1922

63%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Ještě,že máme ten Netflix. Nebýt jeho,tak se snad nemám ani na co dívat.V poslední době mne zásobují jedním zajímavějším filmem za druhým. Tentokrát si vzali na zfilmování povídku od Kinga 1922 a podle mne se s tím poprali na výbornou. První věc,která mne hned okouzlila byla kamera a hudba. V další řadě je to výborný Thomas Jane v hlavní roli,který svým vzezřením a přednesem vystihl farmářského balíka k dokonalosti. Opět tak dokázal,že je to velmi všestranný herec,který hlavně v hororovém žánru má co nabídnout. Samotná povídka nebyla vůbec zlá,ale hororových - mysteriozních prvků zde bylo méně než jsem očekával. Těch jsem se vlastně dočkal až s blížícím se finále. Což zavinilo především duševní chátrání hlavního hrdinu a propadnutí paranoie. Atmosféra byla místy opravdu hodně hutná čemu dopomáhal i výborný výběr prostředí a kulis pro natáčení. Pokud Netflix bude dále pokračovat ve filmování Kingových děl,tak budu jenom rád.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Málo koho napadne, jak je tento další snímek natočený dle povídky Stephena Kinga nadčasový a hlavně současný, byť se odehrává na počátku dvacátých let minulého století. I v Česku máme možnost si v médiích přečíst, jak se lidé z vesnic stěhují do měst. Jenomže ne pro každého je to jednoduchá záležitost. Život ve městě pro člověka, který celý život farmařil je prostě něco nepředstavitelného. Ale to samozřejmě neznamená, že by to na venkově bylo nějak super. I přes obrovské zkušenosti ani zde nejsou žádné vyhlídky. Živobytí je těžké a tak není divu, že mladí lidé odjíždějí do měst. Jenomže je město místem prosperity a ráje? Dokáže si tam člověk vydobýt své sny? Světu vládnou různé mocnosti a jak je v příběhu několikrát připomínáno nádhernou větou: “Nakonec nás všechny dostanou!” Starý farmář vypráví svůj příběh o nápadu své ženy do města odejít. On je však proti, neboť v tom žádné řešení nevidí, a protože už do toho vstoupil i právník kvůli myšlence ženy prodat svoji část půdy, rozhodl se k radikálnímu činu. Osud však pluje dál a z příběhu následovně máme zajímavou sociologickou esej s kapkou politické mašinérie, kdy se otevírá temná schránka farmářových myšlenek a démonizace skutků. Zobrazení krys nemohlo být lepší. Příběh není tak horor s mysteriozní atmosférou, jako velmi razantní výpověď a v jistém smyslu i skrytá kritika dnešní doby, kterou kupodivu prožíváme všichni. Jsme ochotni se jen tak vzdát svého celoživotního údělu jenom proto, že si to někdo přeje? Jsme skutečně takovými otroky systému, že z toho nelze vyjít ven? Opravdu nás všechny dostanou? Další a další otázky vnikají po zhlédnutí tohoto snímku, pokud se divák nad tím vším zamyslí. A k zamyšlení tento příběh skutečně je.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
V rámci povídky ten příběh asi fungovat může skvěle, film jako takový už to má horší. Hodně zachraňuje (hlavně v první půlce) skvělý buranský farmář Thomas Jane, ale dál? Asi nejsilnější scéna, kdy manželka šeptá, jak se daří synovi. Jenže tím se asi nejzajímavější pasáž scrvkla do dvou minut.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Nadprůměrná adaptace Kingovy novely, kterou drží herecký výkon perfektního Thomase Janea, kterého jsem nikdy nepovažoval za charakterního herce a on jím zkrátka je. Film ovšem není bez much, stupňování napětí je na můj vkus až moc pomalé a finále naopak běží příliš velkým kvapíkem. Některé scény jsou ale geniální a hrůzné. Pro slabší nátury naprosto nevhodné!
avenis
avenis
8 145 bodů
9
I ten, kdo zná knihu (a já ji znám), musí film ocenit velmi kladně. Je to typická Kingovka, ale taková trochu "soft". Právě proto myslím, že nadchne milovníky vintage tajemného napětí. Jediné, co bych vytkla, bylo odfláknuté dobové ženské oblečení a účesy. Hombre si, muchacha no. Ale jinak, jo, jo, jo. Kvalitní film. 3.3.2021)
Chimpanzee21
Chimpanzee21
3 873 bodů
5.5
Nemůžu si pomoct, ale tenhle film měl určitě navíc. Herecké výkony a kamera jsou úžasné, ale co se hudby a příběhu týče... To už se říci nedá, možná se měli více držet knižní předlohy, nebo se více zaměřit na zajímavější scény. Film se hrozně táhne a při dívání na něj, vám to přijde jako věčnost. Když nebudu brát vraždu ženy a útěk syna, tak se tam v prvních 50 minutách vlastně vůbec nic neděje. Pak je jedna zajímavá scéna a poté zase nic.