcerou Michaela Landona, který hrál v televizních seriálech s westernovou tematikou, jako je Bonanza (1959) a Little House on the Prairie (1974). Také Michael Landon měl produkční společnost, která se podílela na seriálech Little House on the Prairie a Cesta do nebe (1984).
  • Američtí lékaři začali sterilizovat domorodé ženy ve 30. letech 20. století a jejich počet se zrychlil v 70. letech 20. století, kdy Kongres schválil zákon o službách plánování rodiny, který dotoval zmíněné sterilizace pro pacienty Medicaid a Indian Health Service. Důvodem pro tyto zákroky byly obavy z celosvětového přelidnění a zvýšení výdajů na sociální péči, které by nepřiměřeně zatížily rozpočet místní komunity a federální státní pokladny.
  • Poté, co bylo oznámeno, že Kelsey Asbille bude hrát indiánskou manželku jednoho z hlavních hrdinů, došlo ke kontroverzi. Kelsey Asbille (celým jménem Kelsey Asbille Chow) je míšenka asijsko-americké rasy a tvrdila, že je potomkem Východní skupiny indiánů Čerokí, ale kmen vydal prohlášení, že o Chow nemají žádné záznamy, ani nenašli žádný důkaz, že je potomkem. V důsledku tohoto obsazení vyzvali významní představitelé indiánské komunity k bojkotu a požádali indiánské herce, aby se projektu Yellowstone neúčastnili.
  • Rituál pohřbívání člověka vedle koně se vyskytuje v tradicích Apačů, Lakotů, Nez Perců i členů konfederace Černonožců (poslední tři jmenované kmeny leží v těsné blízkosti Montany). Kůň sloužil jako "duchovní průvodce" do posmrtného života, sloužil jako most mezi člověkem a božským světem.
  • Několik herců z filmu Wind River hraje také v televizním seriálu Yellowstone: Davis, Mason D. Davis a Kelsey Asbille, Gil Birmingham, Martin Sensmeier, Tokala Black Elk, Ian Bohen, Hugh Dillon, James Jordan, Gabe Casdorph. Taylor Sheridan napsal a režíroval Wind River a je také tvůrcem, výkonným producentem a scenáristou seriálu. Dosud také režíroval 9 epizod seriálu.
  • Samotný název Yellowstone odkazuje na sirné usazeniny, které mají žlutou barvu a vyskytují se v parku a jeho okolí v důsledku činnosti gejzírů.
  • V roce 1973 byl přijat zákon o ohrožených druzích a o rok později byl vlk šedý zařazen na seznam ohrožených druhů, a proto byla podle tohoto zákona nařízena jeho obnova. Vlk šedý se v Yellowstonu vyskytoval již při založení parku v roce 1872 a poslední vlčí smečka v Yellowstonu byla zabita v roce 1926, ačkoli zprávy o výskytu jednotlivých vlků přetrvávají. V červnu 1994, po několika letech a téměř rekordním počtu připomínek veřejnosti, schválil ministr vnitra reintrodukci vlků šedých do Yellowstonu a středního Idaha. Dne 12. ledna 1995 byli do Yellowstonského národního parku, který je nejstarším národním parkem na světě, po desetiletích pravděpodobné nepřítomnosti reintrodukováni vlci kanadští, po čemž následovala reintrodukce hrstky vlků ve stanovených intervalech během jednoho roku. Důvodem uvedeného vysazení bylo obnovení rovnováhy v ekosystému a zlepšení biologické rozmanitosti, konkrétně proředění stád losů a bizonů, kteří spásali další ohrožené druhy, jako jsou vrby a osiky, vyvolávali erozi pošlapáváním vegetace, která udržovala půdu na místě, a častěji podléhali infekčním chorobám, když čelili hladu.
  • Pokud vousy Colea Housera (Rip Wheeler) někdy vypadají trochu divně, je to proto, že je od přírody zrzavý.
  • Andrea Fappani je jezdecký šampion, který se objevil v několika epizodách tohoto seriálu.
  • Thomas Rainwater byl mylně přesvědčen, že je Mexičan. Gil Birmingham, který hraje Thomase Rainwatera, je po otci mexického původu.
  • Cole Hauser je synem hvězdy akčních a dobrodružných filmů Wingse Hausera a vzdáleným příbuzným zakladatelů studia Warner Brothers.
  • Poté, co poprvé viděl nahrávku z konkurzu Kelly Reillyové, věděl scenárista a tvůrce seriálu Taylor Sheridan, že našel jedinou herečku pro roli Beth Duttonové.
  • Značka ranče Yellowstone je "Hooked Rocking Y". Existují různé zdroje o správném způsobu čtení značek hospodářských zvířat. Například v Montaně platí, že pokud se majitelé hospodářských zvířat rozhodnou svá zvířata označit, musí značky zaregistrovat u ministerstva pro hospodářská zvířata. Ministerstvo zemědělství vede databázi registrovaných značek, která je přístupná online nebo prostřednictvím aplikace. Každých 10 let ministerstvo aktualizuje "Bibli značek", objemnou knihu obsahující všechny registrované značky státu. Ostatní zemědělské státy a kanadské provincie mají své vlastní knihy.
  • Taylor Sheridan strávil formativní roky svého života na rodinném ranči, dokud nebyl v důsledku rozvodu rodičů prodán.
  • Mistrovství světa indiánských štafet se každoročně koná v Sheridanu ve státě Wyoming. Pořádají se od roku 1931, v době velké hospodářské krize, a jejich cílem je podpořit aktivitu města. Tento sport má původ v tom, že indiánské kmeny z plání kradly koně, když mezi sebou válčily.
  • Britská herečka Kelly Reillyová uvedla, že ze všech postav, které hrála v televizi a ve filmu, byla Beth Duttonová tou nejnáročnější.
  • Tento seriál se natáčí v Utahu a Montaně.
  • Ryan Bingham, který ztvárňuje postavu Walkera, je mimo seriál zpěvákem a skladatelem. Vydal šest studiových alb a pravidelně vystupuje na koncertech. V roce 2009 napsal píseň "The Weary Kind" pro film Crazy Heart (2009). Tato píseň získala Oscara, Zlatý glóbus a Grammy.
  • Ranč Chief Joseph, který se rozkládá na 150 akrech v údolí Bitterroot Valley, je náhradou za ranč Dutton. Pokud jde o samotné jméno Chief Joseph, odkazuje nejspíše na náčelníka indiánského kmene Nez Perce, který v devatenáctém století statečně bojoval proti federální vládě.
  • Scénárista, režisér a výkonný producent Taylor Sheridan přivezl z Wyomingu své vlastní koně, které herci používali během natáčení.
  • Forrie J. Smith, který hraje Lloyda, je ve světě rodea zkušený.
  • Ranč Chief Joseph nedaleko Darby v Montaně, kde v seriálu žije rodina Duttonových, je běžně přístupný veřejnosti, ale vzhledem k popularitě seriálu je ranč obsazen na několik měsíců dopředu.