Dej mi své jméno

78%

Zajímavosti 59

  • Elio tvrdí, že bitva u Piavy byla jednou z nejsmrtonosnějších bitev první světové války, ačkoli ve skutečnosti nepatří ani mezi patnáct nejlepších.
  • Elio u památníku bitvy u Piavy uvádí, že zde padlo 170 000 lidí. Ve skutečnosti sice mohlo být přibližně 170 000 obětí (mrtvých, raněných, zajatých), ale celkový počet mrtvých se pravděpodobně blížil 20 000.
  • Když profesor Perlman ukazuje Oliverovi řecké diapozitivy, vidíme před kamerou obálku knihy, na které je napsáno "Palaces Of Florence". První vydání této knihy vyšlo v roce 1995, tedy 12 let po ději filmu.
  • Na začátku filmu, když Oliver usne v Eliově (bývalé) ložnici a Elio se motá kolem, zavírá skříň atd., můžeme vidět dva páry lyží, které vypadají jako tvarované (parabolické) lyže. Ty se začaly postupně používat v 90. letech a dnes se běžně používají, ale v roce 1983 ještě neexistovaly.
  • Kniha, kterou Elio daroval Marzii, je sbírka básní "Parole" [Slova] od Antonie Pozziové, kterou sestavily Alessandra Cenniová a Onorina Dino a kterou poprvé vydalo nakladatelství Garzanti v řadě Poesia v roce 1989 (zatímco film se odehrává v roce 1983).
  • Jakmile Oliverův vlak odjede ze stanice Clusone, zavolá Elio své matce a požádá ji, aby ho přijela vyzvednout. Nádraží v Clusone bylo do roku 1983 pouze autobusové, protože železniční trať Valle Seriana (v provincii Bergamo) byla v roce 1967 zrušena a nahrazena autobusovou linkou.
  • V jedné scéně před Perlmanovým domem je možné vidět tři plechovky kávy Illy; v roce 1983 měly plechovky jiný design: byly kratší a větší. Navíc logo Illy zobrazené na vystavených plechovkách vytvořil James Rosenquist až v roce 1996.
  • Elio má na ruce hodinky, které vypadají jako všudypřítomné Casio F91-W, avšak tyto hodinky byly představeny až v říjnu 1989.
  • Elio si ve filmu několikrát oblékne anachronické tričko Fido Dido, včetně krásné scény na pohovce s otcem ke konci filmu. Ačkoli se film odehrává v roce 1983, postava Fido Dido byla vytvořena až v roce 1985. A ve skutečnosti, pokud během této scény na pohovce pozastavíte/zmrazíte přehrávání, můžete na přední straně Eliova trička jasně vidět rok autorských práv 1985 malým písmem (zobrazeným jako "В© 1985 Fido Dido") na levé straně dole.
  • Když profesor Perlman ukazuje Oliverovi barevné diapozitivy řeckých soch zaslaných z Berlína, čtvrtou z nich je "tančící satyr", který byl objeven na Sicílii v roce 1998 (socha je vystavena ve speciálně pro ni vybudovaném muzeu v Mazara del Vallo na Sicílii). Děj filmu se odehrává v roce 1983.
  • Když v chanukové kodě na konci filmu Elio vstoupí do kuchyně a zvolá: "Oooh, latkes!", Elio se natáhne a levou rukou vezme z plotny dvě latkes a s latkes v ruce vyjde z kuchyně. Střih na Elia na chodbě před kuchyní, bez latek v ruce.
  • Chyba kontinuity poté, co Elio chytí Olivera za rozkrok. Při záběru zepředu Oliver odstraňuje Eliovu ruku levou rukou. Střih na okamžité pokračování záběru zezadu, ale Oliver má nyní Eliovu ruku v pravé ruce, když nastavuje Eliovu ruku zpět na Eliovo koleno.
  • V knize se o hostujícím homosexuálním páru mluvilo jako o květinové verzi dvojčat Thompsonových a Thomsonových (bez "p") a také jako o Tweedledumovi a Tweedledeeovi, protože se objevili ve fialových košilích a každý nesl kytici bílých květin.
  • Když James Ivory získal Oscara a přišel na pódium převzít cenu, mohli si diváci všimnout, že má na sobě tričko s kresbou Eliova obličeje.
  • Tento film byl na Filipínách uveden v rámci programu CinemaOne Originals 2017. Původně byly naplánovány čtyři projekce, které byly všechny vyprodány, což přimělo šéfy festivalu přidat další projekci, která byla rovněž vyprodána.
  • V rozhovoru pro web Creative Screenwriting v květnu 2017 James Ivory prozradil, že původně měl film režírovat společně s Lucou Guadagninem. Práva na román získalo v opci několik Ivoryho přátel žijících na severu státu New York, z nichž jeden byl agentem v Hollywoodu a druhý byl tehdy budoucím producentem. Zeptali se Ivoryho, zda by neměl zájem podílet se jako výkonný producent na filmové adaptaci knihy, pokud by se jim ji podařilo rozjet, a Ivory souhlasil. Čas plynul a oni nebyli schopni ji rozjet, protože nemohli najít nikoho, kdo by měl zkušenosti s režií. Pak našli Guadagnina a ten jim navrhl, aby film režíroval společně s Ivorym. Zeptali se Ivoryho, jestli by byl ochotný s Guadagninem spolurežírovat, a ačkoli ho vlastně neznal, Ivory odpověděl: "Jistě, ale pokud to udělám, chci mít vlastní scénář." Ivory se tedy rozhodl, že se na režii bude podílet. Ivory nechtěl, aby scénář psal někdo jiný, pokud by se podílel na režii, a tak ho psal devět měsíců a díky scénáři se jim nakonec podařilo sehnat peníze na natočení filmu. Francouzský finančník si však myslel, že by bylo trapné, kdyby na filmu pracovali dva režiséři společně, a tak Ivory prodal práva na scénář Guadagninově společnosti a film natočili oni.
  • Děj se odehrává v roce 1983, na což odkazuje diskuse o úmrtí Luise BuГ±uela, který zemřel 29. července 1983.
  • "Později" zazní do konce filmu devatenáctkrát.
  • V září 2015 řekl James Ivory časopisu The New York Times Style Magazine, že plánuje režírovat adaptaci románu Andrého Acimana Call Me By Your Name a že v obsazení budou Shia LaBeouf a Greta Scacchi. V květnu 2016 bylo oznámeno, že místo něj bude režírovat Luca Guadagnino, jehož scénář napsal společně s Ivory a Walterem Fasanem, a v obsazení se objeví Armie Hammer, Timothйe Chalamet a Michael Stuhlbarg. Produkce začala 11. května 2016 v italské Cremě a byla dokončena 20. června 2016.
  • Přestože Luca Guadagnino zvažoval obsazení homosexuálních herců, nakonec do hlavních rolí obsadil dva heterosexuální herce, které považoval za nejlepší. Ve skutečném životě je Armie Hammer (Oliver) ženatý s americkou herečkou Elizabeth Chambers a Timothée Chalamet (Elio) měl vztahy se ženami, včetně dcery popové zpěvačky Madonny, Lourdes Leon, a Lily-Rose Depp, dcery Johnnyho Deppa. Guadagnino a scenárista James Ivory jsou oba otevřeně homosexuálové.
  • Pro dokreslení prostředí počátku 80. let jsou krátce patrné tři odkazy na dobové filmy: Když jsou Elio a Oliver ve městě, plakát kina v pozadí oznamuje Tootsie (1982) a Věc. Když jsou v novinovém stánku, obrázek na stojanu s časopisy ukazuje Millennium Falcon před napůl postavenou Hvězdou smrti, což je scéna z filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983).
  • Společnost Sony Pictures Classics získala film do distribuce ještě před jeho premiérou na festivalu Sundance 2017.
  • V mnoha scénách filmu měl Oliver na sobě želvovinové brýle Persol PO0649 a Elio černé Ray-ban Original Wayfarer, obojí klasické sluneční brýle italského designu z 50. let.
  • Během scény na večírku, kde začíná píseň Love My Way od The Psychedelic Furs, zní úvodní slova: "Na tanečním parketu je armáda." A na parketu je doslova Armie.
  • Protože se jedná o sedmou noc Chanuky, odehrává se podle hebrejského kalendáře závěrečná scéna 1. tevetu 5744 neboli 6. prosince 1983.
  • Režisér Luca Guadagnino původně plánoval, že vypravěčem bude Sufjan Stevens.
  • Batoh, který Elio použil v několika venkovních scénách, byl Jolly III Vintage od společnosti Invicta, oblíbený mezi školáky v Itálii.
  • Tento film byl natočen podle proslulé románové prvotiny Andrého Acimana "Call Me By Your Name", která vyšla v roce 2007. Producent Peter Spears získal Acimanův román ještě před jeho vydáním poté, co v roce 2007 viděl jeho první verzi.
  • Timothée Chalamet v rozhovoru pro tiskovou agenturu The Canadian Press uvedl, že režisér Luca Guadagnino byl během natáčení v pokušení koupit italskou vilu, kde se film natáčel - a která byla nedaleko jeho bytu v nedalekém městě. Chalamet uvedl, že skupina ostatních členů produkce mu koupi rozmluvila.
  • Ke konci, když Elioův otec mluví o Eliově přátelství s Oliverem, říká: "Protože to byl on, protože jsem to byl já." Jedná se o citát z eseje Michela de Montaigne "O přátelství". Montaigne hovoří o svém přátelství se starším mužem, ačkoli v eseji není nic, co by naznačovalo, že šlo o něco jiného než o platonické přátelství.
  • V lednu 2018 režisér Paul Thomas Anderson na Redditu prozradil, že jeho nejoblíbenějším filmem roku 2017 je Call Me by Your Name (2017).
  • Film byl v roce 2018 nominován na 4 Oscary, včetně Oscara za nejlepší film, nejlepšího herce pro Timothйe Chalameta a nejlepší hudební počin pro film (původní píseň) pro Sufjana Stevense za píseň "Mystery of Love", a získal jednoho Oscara za nejlepší adaptovaný scénář pro Jamese Ivoryho. Ivory se ve svých 89 letech stal nejstarším držitelem soutěžního Oscara a překonal tak úspěch hudebního skladatele Ennia Morriconeho ve věku 87 let.
  • Zdá se, že Oliver má zvláštní slabost pro píseň "Love My Way". Richard Butler skutečně řekl, že píseň byla napsána pro gaye, kteří bojují se svou sexualitou, což Oliver zjevně je.
  • Ve scéně, kdy Elio čeká na Olivera (v pozadí hraje píseň "Futile devices"), do filmu proniká světlo a jsou vidět díry po ozubených kolech. Šlo o náhodu, kterou se režisér rozhodl zachovat, protože scéně dodává pomíjivost.
  • V knize je Elio italsko-americké dítě, které mluví italsky a anglicky. Protože Timothée Chalamet mluví plynně francouzsky, ve filmu jeho postava mluví třemi jazyky, a to anglicky, italsky a francouzsky.
  • Režisér Luca Guadagnino prozradil v podcastu Pop Shop časopisu Billboard, že se svým týmem filmařů zkoumal, které písně byly v létě 1983 a v létě předtím v Itálii současnými rádiovými hity, a na základě toho vybral řadu skladeb pro soundtrack. Zvažovali také, v jakou denní dobu by se písně hrály, od rádia po diskotéku.
  • Armie Hammer se poprvé setkal s Timothйe Chalametem, když byl Chalamet na hodině klavíru. Chalamet pak vzal Hammera na cyklistickou projížďku po Cremě, což se opakuje ve scéně, kdy Elio ukazuje Oliverovi okolí.
  • Jak románová předloha, tak původní scénář obsahovaly mnohem explicitnější sexuální scény (gay i heterosexuální setkání) a nahotu v plné kráse, ale Luca Guadagnino několik momentů z hotového filmu vyškrtl, pokud se nejevily jako organické pro děj a témata filmu, protože nechtěl, aby některé z nich působily bezdůvodně.
  • Oliver líbající Eliovy nohy improvizoval Armie Hammer.
  • Podle časopisu GQ byl film natočen převážně v chronologickém pořadí.
  • Vodopád během scény na výletě není skutečný vodopád, je to přehrada vodní elektrárny, jejíž stavidla se otevírají jen jednou ročně, aby se vypustil tlak. Proto musela být scéna natočena na jeden záběr.
  • Timothée Chalamet (Elio) i Armie Hammer (Oliver) v různých rozhovorech novinářům řekli, že atmosféra, která je ve filmu zachycena, je přesně taková, jakou zažívali v italské Cremě. Zatímco v Itálii většina lidí ráda pracuje osm hodin a pak má volno - Timothйe a Armie spolu trávili volný čas popíjením espressa, chodili na večeře do restaurací, poflakovali se po hotelových pokojích, sledovali filmy a poslouchali hudbu. Během těchto několika týdnů v Cremě se velmi sblížili a dodnes jsou velmi blízkými přáteli.
  • Producent Peter Spears uvedl, že film je věnován Billu Paxtonovi: "Můj manžel Brian Swardstrom byl Billovým nejlepším přítelem a agentem téměř po celou jeho kariéru. Brian a Bill nás přijeli navštívit na natáčení, když jsme byli pryč z natáčení v italské Cremě, cestou do Cannes, kde měl Bill premiéru filmu. Bill a Luca se spřátelili, protože byli dlouhá léta velkými obdivovateli práce toho druhého, a Luca se rozhodl uctít jeho památku tím, že mu věnoval film. Bylo to velmi dojemné gesto, za které mu budeme s Brianem navždy vděční."
  • Sufjan Stevens napsal pro film dvě původní písně, přestože byla požadována pouze jedna. Byly to písně "Visions of Gideon" a "Mystery of Love". Stevens byl požádán, aby předělal svou píseň "Futile Devices" (z alba The Age of Adz) s klavírem, aby se přiblížil Eliu.
  • Armie Hammer a Timothée Chalamet se do filmu nemuseli účastnit konkurzu. Chalamet byl obsazen v roce 2013 poté, co ho jeho agent představil režisérovi Lucovi Guadagninovi. Když se Guadagnino po letech rozhodl film natočit, zavolal Chalametovi. Guadagnino Chalameta obsadil poté, co se do něj "zamiloval", když ho režisér viděl ve filmu The Social Network (2010), jak řekl v říjnu 2017 časopisu Out.
  • Během rozhovoru na londýnském filmovém festivalu BFI v říjnu 2017 režisér Luca Guadagnino řekl, že už plánuje natočit alespoň jedno pokračování filmu: "Chci natočit pokračování, protože Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel - ti všichni jsou skvosty. Struktura, kterou jsme společně vybudovali, je velmi konzistentní. Vytvořili jsme místo, ve kterém věříte světu před nimi. Jsou mladí, ale dospívají. Kdybych spojil věk Elia ve filmu s věkem Timothého, za tři roky bude Timothému pětadvacet, stejně jako Eliu v době, kdy se odehrával druhý příběh." To by znamenalo, že pokračování by bylo uvedeno do kin v roce 2020. Ve výchozím románu se Elio a Oliver skutečně po patnácti letech od prvního setkání znovu setkají, ale Guadagnino uvedl, že děj jeho pokračování se nebude nutně řídit kodou v románu.
  • V knize je Eliovi 17 let a Oliverovi 24 let. Timothée Chalametovi bylo v době natáčení filmu 20 let, zatímco Armie Hammerovi 29 let. Děj filmu se odehrává v Itálii a věk, od kterého je možné sňatek s partnerem, je v této zemi 14 let.
  • Andrй Aciman, autor stejnojmenné románové předlohy, se ve filmu objeví v roli Mounira.
  • Armie Hammer si zahrál nejen v adaptaci filmu "Call Me By Your Name", ale propůjčil svůj hlas i audioknize původního románu Andrého Acimana.
  • V rozhovoru pro Variety v říjnu 2017 scenárista James Ivory uvedl, že Armie Hammer i Timothée Chalamet měli ve smlouvách napsáno, že se nemusí obnažovat na plný obličej, přestože Ivoryho scénář předpokládal, že se obě postavy objeví zcela nahé. V rozhovoru s ním vyjádřil svou netrpělivost: "Myslím, že je to trochu škoda....je to prostě takový americký přístup. Zdá se, že nikoho tolik nezajímá nebo nešokuje úplně nahá žena. To spíš muži. To je něco, co musí být tak hluboce kulturní, že by se člověk měl ptát: "Proč?"".
  • Celý film (včetně úvodních titulků) byl natočen jediným 35mm objektivem.
  • Režisér Luca Guadagnino řekl deníku The Hollywood Reporter, že neměl zájem zařadit do filmu explicitní sexuální scény, protože by se jejich tón velmi lišil od toho, co chtěl. Chtěl, aby se diváci zcela spolehli na emocionální cestu těchto lidí a pocítili první lásku. Nechtěl, aby diváci vůči těmto postavám našli nějakou odlišnost nebo diskriminaci.
  • Režisér Luca Guadagnino v jednom z rozhovorů vysvětlil, jak se potýkal s natáčením scény v památníku na Piavě, a nakonec to byl prý Armie Hammer, kdo navrhl natočit scénu na jeden záběr.
  • Při premiéře se filmu dostalo desetiminutového potlesku vestoje, což byl nejdelší potlesk ve stoje na newyorském filmovém festivalu.
  • Během pěšího výstupu k vodopádu Elio a Oliver vzrušeně křičí. Ve skutečnosti byly výkřiky skutečnými reakcemi nepohodlí herců Chalameta a Hammera kvůli častým šokům od kopřiv na jejich odhalených nohách. Celé úbočí hory jí bylo pokryto.
  • V rozhovoru pro Quotidien (2016) Timothée Chalamet prozradil, že Armie Hammer trpěl poruchami šatníku kvůli šortkám, které měl během filmu na sobě, a jeho varlata musela být z některých záběrů digitálně vystřižena.
  • Navzdory různým sexuálním scénám ve filmu Armie Hammer v jednom rozhovoru uvedl, že nejnepříjemněji se během natáčení cítil při natáčení tanečních scén.
  • Před natáčením proběhla pouze jedna zkouška. Timothée Chalamet a Armie Hammer v několika rozhovorech uvedli, že je režisér Luca Guadagnino jednoho dne požádal, aby přišli ven na zkoušku na dvorek vily. Šli na kousek trávy a otočili si scénáře k náhodně vybrané scéně, aby si ji procvičili. Když scénář otevřeli, na stránce stálo pouze: "Elio a Oliver se válejí v trávě a líbají se." Všichni se na to podívali. Chalamet a Hammer se na sebe podívali a řekli: "Tak jo, jdeme na to!". Jen pár vteřin po scéně líbaní však zasáhl Guadagnino a nařídil jim, aby se chovali "vášnivěji". Začali se tedy líbat a pokračovali v tom a nikdo jim neřekl, aby přestali. Podle Hammera je museli členové štábu od sebe odtrhnout, než herci přestali, rozhlédli se a uvědomili si, že Guadagnino právě odešel a nechal je válet se v trávě. Byla to jejich jediná zkouška.
  • Timothée Chalamet se naučil mluvit italsky a hrát klasické klavírní skladby použité ve filmu.