Rudá volavka

70%

Zajímavosti 33

  • Když se Nate setká se svým zdrojem a pak ho sleduje ruská policie, křičí na něj: "Stůj! Militsiya!". Militsiya bylo označení pro policejní sbor v Rusku až do roku 2011. Auta však mají na boku nápis "politsiya" - Policie v cyrilici, což je správně.
  • Na londýnském letišti Heathrow se z reproduktorů ozve oznámení o společnosti British European Airways. Tato letecká společnost zanikla v roce 1974, kdy se sloučila s BOAC a stala se British Airways.
  • Vyznamenání generála Korlinoiho jsou vyznamenání americké armády. Patří mezi ně Stříbrná hvězda, Purpurové srdce a armádní medaile za dobré chování.
  • Diskety používané agenty se mohou zdát těžkopádné a zastaralé. V reálném životě však policie a armáda stále (od roku 2018) používají diskety k ukládání utajovaných dokumentů. Vzhledem k tomu, že je nemožné disketu hacknout nebo naklonovat, aniž by člověk měl fyzickou disketu v ruce, a disketová jednotka je nutná i k jejímu přečtení, jsou bezpečnější než například chytrý telefon nebo USB paměť.
  • Poté, co Dominika utrpí ránu do levého oka, vstoupí do Natova bytu s velkou tržnou ránou kolem oka. Když se objímají a ona se chystá odejít, je její rána úplně pryč.
  • Režisér Francis Lawrence, který režíroval i Jennifer Lawrence v sérii Hunger Games, uvedl, že Lawrencova úplně nahá scéna je jednou z nejoblíbenějších scén, které kdy natočil.
  • Když matrona nařídí rekrutům, aby se svlékli, promluví k nim takto: "Vaše tělo patří státu. Od vašeho narození ho stát vyživoval, nyní za to stát něco žádá." To je téměř totožné s pokynem Rosy Klebbové Taťáně Romanovové v románu Z Ruska s láskou: "Vaše tělo patří státu. Stát ho vyživoval. Nyní musí vaše tělo pracovat pro stát."
  • Od chvíle, kdy si režisér Francis Lawrence přečetl knihu, věděl, že jedním z hlavních cílů bude zachovat klíčové prvky původního příběhu spisovatele Jasona Matthewse. "V knize je rozhodně cítit sexualita," řekl Lawrence. "V knize je rozhodně násilí. Je v ní určitá drzost a já jsem se chtěl ujistit, že jsme ji zachytili. To, na čem jsme se [scénáristou] Justinem [Haythem] opravdu tvrdě pracovali, a později i s [herečkou] Jennifer [Lawrence], bylo zajistit, aby to působilo organicky, aby to nebylo bezdůvodné, aby to nikdy nebylo zneužitelné. Nikdy nešlo o to natočit erotický thriller, nikdy nešlo o to nějakým způsobem dráždit, ale o to, aby obsah opravdu organicky souvisel s příběhem a dilematem postavy, a tak jsme opravdu pečlivě upravovali vše, co bylo sexuální nebo se týkalo nahoty nebo násilí, abychom našli ten správný tón." Haytheová dodala: "Je to skutečně o cestě jedné postavy, která se ocitne v situaci, kdy s ní manipulují síly mnohem větší, než je ona sama. Dominika [(Jennifer Lawrence)] utrpí zranění a prostřednictvím strýce [Matthias Schoenaerts] je vtažena do světa špionáže. A je to svět, kde je její sexualita takříkajíc vyzbrojena v tom smyslu, že je vycvičena jako svůdkyně. Ale ona je příliš velká a příliš komplikovaná osoba na to, aby byla svůdnicí, a změní pravidla na lidech, kteří ji do tohoto světa přinutili."
  • Jedná se o čtvrtou spolupráci Francise Lawrence s Jennifer Lawrence. Předtím spolu pracovali na sérii Hunger Games (Hunger Games: Vražedná pomsta (2013), Hunger Games: Síla vzdoru - 1. část (2014) a Hunger Games: Síla vzdoru - 2. část (2015)).
  • Kromě názvu filmu nejsou uvedeny žádné úvodní titulky.
  • Autor předlohy Jason Matthews poskytl své technické znalosti scénáristovi Justinu Haytheovi po celou dobu filmové adaptace předlohy. "Je to senzační spisovatel," řekl Haythe o Matthewsovi. "Mnoho technických aspektů zápletky pochází z knihy. Pokud bylo něco vymyšleno, Jason byl na konci telefonu pro technickou radu, nebo si přečetl scénář a poskytl poznámky, což bylo nesmírně užitečné. Měli jsme štěstí, že jsme měli v inkubační době odborníka." Producent Peter Chernin souhlasil: "Jason nám dával neuvěřitelně podrobné poznámky a zpětnou vazbu k různým návrhům scénáře, hlavně co se týče přesnosti a věrohodnosti všeho, co se týkalo taktiky Nata, Dominiky a jejich kolegů atd."
  • Jennifer Lawrence a režisér Francis Lawrence nejsou příbuzní.
  • Bezprostředně po druhé světové válce USA najaly berlínské prostitutky, které se snažily svést ruské vojenské důstojníky, aby přeběhli na Západ. Dívky byly zjevně profesionálky, ale program nefungoval.
  • Jennifer Lawrence v profilu pro Vanity Fair uvedla, že se obává objevit se nahá ve svém novém filmu Rudá volavka poté, co v roce 2014 došlo k úniku jejích nahých fotografií na internet. "Rudá volavka mě opravdu vyděsil, protože jsem nahá," řekla Lawrence. "Snažila jsem se natočit film bez nahoty, ale uvědomila jsem si, že by prostě nebylo správné vystavit postavu něčemu, co já sama nejsem ochotná podstoupit. Největší strach jsem měla z toho, že by mi lidé řekli: 'Jak si můžeš stěžovat na hack, když se stejně budeš svlékat? Nakonec jsem si uvědomila, že je rozdíl mezi souhlasem a nesouhlasem, a první den jsem se ukázala a udělala to a cítila jsem se silná. Mám pocit, že něco, co mi bylo odebráno, jsem dostala zpět a využívám to ve své tvorbě."
  • Když autor románu "Rudá volavka" Jason Matthews ukončil své třiatřicetileté působení u CIA, zjistil, že v důchodu nehodlá zahálet. Matthews se s nedostatkem času pustil do psaní svého druhého dílu. "Ta kariéra byla taková zážitková. Bylo třeba vyplnit velkou mezeru," říká Matthews o svém přizpůsobení se životu po skončení působení v CIA. "Bylo to buď denní obchodování, nebo rybaření, nebo procházky. Byla to stejná terapie jako cokoli jiného, začít psát." Dlouholetý fanoušek Johna le Carrého a Iana Fleminga začal pracovat na knize "Rudý vrabec", která vyšla v roce 2013 a stala se bestsellerem a základem trilogie: "Palác zrady" byl druhým dílem série a chystá se "Kandidát Kremlu".
  • Režisér Francis Lawrence po celou dobu vývoje scénáře podporoval účast autora předlohy Jasona Matthewse. "Když jsem četl knihu, zamiloval jsem si autenticitu světa, který vytvořil Jason Matthews," řekl režisér. "Prostě mě to tak nějak chytlo." Matthews poznamenal: "V Hollywoodu se příliš nevyznám, ale Francis je ohromný režisér s obrovským dílem. Byl inkluzivní. Podpořil můj komentář, a vím, že to u filmových adaptací nebývá vždycky pravidlem, ale byl povzbudivý a kolegiální."
  • Sergej Polunin (Konstantin) je ve skutečnosti profesionální baletní tanečník.
  • Režisér Francis Lawrence ukázal Jennifer Lawrence finální sestřih filmu Rudá volavka dříve než komukoli jinému, včetně producentů a studia, protože chtěl, aby jí vyhovovalo množství nahoty. Řekl, že jí dal možnost vystřihnout jakýkoli záběr, ale ona ho nechala celý tak, jak byl natočen. Nic nevystřihla.
  • Jennifer Lawrence se svěřila s jednou ze svých největších obav z natáčení své první nahé scény: vzhled jejích bradavek. Sedmadvacetiletá herečka se k tomu upřímně přiznala během vystoupení v talk show Ellen DeGeneresové, kde přiznala, že se tak soustředila na to, jak by mohly vypadat její bradavky, že vlastně vynadala štábu poté, co jí na place bylo příliš teplo. Poté, co se Ellen zeptala, proč se herečka Jennifer rozhodla vůbec poprvé svléknout před kamerou, když předtím trvala na tom, že by se ve filmu nikdy nesvlékla. "Myslím, že mi konečně začalo být horko," smála se Jennifer, zatímco popíjela rumový koktejl a smála se. Pak se Jen tentokrát vážněji svěřila: "Pro mě to byl opravdu jen úžasný scénář a příběh. Milovala jsem tu postavu a nechtěla jsem si ji nechat ujít kvůli své podivné nejistotě, takže jsem do toho šla a bylo to opravdu krásné." Jennifer dále uvedla, že se díky tomu cítila mnohem lépe, protože celý štáb byl z Hunger Games, což to podle ní ještě vylepšilo. Vysvětlila scénář dne, kdy měla natáčet svou nahou sexuální scénu, a řekla, že celý štáb byl opravdu milý a všichni šli ve tři ráno připravovat ohřívače. Poukázala na skutečnost, že počasí bylo mrazivé, "protože byla velmi maďarská zima", a přiznala, že si vždycky stěžovala, že je jí zima. Takže v den natáčení se konečně dostala na plac, vešla do místnosti a řekla, že je tam tak teplo a teplo, když najednou začala agresivně křičet: "Co to děláte s tím teplem! Budu mít obrovské bradavky!" Ona a Ellen se začaly hystericky smát a Jen řekla, že všichni začali vyšilovat, když křičela, a nevěděli, co chce. Vtipkovala, že štáb řekl: "Jen, už nemůžeš držet dietu.
  • Ruský prezident Vladimir Putin je klíčovou postavou knihy, podle níž byl film natočen. Společnost Fox se však rozhodla ho z filmové adaptace vyškrtnout. Když si Emma Wattsová, výkonná ředitelka společnosti Fox, v roce 2013 knihu koupila, přesunula příběh ze současného Ruska do Budapešti 70. let minulého století, aby mu nominálně dodala "nadčasovější" atmosféru - a přestože Putin hraje v knize klíčovou roli, byl vypuštěn. Poté, co se režie ujal Francis Lawrence, Wattsová přesunula příběh zpět do současnosti. Navzdory explozi zájmu o Kreml po amerických volbách (2016) se Putinova postava neobnovila. Zasvěcení popisují tyto kroky jako "kreativní volbu", ale tím, že se Fox vyhýbá Putinovi, se také vyhýbá případným ruským hackerům, kteří by mohli protestovat.
  • Když byl projekt v roce 2013 oznámen, o režii jednal Darren Aronofsky. Aronofsky od toho v roce 2014 upustil a v témže roce se o režii a hlavní roli ve filmu jednalo s Davidem Fincherem a Rooney Marou. V červenci 2015 bylo oznámeno, že o režii filmu jedná Francis Lawrence. V září 2015 byla oznámena Jennifer Lawrence v hlavní roli a Francis Lawrence jako režisér.
  • Když Francis Lawrence režíroval Jennifer Lawrence ve filmu Hunger Games: Síla vzdoru 2. část, řekl mu, že Jennifer nemá zájem točit filmy s nahotou nebo jakoukoli otevřenou sexualitou. Když začal vyvíjet film Rudá volavka, okamžitě ho napadlo, že by se pro něj skvěle hodila, ale byl nervózní, že to nebude chtít dělat kvůli tomu, co mu řekla. Když jí to ale předložil, ulevilo se mu, když souhlasila, že to udělá, ať už s nahotou, nebo se vším všudy.
  • Kritici i diváci si všimli, že belgický herec Matthias Schoenaerts je ve filmu nápadně podobný ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Podle režiséra Francise Lawrence však Schoenaerts nebyl kvůli své podobnosti s Putinem obsazen záměrně a režisér si jejich podobnost uvědomil až při natáčení. Schoenaertsova podoba s Putinem byla zaznamenána již dříve, když hrál ve filmech jako Suite Française (2014) a Dánská dívka (2015).
  • První zcela nahé scény Jennifer Lawrence. V jednom z rozhovorů uvedla, že byla zpočátku velmi nervózní. "Ve filmu je jedna konkrétní scéna, kde se splní vaše noční můra ze základní školy, kdy stojíte nahá před třídou plnou lidí. Tak to se stalo skutečností, ale vlastně to nebylo tak hrozné." A jak se jí to povedlo? Cítila, že se to pak stalo posilující, zejména být nahá před všemi těmi herci a štábem. Vlastně naznačila, že si na to při natáčení této scény tak zvykla, že se neobtěžovala oblékat si mezi záběry župan. Prostě se procházela nahá, což bylo podle jejích slov všem ostatním nepříjemné. "Protože jsem si říkala: 'Nechci župan. Je mi horko. Jím. Všichni si říkali: 'Musí se zahalit'."
  • Režisér Francis Lawrence se podělil o své pocity ohledně srovnání Rudá volavka s Black Widow z komiksů Marvelu, kterou v MCU hraje Scarlett Johansson: "Jsou lidé, kteří si myslí, že je to velmi podobné příběhu Black Widow. Tohle není vytažené z Black Widow, tohle je vytažené z Rudá volavka, víte, napsal to člověk, který pracoval v CIA. Je to jako, jeho odkazy pocházejí z velmi, velmi odlišného místa od toho. Ale to tam vždycky bude. Lidé rádi zařazují věci do škatulek a já si myslím, že je to opravdu jedinečný film. Je to thriller, není to akční, opět to není žádné udělátko. Je to hard-R. Je tam násilí, je to trochu perverzní, je to napínavé, hodně intrik. Je to jiný druh špionážního filmu."
  • Skutečná nejlepší přítelkyně Jennifer Lawrence a zároveň její asistentka ve filmu Laura Simpson Ternosky si ve filmu zahrála cameo roli ženy, která s Dominikou seděla v hotelovém baru v Moskvě.
  • Ruské postavy hrají američtí, britští, irští, belgičtí, nizozemští, němečtí, ukrajinští a polští herci. Hlavní americkou postavu ve filmu (Nate Nash) hraje australský herec Joel Edgerton.
  • Americká baletka Isabella Boylstonová byla ve filmu taneční dvojnicí Jennifer Lawrenceové.
  • V ruském dabingu se Dominika jmenuje Veronika, protože jméno Dominika je v rusky mluvících zemích prakticky neslýchané.
  • Nate používá kosu k dešifrování některých zpráv. Jedná se o velmi slabou šifrovací metodu - je však stále užitečná v případech, kdy příjemce může jednat rychleji, než soupeř dokáže zprávu dešifrovat (a pochopit).
  • V rámci přípravy na roli se Jennifer Lawrence čtyři měsíce věnovala baletu a cvičila ruský přízvuk, přičemž denně trávila tři hodiny s hollywoodským baletním instruktorem Kurtem Fromanem. Řekla, že to bylo obtížné, protože nikdy nechtěla tančit balet.
  • Autor románů o zdrojích Jason Matthews se sice při své práci pro CIA nesetkal se skutečnou Dominikou, ale škola "honeypot" byla skutečně součástí výcviku sovětských zpravodajských služeb. "V Sovětském svazu měli školu, která učila mladé ženy umění nástrah, umění svádění, pro vydírání zpravodajských cílů," vysvětlil Matthews. "Ve městě Kazaň, na břehu řeky Volhy, měli školu pro vrabčáky, kde se mladé ženy učily, jak být kurtizánami. Říkalo se jim 'Vrabčáci'."
  • Natočeno podle stejnojmenného románu Jasona Matthewse, agenta CIA ve výslužbě, z roku 2013. Ještě než byl román dokončen, Matthews prodal filmová práva za sedmimístnou částku. Román je první knihou trilogie, dalšími jsou Palác zrady a Kandidát Kremlu.